Zavřít reklamu

Po značnom úspechu prvého smartphonu Galaxy Note sme sa okrem jeho nástupcu pred pár mesiacmi dočkali aj tabletu s podporou stylusu S Pen. Aj keď je tablet Samsung Galaxy Note 10.1 na trhu už nejaký ten čas, prinášame vám jeho recenziu. Stále totiž ide o veľmi dobre vybavené zariadenie, vďaka dotykovému peru S Pen ponúkajúce širšie možnosti využitia ako konkurencia, no v niektorých ohľadoch za ňou predsa len trochu zaostáva.

Vzhľad a spracovanie
Tablet Galaxy Note 10.1 je v predaji v dvoch farebných prevedeniach, a to v bielom a sivomodrom. Nám sa na recenziu ušla biela verzia. To, ktorá je krajšia, sa nedá objektívne zhodnotiť, no v obidvoch farebných verziách vyzerá Galaxy Note 10.1 veľmi dobre. Dizajnovo tablet od konkurencie odlišuje najmä strieborný rám okolo displeja, ktorý zasahuje aj do okrajov zariadenia. Ako je už z názvu jasné, prednej strane dominuje displej s uhlopriečkou 10.1 palca, nejde však o AMOLED, ale o PLS displej (alternatíva k IPS LCD displejom). Proti škrabancom už klasicky chráni displej sklo Gorilla, ktoré pokrýva takmer celú prednú stranu okrem lesklého sivého rámu. Nad displejom sa nachádza 1,9Mpix kamera a vedľa nej je umiestnený senzor okolitého osvetlenia pre automatickú reguláciu jasu displeja. Na čelnej strane ešte prekvapivo nájdeme dvojicu reproduktorov, ktoré sa skrývajú pod striebornými mriežkami. Väčšina tabletov má reproduktor(y) umiestnené na zadnej strane, v tomto prípade zvuk smeruje priamo k používateľovi, čo je určite plus.

Ľavý aj pravý okraj tabletu je bez akýchkoľvek ovládacích prvkov, tie sú totiž sústredené na vrchnej strane. Pod plastovými krytkami sa nachádza slot na SIM kartu a pamäťovú microSD kartu. Ďalej je tu 3,5mm zvukový výstup, dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti a tlačidlo vypínača, slúžiace aj ako zámok displeja. Okrem toho tu môžeme vidieť, na dnešné pomery trochu prekvapivo, aj tmavé sklíčko, pod ktorým je ukrytý infraport. Nabíjanie a káblový prenos dát do počítača umožňuje, žiaľ neštandardný, konektor na spodnej strane tabletu. Zadnú stranu tvorí lesklý plast, na ktorom sú aj napriek bielej farbe viditeľné odtlačky rúk.

Galaxy_note_10

Prítomný je aj 5Mpix fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom. A nakoniec to, čím sú zariadenia série Note najznámejšie, dotykové pero S Pen, ukryté v pravom dolnom rohu, odkiaľ ho je možné slabým potiahnutím vybrať. Vo vnútri však drží dosť pevne na to, aby nevypadlo.

Spracovanie tabletu je na dobrej úrovni, konštrukcia tabletu je dostatočne pevná, zadná strana sa však po pritlačení mierne prehne a pri vyššom namáhaní sa sem-tam ozve aj vŕzganie. Hmotnosť dosahuje stále prijateľných 600 gramov a rozmery zariadenia sú 262×180×8,9mm. Ergonómia pri držaní je veľmi dobrá, platí to aj pri práci s perom S Pen, ktoré padne do ruky veľmi dobre.

galaxy_note

Hardvérová výbava
Čo sa týka hardvérovej výbavy, tá patrí k tomu najlepšiemu. Štvorjadrový procesor Exynos 4412 z dielne Samsungu je taktovaný na frekvencii 1,4GHz, nechýba grafická karta Mali-400 a základnú špecifikáciu dopĺňa až 2GB RAM. Pamäť pre dáta má kapacitu 16GB, dostupných je ale iba 11,75GB, to však nemusí vadiť, keďže je tu možnosť veľkosť pamäte rozšíriť pamäťovou kartou až o celých 64GB. V predaji sú navyše aj verzie s 32GB a 64GB vnútornou pamäťou.

Displej s uhlopriečkou 10.1“ má rozlíšenie 1280×800 pixlov, to je už na dnešné pomery priemerná hodnota. Nižšie rozlíšenie kompenzuje dobrými pozorovacími uhlami a vysokým jasom pri používaní vonku, za slnečného počasia však už displej veľmi neobstojí.

Okrem klasického ovládania prstami je samozrejmá podpora pre dotykové pero S Pen. Keďže snímanie pera pracuje na odlišnom princípe ako snímanie dotyku prstami, pri používaní pera napríklad na písanie je možné držať tablet aj za plochu displeja bez toho, aby sa zaznamenal dotyk ruky. Samotné pero dokáže rozpoznať až 1024 úrovní tlaku a detekcia jeho hrotu sa začína už po priblížení pera na vzdialenosť 1-1,5cm od displeja.

galaxy_note_10

Z bezdrôtových technológií nechýba podpora GSM a 3G sietí s možnosťou pripojenia na internet rýchlosťou až 21Mbps pre sťahovanie a 5.76Mbps pre upload. Okrem surfovania na internete sa dá s tabletom aj telefonovať, keďže nechýba zabudovaný mikrofón. K dispozícii je aj podpora WiFi a/b/g/n s podporou sietí na 2,4GHz aj 5GHz frekvenciách, spolu s možnosťou zdieľania mobilného internetu. Súbory na krátke vzdialenosti sa dajú preniesť prostredníctvom Bluetooth 4.0 a WiFi Direct, prítomná je aj funkcia DLNA. Určenie polohy je možné vďaka GPS a systému GLONASS. K dispozícii je aj podpora USB-on-the-go, pre absenciu štandardného USB portu je ju však možné využiť až po dokúpení ďalšieho kábla, to isté platí aj pre HDMI.

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 5.0Mpix a dokáže zhotoviť video v rozlíšení najviac 1280×720 pixlov s frekvenciou 30 snímok za sekundu. Kvalitou, najmä v prípade videa, patrí medzi priemer. Hardvérovú výbavu dopĺňa akcelerometer, gyroskop a digitálny kompas.

Galaxy_note_pen

Softvérová výbava
Galaxy Note 10.1 je vybavený operačným systémom Android Ice Cream Sandwich, čiže verziou 4.0.4. V súčasnosti sa už distribuuje aktualizácia na novšiu verziu JellyBean (4.1). V čase testovania tabletu však ešte nebola oficiálne k dispozícii. Súčasťou systému je nadstavba Touchwiz UI, známa aj napríklad zo smartphonu Galaxy S3Galaxy Note 2. Oproti neupravenej, takzvanej. „čistej“ verzii Androidu, prináša nadstavba niekoľko nových funkcií, a prácu so systémom tak zlepšuje a zjednodušuje. Základné črty OS Android však ostávajú zachované, domovskú obrazovku tvorí niekoľko plôch, ktorých počet je možné upravovať. Na plochy je potom možné pridávať miniaplikácie alebo odkazy na nainštalované aplikácie. Hlavné menu tvorí matica ikon, ktoré je možné usporiadať abecedne alebo podľa dátumu pridania jednotlivých aplikácií.

Základné funkcie Androidu sú už určite mnohým známe, preto sa radšej pozrieme na úpravy a aplikácie, ktoré implementoval do systému Samsung. Na spodnej lište, ktorá obsahuje základné ovládacie prvky ako tlačidlo pre návrat späť, návrat na domovskú obrazovku a zobrazenie naposledy spustených aplikácií, pribudlo tlačidlo pre rýchle vytvorenie screenshotu, ako aj šípka pre vyvolanie rýchleho menu s odkazmi na sedem aplikácií, ktoré je tak možné spustiť kedykoľvek bez potreby prepínania do menu. Po vytiahnutí dotykového pera z tela tabletu sa v pravej časti obrazovky vysunie ďalšia ponuka, tentoraz s aplikáciami špeciálne pripravenými práve pre prácu s perom S Pen. Pri práci s ním je možné kedykoľvek vytvoriť screenshot aktuálnej obrazovky podržaním pera na displeji a súčasne držania tlačidla na pere. Vytvorený screenshot je potom možné doplniť písanou poznámkou, prípadne ho orezať alebo inak upraviť vďaka aplikácii s názvom „Poznámka S“ alebo predinštalovanému editoru Adobe PhotoShopTouch.

V aplikácii „Poznámka S“ je, ako už z jej názvu vyplýva, možné vytvárať poznámky alebo nákresy, na výber je aj niekoľko preddefinovaných šablón, ktoré umožňujú napríklad rýchle vytvorenie narodeninového blahoželania. Poznámky je možné organizovať do priečinkov, pri písaní sa dá okrem zadávania textu perom využiť aj virtuálna klávesnica či rozpoznávanie písaného textu. Práve rozpoznávanie písaného textu je veľmi zaujímavá funkcia, keďže dokáže „digitalizovať“ aj napísané matematické výrazy a rovnice, čo by určite ocenil nejeden študent. Do poznámok je okrem textu možné pridávať obrázky aj hovorené slovo. V tablete je prítomná aj kancelárska aplikácia Polaris Office, vďaka ktorej je možné vytvárať, prezerať a upravovať textové dokumenty, prezentácie či tabuľky. Všetky vytvorené dokumenty či poznámky je možné exportovať do mnohých formátov, zdieľať mailom, cez Bluetooth, či priamo nahrať napríklad na službu Dropbox alebo GoogleDrive. Nechýba ani funkcia odoslania na tlačiareň.

 
Screenshot_2012-12-19-22-48-11
Screenshot_2012-12-19-22-47-16
Screenshot_2012-12-19-22-47-37
Screenshot_2012-12-19-22-54-51

Efektivitu pri práci zvyšuje aj funkcia „Viacnásobná obrazovka“ s možnosťou umiestniť vedľa seba dve aplikácie, pričom každá zaberie polovicu šírky displeja. Žiaľ, takto nefungujú všetky aplikácie a podporu má len Webový prehliadač Polaris Office, Poznámka S, Galéria a Emailový klient. Okrem možnosti zobrazenia dvoch aplikácií vedľa seba disponujú niektoré ďalšie aplikácie aj možnosťou prepnutia do ich zmenšenej verzie, kedy sa zobrazujú len na malej časti obrazovky a v pozadí môže byť otvorená ďalšia aplikácia. Aplikácie sa v tejto „minimalizovanej“ forme dajú po obrazovke ľubovoľne presúvať a v prípade potreby je ich možné maximalizovať na celú plochu displeja. Takúto funkciu podporuje napríklad hudobný prehrávač, kalkulačka, poznámky alebo správca úloh. Vďaka týmto vylepšeniam od Samsungu dostáva multitasking na Androide úplne nový rozmer.

Screenshot_2012-12-19-22-54-55

Pri surfovaní na internete je tak možné v novom okne písanie poznámok, prípadne prepočítavanie ceny nákupu bez nutnosti opustenia prostredia webového prehliadača. Okrem spomenutých funkcií nechýbajú ani „vychytávky“, známe už zo smartphonu Galaxy S3, ako je napríklad funkcia „SmartStay“, ktorá nevypne podsvietenie displeja, pokiaľ ho sledujete, alebo funkcia „Pop UpPlay“, ktorá umožňuje prehrávanie ľubovoľného videa na malej ploche kdekoľvek na obrazovke, a pritom je stále možné pracovať s ostatnými aplikáciami.

Screenshot_2012-12-19-22-48-42

Výkon a výdrž batérie
Vďaka výkonnému procesoru a nadštandardnej kapacite operačnej pamäte nie je problém so spustením žiadnej hry ani aplikácie, ktorá je v súčasnosti dostupná na stiahnutie prostredníctvom služby GooglePlayStore či Samsung Apps. Plynulo bežia aj tie najnovšie hry ako GTA: Vice City, DeadTrigger alebo NeedForSpeed Most Wanted. V benchmarku Antutu dosiahol tablet skóre necelých 16 tisíc bodov. Ani pri práci so systémom sa neobjavili žiadne problémy, čo sa týka rýchlosti, a to ani pri práci s viacerými aplikáciami na obrazovke. Batéria s kapacitou až 7000mAh ponúka celkom slušnú výdrž. Pri surfovaní na internete s nižším jasom displeja sa dá dostať až na nadštandardnú hodnotu vyše dvadsiatich hodín. Vyššia záťaž, ako je napríklad sledovanie videa v HD, vybije batériu za približne osem hodín.

Záverečné hodnotenie
Samsung Galaxy Note 10.1 sa dá vďaka dotykovému peru S Pen skvele využiť aj pri práci či štúdiu. Stále ponúkne vysoký výkon, dlhú výdrž batérie a funkcie, ktoré u konkurencie nenájdete. Potešia aj kvalitné reproduktory. Zamrzí však nižšie rozlíšenie displeja ako aj jeho viditeľnosť na slnku. Veľkým mínusom je absencia štandardného USB konektora. Vzhľadom na cenu by sa dalo očakávať aj trochu lepšie vyhotovenie a prípadne aj podpora NFC. Recenzovaná verzia s 3G modulom a 16GB kapacitou pamäte sa predáva za cenu od 505€ vyššie, verzia bez podpory mobilných sietí začína na cene približne 425€.

Dnes nejčtenější

.