Zavřít reklamu

Je tomu asi pětadvacet kilo, kdy jsem odložil svůj náramek Nike+ SportBand. Od té doby jsme se k běhání nedostal až do chvíle, kdy se mi do rukou dostaly hodinky Nike+ Sportwatch GPS, které sice nejsou na světovém trhu novinkou, ovšem v ČR/SR jejich prodej začal až nyní a tak vám přinášíme jednu z prvních recenzí hodinek, které pomocí kombinace senzoru v botě a GPS, měří vaše běhaní. Pokud však nemáte senzor do boty nebo nechcete používat zrovna najky, můžete se spolehnout pouze na GPS senzor. Pojďme se tedy proběhnout a zároveň si něco povědět o Nike+ SportWatch GPS. Osobně jsem recenzoval barevnou variantu kterou vidíte na našich fotografiích, ve verzi, ve které je v součásti balení také čidlo. O něco levněji však můžete koupit také variantu, která čidlo do bot nenabízí.

Design, výdrž a balení
I přesto, že jsou Smartwatch sportovním doplňkem, přece jen jsou to hodinky, které nosíte na ruce a tak je důležité, aby vám seděli a cítili jste se s nimi dobře. To znamená, že se nejdříve zaměříme na design a zpracování samotných hodinek. Samotný tah hodinek, i když v tomto případě se hodí spíše výraz náramek, je velice pevný. Je totiž vyroben z tvrdé gumy, která na rozdíl od pryže, ze kterí jsou běžně tahy hodinek vyráběny, zaručuje skutečně pevné obepnutí ruky, díky kterému jsou hodinky v bezpečí při jakékoli sportovní činnosti. Pokud však máte širší ruku, nejprve si smartwatch zkontrolujte, osobně mi totiž na každém tahu u Breitlingů, Gantů nebo ECKO Collectors zbývají 4-5 volných dírek pro zapnutí, ale smartwatch dopínám až na poslední dírku.

Samotné hodinky jsou na první pohled poměrně vysoké, obrovské překvapení však nastane v situaci, kdy je nasadíte na ruku. Na tu padnou jako ulité a dokonce vám nebude vadit ani vyšší profil. Displej je velmi dobře čitelný a v případě nočního běhání, jej stačí rozsvítit jemným klepnutím na hodinky. Tělo obsahuje trojici tlačítek, první dvě fungují pro pohyb v menu a třetí, barevné tlačítko, pak slouží jako potvrzení dané volby. Vzhledem k tomu, že hodinky vznikly spoluprací společností TomTom a Nike, najdete na nich loga obou společností. Jasně, nosit na business jednání hodinky TomTom asi není zrovna přání vašeho život. Na druhou stranu se jedná skutečně o produkt, který nosíte pouze na sport. Jediné co bych na designu změnil je displej, který by mohl být vsazen do těla tak, aby okraje hodinek marně přečnívali a bránili tak poškrábání. Nemusíte však mít strach, hodinky jsou velmi odolné a jsou určeny skutečně pro sport, nemusíte na ně tedy brát ohled.

Zajímavě je řešeno také USB pro připojení k počítači, které je ukryto na konci tahu, jak můžete vidět na fotografii níže. USB slouží nejen k synchronizaci, ale také k dobíjení hodinek. Co se týká dobíjení, to má v podstatě dvě roviny. Pokud hodinky používáte jako klasické hodinky a nosíte je každý den na ruce bez toho aniž byste v tomto období aktivně sportovali což pokud je vám patnáct určitě můžete, vydrží hodinky bez problémů na jedno nabití tři týdny, až měsíc. V momentě kdy začnete využívat senzor + GPS, občas posvítíte displej a každý den s nimi uběhnete nějakých deset kilometrů, pak se připravte na nabíjení jednou za dva až tři dny. To je samozřejmě daň za GPS modul, který jak jistě víte ze svého iPhone, je největším žroutem energie. Pokud však používáte pouze senzor do bot, není problém se s výdrží baterie dostat na zhruba týden. V balení najdete kromě hodinek a v závislosti na verzi také čidla, ještě synchronizační kabel USB, který slouží jako pohodlná prodlužovačka USB portu ve vašem počítači, do které jednoduše zapojíte hodinky. Milovníci drobností pak jistě ocení, že kabel nese logo Nike, což vypadá v případě USB skutečně zajímavě.

nike+_hodinky

Běh
Před samotným vystartováním na váš trénink je nutné nejdříve rozmyslet, zda chcete u hodinek využívat senzor do bot, GPS nebo obojí dohromady. Rozdíly mezi jednotlivým způsobem měření vysvětlím níže. Pokud jste se rozhodli využít GPS, musíte se připojit k satelitu. To ve výsledku znamená, že pokud běháte stále stejnou trať a dobíháte například do svého domu ze kterého opět následující den startujete, připojíte se do 30-45 vteřin, což je akorát tak čas na protažení nohou před vyběhnutím. Pokud však vyrazíte například na dovolenou na druhý konec světa, budete si na připojení k satelitu muset počkat zhruba 2-3 minuty, což je dáno tím, že hodinky neznají svoji poslední pozici a satelit hledají o nějakou tu minutku déle. Jakmile se připojíte můžete vyběhnout. Hodinky během běhu zobrazují v dolní polovině displeje aktuální čas a v horní pak mohou zobrazit aktuální rychlost, průměrnou rychlost, vzdálenost, čas od vyběhnutí nebo počet spálených kalorií. V pravém horním rohu displeje pak vidíte informace o připojení k satelitu a k čidlu v botě. Mezi jednotlivými údaji přepínáte pomocí horních tlačítek a pomocí žlutého, tedy barevného tlačítka pak běh přerušíte a následně zcela ukončíte nebo v něm naopak pokračujete. Kdykoli je možné posvítit displej lehkým klepnutím na hodinky.

V základním nastavení vidíte údaje o běhu pouze v 2/5 displeje a v dalších 3/5 najdete aktuální čas. To však není problém nastavit a můžete jednoduše po připojení k aplikaci  Nike+ Connect, která je dostupná jak pro Mac tak pro PC, nastavit, co se má místo aktuálního času zobrazovat na displeji. Musím opět pochválit kvalitní tah, díky kterému hodinky i na zpocené ruce spolehlivě drží a nepadají ani nekloužou po zápěstí. Přitom navíc díky designu nevzniká pod hodinkami zbytečně více potu než na ostatních částech těla. K samotné funkci nebo spíše funkčnosti GPS se ještě dostanu, ale co je pro běhání důležité je fakt, že hodinky nemají problém s vašim oblečením. Běhat jsme vyrazil v pár stupních pod nulou, což obnášelo nejen běžeckou bundu, funkční prádlo s dlouhým rukávem a nějaké ty mezikusy, ale také rukavice. I když jsem hodinky zakryl do rukavicí a bundou, signál neměl sebemenší problém a GPS funguje i pod bundou.

GPS

Klasické hodinky s motivací
Funkce při běhání jsme si uvedli již výše, nyní se podíváme na to, co hodinky dokáží nabídnout, pokud zrovna nesportujete. Kromě klasického času, který je stabilně zobrazen na hodinkách, vidíte v pravé části displeje také datum a stav baterie. Samozřejmostí je pak možnost nastavit budík, který však nabízí pouze jeden čas a není možné jej nastavit například pro specifické dny nebo pro více časů, jak jsme zvyklí z iOS. Další věcí, která se týká hodinek jsou stopky, Nike+ Smartwatch jako sportovní hodinky samozřejmě nabízí také stopky. Dále zde najdeme položku History, ve které máme přehledně seřazeny všechny naše běhy a můžeme se blíže podívat, kolik kalorií jsme v který den spálili nebo kolik jsme naběhali kilometrů. Protože byl Nike+ odjakživa o zvedání ega běžce a jeho neustálé motivace, nabízí Smartwatch také položku Records, ve které okamžitě vidíte jaký byl váš nejrychlejší kilometr, pět kilometrů, deset kilometrů, kolik jste toho již celkově naběhali nebo jaký byl nejdelší běh.

Tato položka pak funguje doslova jako magnet k běžecké trati a neustále vám ukazuje, jaké časy a vzdálenosti je možné překonat. Kdykoli se podíváte na hodinky, uvidíte časy, které můžete překonat. Škoda že Nike nezašli ještě dál a nedali některé tyto informace přímo na displej, motivace tak mohla být ještě větší a pokud by vám hodinky jednou, dvakrát denně ukázali nejrychlejší kilometr s hláškou ať jej jdete překonat, určitě bych se nezlobil. Vždyť Nike není profesionální sport tester, Nike+ je motivace a to vždy u najku skutečně uměli. Je tedy škoda, že z tohoto pohledu hodinky o něco více nevyšperkovali a nedonutí nás chodit běhat ještě víc.

nike+_Watch

GPS vs. Čidlo? jedině obojí!
Správnou odpovědí na otázku v nadpisu tohoto odstavce by bylo čidlo, proto jste si však hodinky s GPS nekupovali a tak je samozřejmě, že budete využívat oboje, jinak by vám stačil Nike+ Sportband nebo Nike+ iPod. Pokud to totiž s běháním myslíte alespoň trošku vážně, určitě si rádi připlatíte za verzi s čidlem. Problém je totiž v tom, že většina běžeckých tratí je v lese a jak asi sami tušíte, vysoké stromy s hustými korunami nejsou zrovna to nejideálnější pro přenos signálu ze satelitu do hodinek. Pokud tedy běžíte mimo les, vše je relativně v pořádku, relativně uvádím proto, protože i zde je nutné počítat s odchylkou, ovšem ta se pohybuje do maximálně 5%. Pokud však běháte v lese, určitě spoléhejte na senzor v botě a GPS berte jen jako vychytávku, díky které se okamžitě dozvíte kudy běžíte a také jakou rychlostí jste který úsek překonali. Nejlepší je tedy kombinovat měření z GPS i z čipu, kdy hodinky po poslední aktualizaci software již berou obě data a ty pak porovnávají a větší váhu kladou na čidlo v botách.

Dříve tomu bylo naopak a čidlo v botě se používalo jen při výpadku signálu. Kombinace čidla a GPS je také v hodná v případě, kdy se stane že vám signál z GPS na nějaký okamžik vypadne. GPS totiž sice v hodinkách automaticky dopočítá vzdálenost mezi místy kde se signál ztratil a znovu obnovil, ovšem zda jste mezitím udělali okliku nebo běželi mezi těmito místy přímo, již samozřejmě hodinky nejsou schopny rozpoznat, v tom pomáhá právě senzor v botě. Ten je skvělý také v případě, kdy trénujete tak, jak jsme trénoval já. To znamená, že doběhnete například pět kilometrů na nějaké místo, kde následně děláte sprinty, skáčete, zkrátka děláte atletický trénink a následně běžíte opět zpět. V tomto případě považuji senzor v botě za nutnost, protože GPS nepochopí vaše krátké sprinty, i když vaše nohy na ně jen tak nezapomenou. Vykašlat se na senzor v botách a běhat jen s GPS bych volil v případě, kdy víte, že ve vaší trati není žádná vysoká zástavba ani les a běháte klasicky, tedy během běhu neabsolvujete žádný další trénink. Když jsme nike+ používal denně, sledoval jsem například Vince Cartera, který čidlo a náramek sportband nosil na tréninky do haly, v tom případě by hodinky neměli šanci. Přitom vědět kolik toho naběháte během basketbalového tréninku je to, co pokud děláte basket zřejmě chcete!

fotka4

Nike+.com
Jako majitel Nike+ Smartwatch se můžete zaregistrovat na stejnojmenných stránkách, kde se vám otevře zbrusu nový svět běhání, a teprve zde začíná ta pravá revoluce běhu. Najednou zjistíte, jak vás běhaní začíná bavit, když si zde můžete stanovit vlastní cíle, vybrat si tréninkové programy, které vás dostanou do formy, a porovnávat své výsledky s běžci celého světa. Máte najednou přehled nad vším co děláte včetně vaší výkonnosti. Pokud naběhnete určitý počet kilometrů, můžete si například vytisknout certifikát, dostanete pochvalu od Nike a tak dále. Zde se dostáváme k hlavní výhodě SmartWatch. Na rozdíl od jakéhokoli jiného produktu Nike+, kromě aplikace pro iPhone, totiž okamžitě na Google Maps vidíte trasu, kterou jste běželi. Tím to však jen začíná, nike+.com vám na mapě ukáže nejen trasu, ale také to, kde jste běželi jakou rychlostí. Dokáže zobrazit váš nejrychlejší, i nejpomalejší úsek a vše přehledně zobrazit. Nike+.com je skutečně celý běžecký svět, můžete se zde také účastnit závodů nebo je sami pořádat. Vše, co se vašeho tréninku týká, vidíte na této stránce v přehledných grafech a není ani problém vaše výsledky sdílet s přáteli na FaceBooku nebo Twitteru a to velmi efektivní formou díky Nike+ Mini. Celá stránka www.nikeplus.com je opravdu velice přehledná a nabízí nespočet možností. Pokud chcete začít běhat s přáteli, kteří mají stejnou výkonost jako vy, využijte diskusi pod článkem nebo na našem FaceBooku. Co víc vás motivuje než následující hláška!

Resumé
Hodinky Nike+ SmartWatch jsou dalším produktem z řady Nike+, který vás donutí chodit běhat. To co totiž umí Nike lépe než kdokoli jiný na světe je motivovat lidi. Motivovat někoho tak jak to umí Nike hned tak někdo nedokáže a jakmile proniknete do světa nike+.com, zůstanete v něm pohlceni do doby, než budete padat únavou na zem. Samotné hodinky by však na můj vkus mohli nabídnout o něco více motivace a je škoda, že zde chybí například reproduktor, který by na vás řval stejně jako v případe Nike+ iPod počet uběhnutých kilometrů nebo vás povzbuzoval ať zaberete a nevzdáváte to. Zkrátka Smartwatch jsou jiný produkt než na který jste zvyklí z Nike+ iPod nebo Nike+ GPS pro iOS a musíte jej vnímat více jako aktuální přehled, než jako sporttester spojený s hudbou. Hodinky se mě osobně svým zpracováním velmi líbí a i když jsme se bál aby nevypadali příliš lacině, je tomu právě naopak. Kvalita zpracování je na vysoké úrovni a vše drží na ruce, ať již děláte cokoli. Nike zkrátka běhání umí a o tom svědčí i Nike+ SportWatch. Pokud jste na tom tedy tak, že jste museli absolvovat kurz potápění abyste dokázali zadržet dech po dobu než si zavážete tkaničky, kupte si je a uvidíte, že začnete běhat a spalovat kalorie. Pokud se chcete udržet ve formě a pracovat na své postavě, jděte do nich také, spolehlivě vás nakopnou a nenechají zahálet. Jediným argumentem proč si Nike+ nekupovat je, že chcete poslouchat hudbu, v tom případě můžete zvolit Nike+ iPod, ale poslech hudby při běhání není to, co musí vyhovovat každém, navíc je to poměrně nebezpečná záležitost a to nejen v případě úrazu, ale také komplikací s tepovou frekvencí.

  • Pokud si hodinky Nike+ SmartWatch GPS objednáte u našeho partnera vzdy.cz/vzdy.sk do 10. 4. 2013, obdržíte slevu 10% při zadání kódu GMTTNI310210.
smartwatch

Dnes nejčtenější

.