Zavřít reklamu

Stalo se vám někdy, že kapacita iOS zařízení které používáte zkrátka nestačila aktuální potřebě? Pokud ano, tak věnuje pozornost představení tohoto malého a nenápadného zařízení, které se ukrývá pod názvem iUSBport, dříve jste se s ním mohli setkat pod názvem CloudFTP. Jedná se o projekt amerického vývojáře Daniela China, který se svým nápadem prorazil na serveru kickstarter.com. ClouFTP je vlastně malý bateriový klient/hot-spot a NAS v jediném zařízení. Bez připojení jakéhokoli storage zařízení k NASu slouží pouze jako hot-spot, po připojení USB paměti se vám zpřístupní také jako síťový disk ke kterému můžete přistupovat pomocí protokolu FTP a SMB.

Po technické stránce je toto zařízení jednoduché a na své účely bohatě dostačující. Krabička skrývá baterii o kapacitě 2600 mAh s výdrží kolem 4 hodin (záleží na použití USB disku), integrovanou WIFI 802.11b/g/n, procesor ARM Core-A9, jack konektor pro nabíjení a samozřejmě jeden USB port 2.0. Vývojář také představil verzi s dvojicí USB portů a jedním microSDXC portem pod názvem iUSBport2. Velikost zařízení je pouhých 75x58x23mm. Softwarová výbava je velice jednoduchá a myslím že dostačující, podle všeho iUSBportu poběží na nějakém klonu ARM distribuce. Celé nastavení probíhá pomocí prohlížeče s podporou HTML5. Třeba takový IE9 se moc nechytal. Některé volby nastavení nezůstanou uložená a musíte zařízení konfigurovat znovu.

mstefl_iUSBPort_7
mstefl_iUSBPort_6
mstefl_iUSBPort_5
mstefl_iUSBPort_8

Tento produkt v ČR distribuuje firma EasyCo s.r.o. Balení je líbivá průhledná krabička, ve které jej nosím stále a používám ji jako ochranné pouzdro. V balení naleznete vedle samotného zařízení také jednoduchý manuál a USB nabíječku s jack konektorem. Pro úplný návod v českém jazyce je třeba navštívit tyto stránky společnosti easyco.cz

mstefl_iUSBPort_2

Při používání jsem dospěl k několika věcem, které bych iUSBportu vytknul. Jednou z nich je nemožnost připojit se k wifi sítím které mají skryté SSID, další problém je v nestandardním konektoru pro napájení. Při používání nativní aplikace z App Store jak na iPadu tak i na iPhonu si připravte nervy, nefunguje. Pro někoho je pak jistou chybou také nemožnost vyměnit interní baterii. Z výrobcem uváděných formátu mohu doporučit pouze fat32, při ExtFAT, Ext4 i NTFS jsem narazil na problémy s rychlostí a stabilitou, mimochodem ExtFAT, NTFS a HPSF+ jsou pouze pro čtení.

Na druhou stranu iUSBport přináší rozšíření vašich možností při cestách, poradách a jiných aktivitách, kdy můžete narazit na problém s nedostatkem místa v iOS zařízení. iUSBport strčíte lehce do kapsy, nepotřebujete žádný externí zdroj, při použití s nabíjecím kabelem máte možnost připojit dokonce 2,5“ disky. Start je rychlý a netrvá déle než 30 vteřin. Výrobce udává možnost připojit až 4 další USB disky, čtečky, fotoaparáty a další zařízení najednou s použitím USB hubu.

mstefl_iUSBPort_3
mstefl_iUSBPort_4

A jak se nejlépe k iUSBportu připojit? Pro dokumenty, textové soubory doporučuji GoodReader a pro přehrávání videa, hudby a obrázků použít buď 8player s napojením na DLNA a nebo PlayerXtreame. Samozřejmě lze použít i jinou aplikaci podporující výše zmiňované protokoly.

iUSBport se prodává za cenu 2490Kč. Dle mého názoru se jedná o dobrou a návratnou investici. Osobně jej používám nejčastěji pro pouštění dětských pohádek a písniček na iPadech pouze s Wifi. Jednoduše pak na MacBooku stáhnu jakýkoli obsah, přes wi-fi nakopíruji do NASu a data jsou viditelná všude. Toto sdílení mohu využívat i v autě při cestách na dovolenou. Nemusím již řešit problém našich dvojčat: „Já to tam nemám a ona jo“. Ideální je spojit iUSBport třeba s Airpot Expressem kterým vytvoříte síť a iUSBportu k ní připojíte jako klienta. Do Airportu připojíte reproduktor a máte malou cestovní síť do nepohody. Z vlastní zkušenosti vím, že je lepší používat FTP než SMB. Vývoj firmwaru jde stále dopředu a doporučuji sledovat na oficiální stránce nové verze. Vývojář rozhodně neusnul na vavřínech.

Dnes nejčtenější

.