Zavřít reklamu

Pokud žijeme ve velkém městě, je síť restaurací McDonald´s nedílnou součástí našeho života. Neznám nikoho, kdo by aspoň jednou ve spěchu nezašel do této restaurace na jídlo. Pamatuji si svůj první Happy Meal. Znamenalo to pro mě úplně novou zkušenost. Nejen, že jsem dostal jídlo, které jsem neznal, ale jako bonus jsem dostal ještě dalekohled, který vypadal jako hlava brouka. Byl jsem unesen radostí. Věděl jsem, že McDonald´s je něco revolučního. Bylo to pro mě nové a já jsem to miloval.

První restaurace McDonald byla založena bratry Richardem a Mauricem McDonaldovými roku 1940 v Kalifornii. Roku 1940 byla Rayem Krocem otevřena první restaurace se svojí vlastní obchodní známkou a se svojí vlastní hamburgerovou recepturou. Celkově to byla devátá restaurace. Do Čech se firma dostala v roce 1992 a první pobočka byla ve Vodičkově ulici. Dnes je po světě více než 34 tisíc restaurací.

Snad každý si někdy postěžoval na kvalitu jídla v McDonaldu. „Vždyť to není ani maso.“ „Kdybych chtěl, dokázal bych udělat hamburger mnohem lepší.“ Slyším to na každém kroku. Tak proč tam stále chodíme, když je to jídlo tak špatné? Proč, když většina z nás dokáže připravit lepší burger, vydělává McDonald´s víc peněz než my? Odpověď najdeme v knížce „Bohatý táta, chudý táta“ od Roberta Kiyosakiho a je více než jasná. „McDonald‘s je excelentní obchodní systém. Důvod, proč je tolik talentovaných lidí chudých, je, že se soustřeďují na vytvoření lepšího hamburgeru a vědí velmi málo nebo vůbec nic o obchodních systémech.“ Úspěch této společnosti netkví ve kvalitě jídla, ale v jeho systému a úžasné reklamě. Je tu ale ještě jedna věc, která z klasického fast foodu dělá společnost, která má roční příjem více než 27 miliard $ a ta věc určitě není nový McBůček.

V jakém byznysu pracuje Ray Kroc, jeden se zakladatelů firmy McDonald´s? Pokud jste odpověděli, že v hamburgerovém, jste úplně mimo. Jeho byznys jsou nemovitosti. Každý člověk, který koupí licenci na restauraci také platí organizaci Raye Kroca poplatek, za pozemek pod restaurací. Dnes je McDonald´s největším majitelem nemovitostí na světě. Vlastní jich víc, než katolická církev. Firmě patří ty nejdražší křižovatky a místa po celém světě. Hamburgery už jsou jen okrajová záležitost.

Co dodat? Snad jen pokleknout před Rayem a celou firmou. Tihle pánové vědí, jak se dělá business.

Dnes nejčtenější

.