Zavřít reklamu

Slyšeli jste už o telefonu který umí vše na co si jen vzpomenete? Umí zastavit video když otočíte hlavu od displeje, umí posouvat stránku s textem podle pohybu vašich očí a není pro něj problém změnit se v dálkový ovladač pro televizor. Problém nastane v momentě, kdy chcete sledovat video a u toho například vařit nebo dělat jiné domácí práce, při kterých vám dělá video pouhou kulisu. Co když při čtení nosíte brýle nebo ležíte na boku, co když máte televizor, který dálkové ovládání mobilem nepodporuje a co když to vlastně všechno funguje jen tak na půl.

Do rukou se nám Galaxy S4 dostane až příští týden a už nyní se těšíme na jeho test, ovšem než jsme si přečetli zahraniční recenze, bylo nadšení o poznání větší. Galaxy S4 je telefon, který je nadupaný funkcemi a skutečně není zřejmě nic na co si vzpomenete a „es čtverka“ by to nedokázala. Problém je v tom, že to Samsung v honbě za vítězstvím proti Applu přehání a Apple se minimálně v oblasti produktů s operačním systémem iOS chová stejně, jako ten starý dobrý Apple z devadesátých let.

Apple je konzervativní perfekcionista. Apple není osmnáctiletá holka, která si myslí, že je sexy když jí je vidět kalhotky. Apple je elegantní dáma, která přivádí muže k šílenství jen tím, že jí z pod sukně kouká milimetr krajky od podvazků. Největší rozdíl v bitvě mezi Apple a Samsungem je právě perfekcionismus, který je jednoznačně na straně Applu. Proč nemáme v iPhone bezdrátové nabíjení? Protože je jedno jestli k telefonu připojíme kabel nebo jej musíme položit přesně na dané místo na kterém máme kabelem připojenou podložku pro indukční nabíjení. Proč nemáme v iPhone snímač očí? Protože nemusí fungovat vždy a pro každého.

Samozřejmě bychom našli i funkce, které by Apple mohl do svého telefonu dodat a asi nenajdeme žádný argument proto, proč tam nejsou. Jedná se například o NFC. Ale i přesto lze se zcela čistým svědomím říct, že Apple uvádí na trh promyšlené produkty a funkce, které fungují vždy, pro každého a za jakékoli okolnosti. Ano, i Applu se povedlo udělat chyby jako byla například špatná anténa u iPhone 4. Zde se však jednalo o konstrukční vadu, nikoli o nedomyšlenou funkci. Společnost tak možná v poslední době působí méně inovátorsky než Samsung a při koupi nového iPhone si nemůžeme přečíst desítky řádků jedinečných funkcí, můžeme se však spolehnout na to, že funkce které produkt od společnosti Apple dostal, jsou promyslné a stoprocentně funkční.

Ještě před smrtí legendárního konstruktéra Carrolla Shelbyho jsem četl jeden jeho výrok, který zveřejnil magazín Top Cars. Shelby tehdy uvedl: „Bugatti Veyron? 1001 koní jsem mohl mít už v roce 1956, jen to auto pak lítalo a nedrželo na vozovce, tak jsme se na to vykašlali. Veyron tedy není o tom, že má 1001 koní, je o tom, že se lidem v Bugatti podařilo těch 1001 koní ukočírovat a proměnit je v auto“. Myslím si, že přesně tento výrok se skvěle hodí na souboj Applu se Samsungem. Je skvělé, že se Apple nenechal strhnout bojem za co nejvíce invoací a stále vsází na kvalitní, promyšlené a vyladěné funkce víc, než na jejich počet. Pokud by Steve Jobs za něco Timu Cookovi skutečně zatleskal, jsem přesvědčen, že by to bylo právě za to, o čem je tento článek.

steve-jobs

 

Dnes nejčtenější

.