Zavřít reklamu

Už v čase, kedy ste si na svojich iOS zariadeniach aktivovali hlasovú asistentku Siri, mohli ste si všimnúť informatívnu správu, ktorá vás upozornila na to, že spoločnosť uchováva hlasom zadané príkazy po určitú dobu, pričom po deaktivovaní služby Apple vymaže vaše užívateľské dáta, ako aj posledné nahrávky. Ako však vyšlo najavo, narozdiel od ostatných služieb či spoločností si inteligentná asistentka Siri pamätá vami zadané príkazy len po dobu dvoch rokov a po uplynutí tejto doby dôjde k ich úplnému vymazaniu zo serverov spoločnosti.

Spoločnosť sa však obhajuje tým, že tieto nahrávky slúžia len na účely zlepšenia kvality služby, ktorá sa ešte stále nachádza vo fáze verejnej beta verzie, pričom ešte stále nepodporuje všetky jazyky. Zároveň sa objavil i popis toho, ako celý proces zadávania príkazov Siri funguje: Hneď ako jej zadáte príkaz, Siri ho pošle do dátového strediska Applu, kde systém vygeneruje náhodné identifikačné číslo, ktoré reprezentuje používateľa a jeho hlasové súbory. Toto číslo v sebe neukrýva údaje o používateľovom Apple ID, ani e-mailovej adrese.

siri-iphone-4s

Po tom, ako sa hlasová nahrávka uchováva na serveroch šesť mesiacov, Apple od nej oddelí číslo používateľa, pričom zvyšných 18 mesiacov bude nahrávka úplne anonymná a bude slúžiť spoločnosti na testovanie a vylepšovanie funkcie. „Apple môže uchovávať anonymné používateľské dáta Siri až po dobu dvoch rokov. Pokiaľ používateľ Siri vypne, identifikátory sú z nahrávky okamžite zmazané spolu s ďalšími údajmi,“ povedala pre server Wired hovorkyňa spoločnosti Trudy Miller.

Svoj názor však na službu má aj právnička z American Civil Liberties Union Nicole Ozer: „Treba si dávať pozor na to, čo poviete Siri. Pokiaľ si pozor nedávate, služba môže odhaliť citlivé veci o vás, vašej rodine alebo vašej práci. Siri pracuje pre Apple, takže si riadne premyslite, čo jej chcete povedať.“ Ozer tiež tvrdí, že by Apple mal položku Zásady ochrany osobných údajov vložiť do sekcie FAQ, aby sa používatelia dozvedeli o tom, ako Siri funguje ešte predtým, ako si produkt s hlasovou službou zakúpia. Dnes je totiž možné nájsť informácie jedine v nastaveniach služby na iOS zariadení.

ios6-siri-apps

*Zdroj: Wired

Dnes nejčtenější

.