Zavřít reklamu

Kalkulačka ako taká je každodenne používaná stovkami miliónov, miliardami ľudí po celom svete. Každá kalkulačka v súčasnosti ponúka klasické, tradičné prostredie už niekoľko desiatok rokov. Inak tomu nie je ani v prípade iPhone a aj na iTunes App Store je možné nájsť ohromné množstvo kalkulačiek, ktoré naďalej ponúkajú rovnaké funkcie, no odlišujú sa od seba vzhľadom, prípadne dodatočnými možnosťami, ako napríklad konvertorom meny. Vývojári z DOTAPON Software si však povedali „Dosť!“ a priniesli skutočne štýlovú kalkulačku, ktorú si zamilujete.

Llumino svojim používateľom narozdiel od alternatívnych, či predinštalovanej kalkulačky neponúka dodatočné funkcie po otočení telefónu nabok, no aj napriek tomu si vás ihneď získa svojim spracovaním. Vývojári sa totiž rozhodli použiť u kalkulačky jednoduchý vzhľad, ktorý vám môže v nečinnosti pripomínať dlaždice na systéme Windows Phone. Narozdiel od nich sú to však práve dlaždice, ktoré robia Llumino skvelým gadgetom pre fajnšmekrov. Po kliknutí na ktorékoľvek číslo na obrazovke totiž dôjde k rozsvieteniu okolitých dlaždíc, pričom každá z nich v tento krátky moment nadobudne odlišný odtieň!

llumino-2

Aj keď sa spočiatku môže zdať, že kalkulačka ponúka len tento jeden vzhľad, jej vývojári sa rozhodli, že vám dajú k dispozícií pomerne veľké možnosti úprav. V nastaveniach totiž máte k dispozícií až šesť rôznych vizualizácií, medzi ktorými sa nachádza aj veľmi obľúbený efekt dažďa či tlakovej vlny. Tieto efekty navyše môžete kedykoľvek upraviť tým, že im definujete nový farebný motív, ktorý si môžete jednak vybrať a jednak vytvoriť sami. Llumino ponúka svojim užívateľom tri predpripravené farebné témy: Fresh Peach, Cyber Green a Llumino Purple. V prípade, že sa vám tieto stávajúce motívy nepáčia, máte jednoducho možnosť upraviť ich alebo vytvoriť svoj vlastný, ktorý môžete pomenovať tak, ako sa vám zachce a samozrejme mu určíte dve z dvanástich primárnych farieb. Tie sú dostupné v akejsi  90-stupňovej palete zloženej z čiar, pričom tieto farby reprezentujú známy gradient. Ovládanie je v tomto prípade skutočne jednoduché, skutočne intuitívne a najmä sa mi v tomto prípade páči kreativita autorov. Tí navyše do aplikácie ukryli zaujímavý easter egg, ktorý vám umožní aktivovať špeciálnu, skrytú vizualizáciu. Easter Egg je však easter egg a v našej recenzií ním aj naďalej ostane.

llumino-1

Čo som si však všimol, aplikácia v súčasnosti neumožňuje používateľom zmazať vytvorenú tému, a tak si bude musieť užívateľ následne zvyknúť na to, že už nemá k dispozícií iba 3 (či 4?) dostupné témy, ale bude ich mať k dispozícií hneď niekoľko. Poďme sa však pozrieť aj na primárnu funkciu, prácu s kalkulačkou. Aj v tomto prípade obsiahol autor do aplikácie okrem základnej funkcionality aj veľa užitočných doplnkov, ktoré je možné neskôr využiť aj pri praktickom používaní. Iste sa vám z času na čas stane, že pri používaní kalkulačky nechtiac vynulujete jej pamäť a vy tak okamžite prídete o výsledok. S Llumino je však tomuto problému koniec a ako zistíte, po posunutí virtuálneho zipsu nadol sa vám zjaví na obrazovke história výsledkov, ktoré ste pri počítaní získali. Tie môžete následne znovu zobraziť na hlavnej obrazovke, kde získate k dispozícií ďalšiu užitočnú možnosť. Po klepnutí na číslo sa vám totiž v ľavej časti obrazovky zjaví ponuka Copy a Paste, ktorá spolupracuje aj s inými aplikáciami. Toto však funguje iba s číslami a pokiaľ sa teda rozhodnete do kalkulačky skopírovať text, výpočet sa jednoducho vynuluje. One more thing? Na obrazovke tiež nájdete tlačítko [BS], a ako už názov môže napovedať, jedná sa o tlačítko Backspace. Toto tlačítko vás tak ušetrí nesprávnych výpočtov v prípade, že ste sa náhodou preklepli.

Aplikácia ma skutočne potešila, ak sa jedná o vizuál a jej spracovanie. Ide totiž o skutočne originálnu aplikáciu vytvorenú kreatívnymi autormi, ktorá si svoje publikum nájde najmä v okruhu fanúšikov rôznych gadgetov a drobných hračiek, ktoré dokážu spríjemniť používanie telefónu. Cena 1,79€ je tak v tomto prípade skutočne odôvodnená a pokiaľ máte práve takéto veci radi, čiastka vám rozhodne nebude chýbať. Podmienkou je však telefón iPhone či iPod touch so systémom iOS 6.0 alebo novším.

Dnes nejčtenější

.