Zavřít reklamu

Pokiaľ ste si už mysleli, že máj/květen 2013 bude mesiac bez akýchkoľvek súdnych ťahaníc, ste na omyle. Súd v Nemecku totiž pred niekoľkými hodinami prehlásil, že podmienky ochrany osobných údajov spoločnosti Apple sú protizákonné, keďže porušujú tamojšie zákony. Kalifornská spoločnosť tak bude musieť pravdepodobne zmeniť viac ako polovicu všetkých bodov, ktoré boli zahrnuté v doterajších podmienkach.

Berlínsky súd totiž zavrhol 8 z 15 ustanovení, ktoré hovorili o tom, ako môže Apple využívať užívateľské dáta. Nemecké zákony totiž prikazujú, aby užívatelia boli riadne oboznámení s detailmi rôznych ustanovení, a informácia o ochrane osobných údajov nie je žiadnou výnimkou. Práve spomínaných 8 bodov „priveľmi zasahuje do súkromia užívateľov“, čo vo svojej správe tvrdí právnická spupina Verbraucherzentrale Bundesverband: „Vedikt poukazuje na veľký význam ochrany dát spotrebiteľov v digitálnom svete,“ prehlásil líder skupiny Gerd Billen. Súd uvádza, že Apple nemôže žiadať o globálny súhlas na užívanie užívateľských dát alebo využívať informácie o polohe užívateľov, môže sa však voči rozhodnutiu odvolať. Konieckoncov, Apple sa už pred súdnym pojednávaním zaviazal, že nebude využívať 7 bodov, zvyšných 8 však súd zavrhol.

Nejedná sa však o prvý súd týkajúci sa ochrany súkromia užívateľov. Apple totiž čelil obvineniu aj vo svojej rodnej krajine, keďže Apple údajne zbieral dáta o polohe užívateľov aj po tom, ako užívatelia vypli lokalizačné funkcie na svojich telefónoch, ako aj zdieľal osobné údaje s tretími stranami bez povolenia.

*Zdroj: Bloomberg

Dnes nejčtenější

.