Zavřít reklamu

Vytvořit ohebný displej není již nějaký ten pátek žádný problém, přece jen ohnout krystaly a vymyslet způsob jakým rozptýlit světlo nebyl až tak extrémní problém. Důvod proč se tyto displeje nepoužívají je nejen jejich poměrně nízká využitelnost, ale především pak ochrana. Až do chvíle než přišla společnost Corning, výrobce známého skla Gorilla Glass, s produktem Willow Glass, bylo možné tyto displeje chránit pouze pomocí plastové vrstvy. Plast je samozřejmě možné tvarovat téměř libovolně, ovšem plast nikdy nedosáhne stejných vlastností jako sklo. Toho si byla samozřejmě vědoma také společnost z těch nejpovolanějších, Corning.

Inženýři Corning tak vytvořili ohebné sklo, které je možné ohýbat do stejných úhlů jako papír. To znamená že jej můžeme ohnout tak, aby se konce navzájem dotýkali, není však možné vytvořit nulový úhel, v tom případě by sklo prasklo stejně tak, jako je na papíru vidět přehyb. To znamená že když si vezmete do ruky kus papírů, můžete si vyzkoušet jak lze Willow Glass ohýbat. Když ohnete papír tak aby na sobě nezanechal znatelný přehyb, je možné to stejné udělat také se sklem Corning Willow Glass.

S papírem má sklo společnou také další vlastnost, jeho tloušťka je pouhých 100 mikronů. Pro porovnání, jeden milimetr se rovná 1000 mikronů, to znamená že pokud se bavíme o Wilow Glass, bavíme se o skle tenkém pouze 0,1mm. Tím však přednosti Willow Glass ani zdaleka nekončí, samozřejmostí jsou vlastnosti téměř srovnatelné s Gorilla Glass, tedy vysoká odolnost proti prasknutí stejně tak jako proti poškrábání. Sklo navíc nemění vlastnosti dotykového displeje ani barevného podání LCD panelu, který je pod ním umístěn. Důležitou vlastností Willow Glass, tedy ani ne tak důležitou jako spíše nevyhnutelnou je pak možnost zpracovat sklo při teplotě do 500 °C, tedy při teplotě kdy se zpracovávají dotykové displeje.

Apple má se společností Corning nadstandardní vztahy a je tak pravděpodobné, že pokud se New York Times nemýlí a společnost skutečně pracuje na hodinkách s ohnutým displejem, budou tyto hodinky disponovat právě vrstvou Willow Glass. Ostatně právě využitelnost je u těchto displejů velmi sporná. Ani Willow Glass totiž neumožňuje vytvořit takzvaný „véčkový“ telefon který by měl po otevření jeden displej bez jakéhokoli přechodu. Nabízí se tak skutečně pouze hodinky nebo digitální čtečky s vlastností papíru, to je však hudba budoucnosti vzhledem k tomu že podobné zařízení musí obsahovat také hardware a zdroj energie. V současné době je tedy pro Willow Glass nejzajímavějším segmentem právě trh s inteligentními hodinkami. Apple by se tak stal navíc největším odběratelem Willow Glass a mohl by snížit cenu na minimum.

Dnes nejčtenější

.