Zavřít reklamu

Možno niektorý viete ako funguje so servisom Apple zariadení, ale väčšina z Vás určite nie. Preto som sa rozhodla napísať tento článok, aby ste neboli prekvapený. U Apple funguje systém nazvaný GSX (Global Service Exchange), je to systém ktorý využívajú strediská ASP (Authorized Service Provider), kamenné predajne Apple Store ale aj e-shop Apple Store. Slúži na záznam všetkých informácii k danému produktu ako je jeho dátum predaja, kde a kým bol predaný, z akej distribúcie pochádza ako aj všetky servisné zásahy ktoré boli urobené priamo Applom alebo ASP.

Tak isto sa cez GSX objednávajú aj diely, vždy len na konkrétne sériové číslo kde sa zobrazia dostupné diely ktoré môže technik objednať a či ich môže objednať (či je zariadenie podporované) a či sú dostupné diely aj na RMA (reklamácie) pokiaľ je dané zariadenie v záruke. Ale aby sme neodbiehali od témy. Servis, či už na Slovensku alebo v Čechách sa delí na dve časti:

Zariadenia ktoré sú neservisovatelné (alebo k nim Apple nedodáva náhradné diely) sú:

  • AppleTV
  • Airport (Express, Extreme, TimeCapsule)
  • iOS zariadenia (iPod, iPad, iPhone)
  • všetko príslušenstvo (káble, nabíjačky, redukcie, slúchadlá, myši, klávesnice)

Zariadenia ktoré sú servisovatelné (Apple dodáva náhradné diely) sú:

  • iMac
  • Macbook Pro/Air
  • MacMini
  • Mac Pro
  • LED Cinema Display
  • Thunderbolt Display

Zariadenia ktoré sú pre Apple neservisovatelné Apple opravuje jedine tzv. výmenou SWAP modulu, čo znamená, že vymení zariadenie za nové. Nebolo to tak vždy ale teraz uz Apple k vymenenému zariadeniu dáva 1 ročnú medzinárodnú záruku, u nás pak tiež 2 ročnú. Pokiaľ zariadenie už nebolo v záruke a Vy ste si zaplatili za jeho opravu (výmenu), tak tiež platí nová 1 ročná medzinárodná záruka. Pokiaľ niekto hovorí a deklaruje, že používa výhradne originál Apple diely na opravu iOS zariadení tak tomu tak nieje. Je to preto, že pre Apple to nie sú servisovatelné zariadenia a preto diely nedodáva. Je možné, že má servis diely z rovnakej fabriky ako Apple ale určite nejde o A+ diely ale o diely ktoré neprešli výrobnou kontrolou kvality a aby nebol výrobca v „strate“ predáva ich iným kanálom.

GS

Tak isto pokiaľ bolo Vaše iOS zariadenie niekde servisované, Apple Vám záruku neuzná z dôvodu použitie neautorizovaných a neoriginálnych dielov. Samozrejme aj prasknutý zadný kryt alebo hociktorý iný poškodený diel je dôvodom na zamietnutie záruky. Veľa ľudí si myslí, že to nemá napr. s výdržou batérie nič spoločné, aj tomu tak je, ale je to mechanické poškodenie zariadenia a tým pádom sa už záruka nevzťahuje na celé zariadenie. Proti tomuto namieta vela ludí, ale nikto nedáva záruku na jednotlivé diely ale na celé zariadenie. Pokial váš telefón alebo iné iOS zariadenie padne, jediná možnosť ako si zachovať záruku je pozáručný SWAP, v tomto prípade Vám záruka zostáva, lebo máte iné zariadenie.

K ostatným zariadeniam, ako je Macbook Pro/Air, iMac, MacMini, MacPro alebo display-e Apple pristupuje ako k servisovatelným zariadeniam. To v praxi znamená, že máte klasickú 2 ročnú záruku a v prípade poruchy sú menené len diely, nie celé zariadenie. Jediná možnosť ako môžete dostať nové zariadenie je pokiaľ je zariadenie alebo jeho časť nefunkčná hneď po zakúpení. Ale veľmi ťažko sa to dakazuje, preto aj v týchto prípadoch ide väčšinou len o servis zariadenia a výmenu vadného komponentu.

Dúfam, že sa Vám článok páčil a že Vám poskytol nové informácie. Majte stále na pamäti, pokial má Vaše iOS zaridenie aj malú a lacno odstránitelnú závadu, dajte ho radšej reklamovať ak je v záruke, aj keď budete musieť obetovať cca 10-14 dní jeho prítomnosti ktoré sa zvládajú len velmi ťažko, ale dostanete nové zariadenie so zárukou a určite to stojí za to. Lebo po oprave malej a lacnej závady môže prísť vážnejšia a už nebutete mať záruku.

Servisnej tématike sa budeme venovať opäť o týždeň kde preberieme záručné postupy CZ/SK operátorov.

Dnes nejčtenější

.