Zavřít reklamu

Začiatkom mája / května sa pozeráme na ďalší kus slúchadiel od renomovanej spoločnosti Harman Industries, respektíve jej dcérskej značky AKG. Model K375 patrí znovu medzi ten typ slúchadiel, ktoré si treba nasadiť do ucha, a teda pokiaľ s týmto máte problém, bolo by zrejme vhodnejšie poobhliadnuť sa po niektorom z ďalších produktov, ktorých recenzie môžete nájsť v odkaze priamo tu. Ako iste viete, už dávnejšie sme priniesli recenziu JBL J33i, a tak sme sa rozhodli, že dnes tieto dve sluchátka porovnáme snáď vo všetkých ohľadoch.

Dizajn

Ako inak, úvod začneme dizajnom. Narozdiel od JBL ponúkajú testované sluchátka AKG pomerne klasický vzhľad, výnimkou môže byť snáď len dizajn ovládacieho panelu a 3,5mm audio koncovky. Dizajnéri z Rakúska sa totižto rozhodli použiť u slúchadiel materiál, ktorý pozostáva z bežnej gumenej hmoty a kovu. Kov je v tomto prípade použitý aj na tlačítkách ovládacieho panelu, vďaka čomu tieto tlačítka pri ovládaní príjemne, aj keď nie veľmi, chladia končeky prstov. Podobne ako všetky sluchátka s podporou pre iPhone, iPod a iPad, aj recenzované K375 od AKG disponujú vlastnými mikrofónom, vďaka čomu ich je možné používať aj na telefonovanie či hlasové ovládanie zariadenia, na ktorého kvalitu sa pozrieme nižšie.

k375-2

V celkom zaujímavom balení nájde užívateľ okrem slúchadiel aj drobné tmavé púzdro, ktoré mu ustráži produkt pri prenášaní alebo upratovaní. Dovolím si povedať, že púzdro AKG pôsobí profesionálnejšie, zatiaľ čo oranžovo-čierne vrecko obsiahnuté v balení JBL J33i pôsobí skôr športovo. Vnútro je navyše príjemne mäkké na dotyk, a nemusíte sa teda báť, že by pri prenášaní došlo k jeho nechcenému poškriabaniu. Samozrejmosťou je nakoniec trojica nástavcov rôznych veľkostí, vďaka čomu je možné prispôsobiť sluchátka pre vaše uši.

Zvuk

V konečnom dôsledku sme si však sluchátka na recenziu nevybrali preto, aby sme obdivovali či kritizovali ich dizajn, ale najmä preto, aby sme zistili, či je za vyššiu cenu vhodnejšie zakúpiť si sluchátka AKG alebo dať prednosť lacnejším slúchadlám JBL. Aby bol náš zvukový test objektívny, rozhodli sme sa cez obe sluchátka prehrať tie isté skladby, s tou istou hlasitosťou, na tom istom zariadení. Už po prvých pár sekundách bolo počuť jasný rozdiel v kvalite, ako aj víťaz tohto testu. Ako som už spomínal dávnejšie, pri väčšom počte inštrumentov JBL trpia slabším šumom. Inak tomu nebolo ani v dnešnom prípade, kedy sme si na mušku vzali slúchadlá AKG. Šum bol v ich prípade slabší, avšak nie drasticky. V ostatných prípadoch však potešila skutočnosť, že AKG reprodukujú značne výraznejšie basy, ktoré ale ani teraz nespôsobujú, že by sa vyskytli problémy s reprodukciou. Pri vyšších hlasitostiach mi prišiel zvuk oproti JBL čistejší, za čo môže v konečnom dôsledku fakt, že AKG reprodukujú slabšie výšky. Ani to však nemení nič na fakte, že po dlhšom počúvaní na vysokej hlasitosti môže človeka začať bolieť hlava. Samozrejme, ak je hlasitosť nastavená nad 70%.

k375-1

Nesmieme však zabudnúť ani na mikrofón. Ako som spomínal už vyššie, mikrofón je neoddeliteľnou súčasťou aj týchto slúchadiel, podobne ako množstva ďalších. V tomto prípade sme sa však rozhodli porovnať mikrofón hneď s dvomi ďalšími konkurentami, ktorými sú JBL J33i a Apple EarPods. Ako som spomínal už v predošlej recenzii, Harman zrejme na kvalitu mikrofónu pozabudol a inak tomu nie je ani dnes. V teste totiž JBL J33i aj naďalej ostávajú na poslednom miest, pričom im konkurujú jak sluchátka EarPod, tak aj recenzované AKG K375. Tie navyše kvalitou svojho zvuku môžu prekvapiť, keďže kvalita nahraného zvuku sa pohybuje pod úrovňou EarPodov, slúchadiel od Applu. Oba mikrofóny totiž poskytujú pomerne kvalitný zvuk, avšak v prípade EarPod je počuť zreteľne kvalitnejší a hlasnejší záznam. Pokiaľ teda chcete vaše sluchátka využívať aj na vykonávanie hovorov či telefonovanie, AKG K375 sú celkom vhodným kandidátom, obzvlášť ak sa rozhodujete medzi nimi a JBL J33i.

Resumé

Čo dodať nakoniec? AKG i JBL – obe sú dcérske značky spoločnosti Harman Industries, no v dnešnom teste sa ukázalo, kto je Kain a kto Ábel. Kým v prípade JBL J33i sa rozhodli inžinieri venovať čas dizajnu a reprodukcii, v prípade AKG K375 sa jednoznačne jednalo len o venovanie sa reprodukcii. Kvalita je totiž o niečo lepšia ako v prípade JBL, čo je ucítiť u skladieb s výškami a basami. V tomto prípade sú totiž basy zreteľne silnejšie, no ani teraz nie sú tak silné, aby nechtiac prekrývali zvyšok prehrávaných skladieb. Nezabudlo sa ani na mikrofón, ktorý je značne kvalitnejší ako ten u JBL, no predsa len si myslím, že dizajn slúchadiel mohol byť atraktívnejší. Pokiaľ však je vašim jediným cieľom kvalita zvuku a rozhodujete sa práve medzi týmito dvoma sluchátkami, rozhodne dajte prednosť AKG. Aj napriek tomu, že si v ich prípade priplatíte.

k375-3

Dnes nejčtenější

.