Zavřít reklamu

Většina lidí, kromě pana Burnse má pulz, který je občas dobré změřit a zjistit, jakou rychlostí vaše srdíčko bije. Od té doby co má iPhone LED blesk který může svítit, není problém měřit pulz přímo pomocí telefonu. Princip tohoto měření je velice jednoduchý. Položíte prst na čočku foťáku se zapnutým LED přisvícením a aplikace začíná měřit. Přisvětlovací dioda iPhone je dostatečně silná na to, aby prosvítila váš prs, pokud to vyzkoušíte v naprosté tmě, uvidíte jak v pravidelném, tedy v tom lepším případě v pravidelném, tempu pulzuje krev na konci prstu.

Právě v momentě kdy se dostane krev co nejdál do prstu, vytlačí srdíčko krev do těla. Aplikace pak již jen spočítá kolikrát za vteřinu fotoaparát zaznamenal změnu barvy a podle toho dopočítá počet pulzů neboli tepů za minutu. Vše je tedy poměrně jednoduché a velmi spolehlivé. Stejný princip měření pulzu se používá i v nemocnici, kdy máte na prstě „kolíček“ s diodou, která prst prosvítí a kontroluje jak často krev pulzuje. Když tedy odhlídneme od ceny samotného přístroje který se používá v nemocnicích, můžeme říct bez jakékoli nadsázky, že se jedná o profesionální měření tepové frekvence.

Měřit pulz je důležité ve dvou rovinách, jednou je klidová fáze, kdy odpočíváte nebo provádíte běžné věci jako je sledování televizoru. Druhou rovinou je pak sportovní výkon, ve kterém krev v těle pulzuje podstatně, u profesionálních sportovců až čtyřikrát rychleji než v klidové fázi. U běžného člověka je to pak dvojnásobek, ideálně až trojnásobek. Čím víc trénujete, tím větší rozdíl by měl být mezi klidovou fází a sportovním výkonem. Pokud jste někdy ve škole běhali dvanáctiminutovku, běhali jste ji zřejmě pro potěšení člověka který si říká učitel, nikoli pro její původní smysl. Právě u dvanáctiminutovky se totiž měří tep a to tak, že se změří tep před během, následně okamžitě po běhu a poté se kontroluje za jak dlouho po doběhnutí se váš tep vrátí do klidové fáze, tím zjistíte jak moc jste trénovaní. Právě to nyní můžete dělat pomocí aplikace Heart Beat, která umožňuje nejen měřit pulz, ale také ukládat všechny statistiky, ke kterým si navíc můžete poznamenat cvičení nebo činnost, kterou jste v době měření dělali a můžete tak s přehledem kontrolovat stav vaší trénovanosti neboli kondice.

pulz
IMG_4717

Heart Beat umí pulz nejen změřit pomocí výše uvedené metody, umí vám také automaticky podle toho jaký věk a pohlaví nastavíte okamžitě říct v jakém stavu je váš tep, tedy zda je v pořádku nebo je vysoký nebo naopak při sportovním výkonu příliš nízký na to, abyste plnohodnotně trénovali. V momentě kdy si změříte tep, okamžitě vidíte v jakém pásmu se nacházíte, tedy jakou máte kondici a zda je vaše srdíčko, alespoň po této stránce v pořádku. Z výsledků je možné také vytvořit grafy, díky kterým máte přehled například o již zmíněné trénovanosti. Aplikace dává také doporučení, čemu se vyvarovat při vysokých pulzech nebo naopak jak zlepšit cvičení, pokud jsou při sportu pulzy příliš nízké. Heart Beat jsem poměřil s profesionálním přístrojem Omron a pulz se shodoval v pěti měřeních s tím, co naměřila aplikace. Heart Beat tedy funguje velmi spolehlivě a není důvod, proč nemít tuto aplikaci ve svém telefonu, obzvláště nyní, když je dostupná zcela zdarma!

IMG_4718
IMG_4724

Dnes nejčtenější

.