Zavřít reklamu

Určite mi dáte za pravdu, že hranie hier s Magic Mouse nie je zrovna najpohodlnejšie. Poďme sa teda pozrieť na recenziu hernej myšky, ktorú pripravili kolegovia z Gamesite.sk Aj dnes, keď vládnu malé prenosné bezdrôtové myši, si dobrá herná myš svoje miesto v komunite určite nájde. O spojenie maximálnej presnosti, pohodlia a štýlu sa pokúsila firma GX Gaming s logom škorpióna, ktorej korene siahajú len do roku 2011. Myš ponúka 12 tlačidiel, presnosť snímania 200-8200 DPI a RGB podsvietenie.

Človek by si povedal, že na myške sa toho veľa navymýšľať nedá. Rozhodne sa na nej však dá veľa pokaziť. Aby sme sa vyhli takýmto situáciám, mali by sme si vedieť myšku prispôsobiť podľa svojej vôle. GX Gaming to preniesol z pohľadu bežného spotrebiteľa až do extrémnych rozmerov. Na hernej myške si môžete dokonca sami upraviť hmotnosť a jej rozloženie. Na prvý pohľad to príde ako niečo, čo si veľké využitie nenájde. Ak to však človek okúsi, rýchlo zistí, aký je to rozdiel. Ani nehovoriac o DPI, herná myška, ktorá sama neobsahuje nastavenie citlivosti, za veľa nestojí. Nechceme predsa počas hry hľadať nastavenia citlivosti v nastaveniach systému.

Prvé dojmy
Je veľmi dôležité, aký urobí produkt na zákazníka prvý dojem. V tomto prípade by sa dalo povedať, že, čo sa týka balenia, išlo naozaj už o mrhanie peniazmi. Predsa, ak by ste si objednali hernú myšku a prišla by vám v mikroténovom vrecúšku, tak by ten prvý dojem veľmi dobrý nebol. Práve kvôli tomu nám myška došla v prešpekulovanej škatuli s otváracím modulom. Podľa jej veľkosti som súdil, že sa tam toho bude nachádzať viac. Po otvorení sa dá skonštatovať, že by sme balenie vedeli zmenšiť viac ako o polovicu. Ako hlavný aktér v škatuli pôsobí, samozrejme, myška, okrem nej sme tam našli škatuľku so závažiami, inštalačné CD a dokumentáciu.

gxg-gila_1

Prešpekulovaný každý detail
Autori si dali na myške skutočne záležať, prešpekulovali každú drobnosť, ktorá môže ovplyvniť zážitok z používania. Jedným z najdôležitejších faktorov na myške sú tlačidlá, ich rozmiestnenie a spoľahlivosť. Výrobca nám garantuje osem miliónov kliknutí. Tlačidiel je celkovo dvanásť, počínajúc dvoma základnými cez dve ovládané palcom na ľavej strane, štyri, ktoré sú rozmiestené po hranách hlavných tlačidiel, tlačidlom na koliesku, meničom DPI až po dve stredové, ktoré sa dajú dobre využiť napríklad na ovládanie hlasitosti. Cez pribalený softvér si môžete tlačidlá nakonfigurovať od predvolených funkcií, spúšťanie programov až po tie funkcie vlastné. Ovládanie tlačidiel zo začiatku nie je jednoduché a využívanie prednej štvorice bude chcieť cvik.

Ďalšou veľmi dôležitou súčasťou je snímač pohybu. Jeho presnosť udávame v DPI – počet snímaných bodov na palec. Laserový snímač operuje s hodnotami od 200 až po 8200 DPI. Znamená to, že pri 200 DPI myška za prejdený palec zaznamená pohyb o 200 jednotiek. Pri 8200 DPI spomínaných 200 jednotiek prejde za približne 0,024 palca. Pre vás to znamená to, ako rýchlo pohybujete kurzorom. V hre vám môže vyhovovať iná rýchlosť ako tá, ktorú používate pri práci. Vďaka tlačidlu v strede myšky si môžete rýchlosť kedykoľvek zmeniť bez toho, aby ste museli vypínať aplikáciu. Pri snímaní je dôležitá i frekvencia, tu myška opäť exceluje a podáva frekvenciu snímania až 12 000 FPS. Myš vďaka tomu zvládne zrýchlenie až 30G.

Okrem toho autori vybrali vhodný materiál a tvar pre pohodlné používanie, a to pri zachovaní optimálnych rozmerov. Vec, ktorá ma osobne celkom prekvapila, je dolaďovanie hmotnosti myši. A že to má niečo do seba. V spodnej časti myšky, kde sa pri bezdrôtových myškách ukrýva kryt na baterky, sa v tejto myške ukrýva kryt na závažia. Tie nám výrobca dodal v štýlovej čiernej škatuľke vyplnenej penou. Celkovo tam nájdeme šesť závaží, každé s hmotnosťou 4,5g. Používateľ si tak sám vie rozložiť hmotnosť podľa jeho predstáv.

gxg-gila_2

RGB podsvietenie
Gila nezaostáva ani v dizajne, čomu značne dopomáha troj-zónové podsvietenie, ktorého farbu si používateľ vie upraviť v spektre 16 mil. farieb. Úžitková hodnota z toho však veľká nie je, ide hlavne o dizajnový prvok, ktorý má myške dodávať herný vzhľad. Okrem podsvietenia sa tu nachádza aj paličkový ukazovateľ aktuálneho nastavenia DPI. Podsvietené je aj koliesko, tu sa nachádza taký menší technický problém, povrch kolieska, po ktorom pohybujeme prstom, je len priesvitný plast. Potom sa stáva, že sa nám pri scroolovaní prst šmykne.

Softvér
Tento software nie je dostupný pre OS X! Pre ovládanie a nastavovanie myšky výrobca pribalil celkom jednoduchý softvér, ktorý na disku nezaberie veľa miesta a nebrzdí výkon počítača. Umožňuje nastavenie funkcie všetkých tlačidiel, podsvietenia a vytváranie vlastných funkcií pre tlačidlá. Je možné si nahrávať zadané klávesy a následne medzi ne pridať niektoré z predvolených funkcií. Je možné si vytvárať celé profily, ktoré sa skladajú z nastavení tlačidiel, funkcií a podsvietenia. Aby sme zabezpečili plynulú prácu s týmito nastaveniami, myška má integrovanú pamäť, kde si svoje nastavenia ukladá, následne je možné meniť profily nezávisle od počítača.

gxg-gila_6

Test
Parametre sú síce pekné, no najpodstatnejšie je to, ako sa s myškou hrá. Skrátka, s myškou sa hrá perfektne. Dobre padne do ruky, rozmiestnenie tlačidiel je veľmi dobré a na presnosť sa nedá sťažovať. Ako zlatý klinec prichádza dolaďovanie hmotnosti, ktoré vám pomôže upraviť silu potrebnú na to, aby ste pohli s myšou. Síce je orientovaná hlavne na MMO a RTS hry, ale môžem potvrdiť , že aj FPS hry sa na nej hrajú parádne.

Verdikt
GX Gaming Gila je herná myš hodná profesionálneho hráča, ktorá si za cenu niečo cez 40€ len ťažko nájde konkurenciu. Spája presnú optiku, 12 konfigurovateľných tlačidiel so štýlovým dizajnom a maximálnym pôžitkom z hry. Síce sa nechytá na dnešný trend bezdrôtových myší, no tie pri stolovom počítači veľa výhod nemajú. Nemusíte sa aspoň báť, že vám uprostred boja skončí batéria. Autori odviedli skvelú prácu a myška je dobrá voľba pre každého, kto chce zohnať kvalitnú hernú myš za dobrý peniaz.

Technická špecifikácia
Senzor: laser
Frekvencia snímania: 12000FPS
Maximálna akcelerácia: 30G
Dĺžka kábla: 1,8m
Odozva: 1ms
Konektor: USB
Hmotnosť:197g
Rozmery (V׊×H): 44×72×114 mm
Obsah balenia: myš Gila, kovové závažia 6x 4.5 g, inštalačné CD

Dnes nejčtenější

.