Zavřít reklamu

Kto by nepoznal legendu počítačových hier, chlapíka, ktorý o sebe vyhlasoval, že má gule z ocele? Legendárny Duke Nukem dnes oslavuje okrúhle výročie vydania druhého dielu svojho príbehu, známeho ako Duke Nukem II. Rok 2013 je totiž rokom, kedy uplynie dvadsať rokov od momentu, kedy na obrazovkách vystriedala tabuľkové modro-žlté prostredie systému MS-DOS. Interceptor Entertainment a 3D Realms sa preto dnes rozhodli túto klasiku vydať aj pre platformu iOS, kde podporuje všetky zariadenia so systémom iOS 5.1 alebo novším.

Hneď na úvod vás dvojica vývojárskych štúdii privíta plynulým introm obohateným o metalovú skladbu, ktorá následne pokračuje aj do úvodného menu hry samotnej. V ňom sa nachádza len trojica položiek, pričom jedinú, ktorú zrejme v živote použijete, bude Start Game. Nastavenia sa totiž nachádzajú až na druhej obrazovke, nad virtuálnou obrazovkou počítaču, no ani tu žiadne revolučné zmeny oproti originálu nečakajte. Po tom, ako sa rozhodnete vašu hru spustiť, zistíte, že sa titul čiastočne správa ako emulátor. Za tento pocit môže najmä fakt, že už v úvode vás hra požiada o načítanie či vytvorenie profilu, teda vec známu práve z pôvodnej MS-DOS verzie spred 20 rokov. Duke Nukem II je obohatený o pôvodné zvuky, grafiku, mení sa však ovládanie. To teraz predstavuje dvojica viditeľných prvkov, ktoré vám umožnia strieľať a pohybovať sa po ploche. Aj v tejto hre však môžete skákať, no ako zistíte neskôr, pre skok stačí klepnúť kdekoľvek na obrazovku, samozrejme nie na vyznačené ovládanie.

duke1

Ak ste si mysleli, že titul za 1,79€ bude o niečo ochudobnený, mýlili ste sa. Podobne ako v prípade série Grand Theft Auto či detektíva Maxa Payneho, aj Duke Nukem II ponúka ten istý plnohodnotný zážitok z plnohodnotného titulu, aký ste hrali naposledy v ranej mladosti. Opäť tu teda nájdeme celkovo 32 levelov prerozdelených do štyroch epizód. Narozdiel od spomínaných hier však práve v recenzovanej hre nenájdete ani len zmienku o automatickom ukladaní. Svoj postup teda musíte ukladať manuálne, rovnako ako za starých čias. Učiniť tak môžete v položke MENU/PAUSE v pravom hornom rohu obrazovky, kde môžete tiež hru opustiť do hlavného menu. Duke Nukem II je tak v konečnom dôsledku hra určená pre skalných fanúšikov série, ktorá mala na obrazovkách drvivej väčšiny našich počítačov miesto. Od dnešného dňa však máme možnosť túto 20-ročnú klasiku otestovať aj na našich iPhonoch a iPadoch, ktoré v sebe majú nainštalovaný systém iOS 5.1 alebo novší.

Dnes nejčtenější

.