Zavřít reklamu

Je rok 2013 a spolu s ním je jasné, že Apple okrem iného predstaví aj novú verziu svojho operačného systému, OS X 10.9. Až doteraz sa o tomto novom systéme nevedelo prakticky vôbec nič okrem toho, že by mal svojim používateľom ponúknuť integrovanú Siri a Mapy. Bublina tajomstva však praskla a na internete sa objavili vôbec prvé veľmi zaujímavé informácie ohľadom nového systému, ktorý by mal ponúknuť skutočne významné zmeny v oblasti užívateľského prostredia.

Hneď na úvod by bolo zaujímavé povedať si, ako sa nový systém nazýva. Kým doterajšie verzie OS X niesli mená po veľkých mačkovitých šelmách, pracovníci Applu sa u nového systému rozhodli použiť meno z oblasti ovocia, Cabernet. Aj keď nie je isté, či sa nový systém skutočne bude volať takto, zoznam veľkých šeliem sa spolu s verziami systému pomaly blíži ku koncu. Hneď na úvod by mal nový systém ponúknuť novú verziu Safari vylepšenú vo všetkých smeroch, najmä však v rýchlosti načítavania stránok.

Novinkou však bude ešte hlbšia integrácia kľúčových prvkov systému iOS, no Apple nezabúda ani na počítače a OS X 10.9 prinesie vylepšenú verziu Finderu, ktorá ponúkne okrem iného štítky a prehliadanie súborov vo viacerých kartách. Jedná sa tak o veci, ktoré boli doteraz dostupné pre Mac s pomocou hackov a utilít. Veľkým prekvapením by však mala byť možnosť používať ďalšie pracovné plochy a full-screen aplikácie na externom displeji, pokiaľ je k Macu alebo MacBooku pripojený. Toto svojim spôsobom predpovedal v istej e-mailovej konverzácii viceprezident softvéru, Craig Federighi: „Nemôžem sa vyjadrovať o našich plánoch do budúcnosti, ale vedzte, že sme si absolútne vedomí veľkého záujmu užívateľov o túto funkciu.“

finder

Aplikácia TotalFinder

Narozdiel od prichádzajúceho iOS 7 sa však v prípade OS X 10.9 „Cabernet“ plastická operácia nekoná, počítačový systém si aj naďalej zachová svoje známe užívateľské prostredie. Novinkou by však malo byť veľké množstvo funkcií pre pokročilých užívateľov systému. Ďalej sa Apple údajne pohráva s jednoduchým prepínaním aplikácií po vzore iOS, ako aj možnosťou pozastavenia týchto aplikácií, aby mohol systém prideliť aktuálne spusteným aplikáciám väčšinu operačnej pamäte. To by mohlo mať za následok zlepšenie výdrže batérií u MacBookov, ktorých výdrž sa v súčasnosti pohybuje na úrovni od 5 do 7 hodín nepretržitej práce na WiFi. V tomto prípade však nie je isté, či sa funkcia do predajnej verzie dostane.

Ďalšou novinkou by mala byť sada Xcode 5.0 so značnou zmenou dizajnu a funkciami, ktoré budú mať za výsledok inovované aplikácie s novým prostredím. Dátum vydania nového systému by sa však mal podľa všetkého posunúť až na koniec roku 2013, kedy by sa mal do éteru dostať spolu s novým iOS 7. Dôvodom je podľa nemenovaného zdroja skutočnosť, že sa Apple rozhodol plne koncentrovať na mobilný systém.

mail

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.