Zavřít reklamu

Mať televíziu (kdekoľvek so sebou) už dnes nie je problém – existuje vynikajúci Netflix a aj jeho slovenské alternatívy, ktorých je dokonca niekoľko. V ich svetle by nemusela malá čierna škatuľa od Belkinu vyznieť najlepšie, no vďaka jej jedinečnosti si určite zaslúži určitú dávku pozornosti.

Na čo je to dobré?
Jednoducho povedané, aby to prenieslo televízne vysielanie z vášho set-top boxu na prakticky akékoľvek digitálne zariadenie. Princíp je jednoduchý, no určený je len výhradne na set-top box a nie na klasickú anténu či televízor, ktorý vstavaným tunerom prijíma signál

Belkin @TVplus funguje ako medzičlánok medzi set-top boxom a televízorom, pričom zvolenú stanicu dokáže cez sieť poslať na prakticky akékoľvek digitálne zariadenie. Nie je tu limitom len lokálna sieť. Vďaka cloudovej službe je možné vysielanie pozerať kdekoľvek na svete.

Aj keď je dnes už množstvo televíznych programov vysielaných v HD kvalite, Belkin @TVplus si s ním neporadí. Z dôvodov všetkých tých ochrán proti kopírovaniu mu je dovolené maximálne rozlíšenie 480p, o detailnom HD alebo dokonca Full HD môžeme len snívať.

back

Vyzerá ako router
Belkin @TVplus vyzerá na prvý pohľad ako klasický router či mediaplayer. Je ľahký, vyrobený z čierneho plastu a jeho prednú časť tvorí len nenápadne schovaný prijímač na diaľkové ovládanie. Nič nezvyčajné, podobne vyzerajúcich produktov je na trhu veľké množstvo. Belkin pridal peknú lesklú povrchovú úpravu, ktorá je však magnetom na prach.

Zadná časť zariadenia je však plná konektorov, no okrem sieťového LAN sú to všetko analógové obrazové a zvukové vstupy/výstupy. Absencia digitálu je logická, spôsobená prítomnosťou ochrany proti ďalšiemu šíreniu televízneho vysielania.

Prístroj má preto analógový komponentový a kompozitný výstup i vstup. Preložené do reči smrteľníka, zvuk sa prenáša dvoma cinch konektormi (biely a červený). Pre obraz je k dispozícii buď menej kvalitný žltý cinch konektor, alebo trojica cinch konektorov (červená, modrá a zelená). Pokiaľ je to možné, odporúčame využiť práve tú druhú alternatívu, na väčších uhlopriečkach poskytuje viditeľne lepší obraz.

Ďalej sa tu nachádza sieťový LAN konektor pre prístup na internet, prípadne je možné využiť bočný USB konektor a pripojenie k bezdrôtovej sieti. To je veľmi jednoduché, zvládne ho aj menej skúsený používateľ. My sme využili funkciu na automatické pripojenie pomocou funkcie WPS (Wi-Fi protected setup).

vsetko_pokope

Štartujeme to
K prvotnej inštalácii je vyžadované pripojenie na domácu sieť a funkčný počítač. Po úspešnom spojení, nainštalovaní softvéru a základnej konfigurácii sa zapojí Belkin @TVplus medzi set-top box a televízor. V základnom móde púšťa signál bez akýchkoľvek problémov, a tak sa nemusíte obávať žiadnych zložitých komplikácií.
Dôležitým krokom je inštalácia doplnku, pomocou ktorého je možné na diaľku prepínať televízne programy. Nato je určený IR Blaster, ktorý plní funkciu klasického diaľkového ovládača. Je to vlastne malý IR vysielač na kábliku, ktorý sa upevní pred prijímač diaľkového ovládania na set-top boxe. Nezavadzia pri ovládaní klasickým ovládačom, no zároveň plní jeho funkciu pri ovládaní z tabletu či počítača.

S ním je spojená aj potreba takzvaného naučenia zariadenia ovládať set-top box. Funguje to na klasickom princípe, aký poznáme z univerzálnych diaľkových ovládačov. V tom optimálnom prípade nie je potrebné nič nastavovať a aplikácia to zvládne sama. Ak šťastie nemáte, je potrebné softvér naučiť každé jedno tlačidlo. Našťastie to nie je žiadna hrozná robota a dá sa to zvládnuť behom pár minút.

do

Na smartphony za poplatok
Prenášané vysielanie si najjednoduchšie pozriete na počítači s Windows alebo Mac OS. Aplikáciu je potrebné si stiahnuť priamo zo stránok výrobcu. V balení síce nájdete jedno CD, no na ňom sa nachádza len niekoľko zbytočných informácií (zbytočných pre nás, nie pre výrobcu).

Belkin @TVplus je však zaujímavý pre možnosť pozerania televízneho vysielania na obrazovke smartphonu alebo tabletu. Tu sme však svedkami trochu netradičnej situácie, keď aplikácia pre Android smartphony stojí vyše 10 eur, no vo verzii pre Andoid tablety je zadarmo. Tá istá situácia sa opakuje aj pri zariadeniach od Apple, kedy je zadarmo dostupná len iPad verzia.

Belkin uvádza, že súčasne je možné prijímať vysielanie až na ôsmych zariadeniach súčasne. Limitom je v tomto prípade rýchlosť prenosu dát. U prepojenia pri domácej sieti by problém mal nastať len v prípade použitia staršieho typu Wi-Fi routeru. Ak si vysielanie chcete pozrieť mimo domova, bude všetko závisieť od rýchlosti prístupu na internet. Na voľnej sieti niekde v kaviarni alebo letisku na to rýchlo zabudnite.

ipad

Vo výsledku veľmi dobré
Belkin @TVplus je zaujímavé zariadenie, ktoré však dokáže osloviť len určitú skupinu zákazníkov. Jeho hlavnou slabinou je absencia vysokého rozlíšenia. Za to v konečnom dôsledku Belkin nemôže. Maslo na hlave majú všetky tie povinné ochrany, kvôli ktorým je zariadenie schopné spracovať len analógový signál maximálne v DVD rozlíšení.

Na druhú stranu, kvôli závislosti na rýchlosti pripojenia k internetu je nižšie rozlíšenie vhodnejšie – vystačí si s menším dátovým prenosom, ktorý je navyše zariadením optimalizovaný. Jediným skutočným mínusom sa tak stáva poplatok za verziu aplikácie pre smartphony.

Dnes nejčtenější

.