Zavřít reklamu

Pencil Project je zajímavý open-source nástroj, který využívá množství klientů, jenž si nechávají vytvořit iOS aplikace. Samozřejmě si jej však můžete vyzkoušet sami také vy a vyzkoušet si vytvořit rozhraní nějaké zajímavé aplikace. Pencil Project je aplikace, která po spuštění nabízí základní pracovní plochu a panel objektů, které je možné na plochu přidávat a upravovat. Síla aplikace je právě v její jednoduchosti, se samotnou aplikací totiž netvoříte grafické rozhraní aplikace ani její styl, to necháváte na profesionálech. Vy si zkrátka jen jednoduše pomocí základních ikon a grafik známých z iOS navrhnete, co od aplikace vyžaduje, přidáte jednoduché popisky a odešlete grafikovi a programátorovi, kteří se postarají o zbytek.

Aplikace není zaměřena pouze na iOS, ale najdeme zde také univerzální šablonu pro Android tablet a Android telefon a Windows. Nás však zřejmě nejvíce zajímá iOS. Jednoduše si z panelu na levé straně vybereme iPhone nebo iPad a levým tlačítkem myši jej přesuneme na plochu Pencil Project, kde se okamžitě zobrazí šablona iPhone nebo iPadu. Do ní již jednoduše přidáváme z levého menu tlačítka, klávesnice a všechny další grafické prvky které známe z operačního systému iOS. Prvky jednoduše rozmístíte do šablony a popíšete je pomocí šipek, bublin a dalších nástrojů, které jsou určeny právě pro popis. Grafikovi i programátorovi tak jednoduše vysvětlíte, ve kterém místě se mají jednotlivé prvky nacházet a co je jejich cílem. Snadno tak pochopí i ostatní funkčnost a propojení celé aplikace a mohou se pustit do práce na vašem projektu.

penciil

Kromě základních prvků které jsou v aplikaci, je možné stáhnout také další desítky ikon a grafických rozhraní, které vytvořila komunita. Díky tomu je možné vytvářet návrhy aplikací pro další zařízení nebo využívat i nové vlastnosti vyšších verzí operačních systémů Android a iOS. Samozřejmostí je možnost exportovat projekt nejen do dokumentu ve formátu pro Pencil Project, ale také do PDF nebo PNG, díky čemuž můžete rozeslat náhled opravdu každému. Pokud tedy chcete vytvořit první aplikaci a soustředit svůj tým na její tvorbu, můžete mu snadno posílat náhledy vaší představí bez zdlouhavého popisování jednotlivých funkcí. Vy zkrátka jen ukážete kde co chcete a ostatní se již postarají o to, aby to nějak vypadalo a nějak fungovalo. Samozřejmě se jedná o jednoduchý nástroj, který je určen buď pro začátečníky nebo pro lidi, kteří si nechávají vytvořit jednoduchou aplikaci, 3D hru zde skutečně nenavrhnete a ani to nikdo neočekává.

Pencil

Dnes nejčtenější

.