Zavřít reklamu

Obvykle CD které obdržím s nějakým produktem končí na dně šuplíku, tentokrát jsem však spolu s Canon 650D obdržel také Adobe Photoshop Elements 11 a Premiere Elements 11, což vedlo k tomu, že jsme při instalaci omylem do mechaniky vložil také originální CD od Canonu a nainstaloval dalších asi deset tisíc aplikací. Jedna z nich mě osobně, jako naprostého začátečníka ve fotografování však poměrně mile překvapila. Součástí instalace je totiž také aplikace EOS Utility, která je kompatibilní s celou produktovou řadou zrcadlovek EOS a je dostupná jak pro PC tak i pro Mac. Nechci nijak vyzdvihovat Canon a je tedy možné, že stejný software nabízí i ostatní výrobci zrcadlovek, já mám však zkušenost právě s řešením od Canonu, na které se nyní podíváme.

EOS Utility je malá utilita, s jejíž pomocí můžete mimo jiné také fotografovat přímo z MacBooku. Řešení zřejmě nebude nic pro profesionální fotografy, ale nám amatérům může připadat zajímavé. Vše spočívá v tom, že dáte zrcadlovku pohodlně na stativ a pomocí kabelu, případně pomocí bezdrátového modulu a spustíte EOS Utility. Fotoaparát se automaticky přepne z režimu Mass Storage do fotografického režimu a vy vidíte v podstatě to stejné co na jeho displeji. Součástí aplikace je kompletní možnost nastavit fotoaparát a to včetně věcí, které pomocí displeje běžně neuděláte, alespoň v případě 650D totiž nemůžete přepnout režim automatického a manuálního ostření jinak, než přímo na objektivu. Aplikace však zvládá i toto a tak můžete jednoduše přepnout na automatické ostření a spustit živý náhled. Nyní si již jen kurzorem kliknete na místo které chcete zaostřit, samozřejmě si můžete vybrat typ ostření stejně jako přímo na zrcadlovce, včetně sledování daného bodu nebo fixní zóny.

zoom

V reálném čase vidíte také RG barevnost, případně světelnost a další zajímavé věci. Pokud se tak učíte fotit, můžete si vše studovat přímo na displeji svého počítače a v reálném čase vidíte všechny změny. Nastavení fotoaparátu a všech jeho funkcí je možné provádět pomocí aplikace EOS utility stejně jako na samotném přístroji. Jedinou nevýhodou je fakt, že obraz ze zrcadlovky přenášený na plochu vašeho počítače je značně nekvalitní. V podstatě je kvalita obrazu stejná, jako při použití kamery iSight vestavěné v MacBooku. Samozřejmě se však jedná pouze o živý náhled na displeji a v momentě kdy pořídíte fotografii, je v plné kvalitě tak jak máte fotoaparát nastaven. Navíc s tím ,že je okamžitě přímo ve vašem počítači a můžete tak fotografii okamžitě upravit a zhodnotit.

To je výhoda především pokud fotíte v ateliéru a jste naprostý začátečník například jako já. Nastavíte zrcadlovku, pořídíte fotografii a okamžitě vidíte jak vypadá v plném rozlišení na velkém displeji. Podíváte se jaký snímek vyšel, změníte nastavení zrcadlovky, pořídíte další snímek a okamžitě dokážete zjistit jaký nastal rozdíl. Můžete se tak snadno naučit jak jednotlivé změny časů, clony a dalších vlastností změní výslednou fotografii, to vše navíc v pohodlí velkého a kvalitního displeje.

EOS Utility

Co mě na aplikaci EOS Utility vadí je fakt, že se celá aplikace skládá asi ze 150 tisíc oken, které si musíte uspořádat na ploše. Pokud totiž spustíte EOS Utility, máte před sebou okno s kompletním nastavením fotoaparátu, v momentě kdy se rozhodnete využít živý náhled, objeví se další okno. Pokud zvolíte přiblížení pro lepší zaostření, objeví se pro jistotu třetí okno a tak to jde pořád dále. Aplikace je jinak velmi přehledná a snadno se v ní orientuje. Pokud tedy chcete fotit přímo z MacBooku nebo jiného Macu, případně PC, můžete jednoduše nainstalovat EOS Utility a dát se do toho. Pokud vás zajímá jak vypadá Canon 650D, co se displeje týká, podívejte se na naší recenzi přímo zde.

Dnes nejčtenější

.