Zavřít reklamu

Canon 650D, první digitální zrcadlovka s multi-touch displejem. Nejdiskutovanější novinka v oblasti digitálních zrcadlovek loňského roku. Dotykový displej vzbuzoval u profesionálních fotografů zpočátku obavy, po pár minutách používání se však počáteční strach změnil v nadšení. Vždyť dotykový displej přece téměř každý z nás používá denně u svého tabletu, telefonu nebo multimediálního přehrávače. Po měsící používání jsem se jako hrdý majitel 650D rozhodl sepsat pár informací o tom, jaký je je právě dotykový displej u první zrcadlovky na trhu, která jim oplývá. Pojďte se podívat jak se gesta která přinesl jako první Apple a jeho iPhone již v roce 2007 postupem času dostala až do digitálních zrcadlovek, ve kterých je vnímáme zcela přirozeně, stejně jako u iPhonu.

Třikrát jemnější než displej iPhone
Když se v Canonu rozhodli že dostane 650D do vínku mimo jiné také dotykový multi-touch displej, vybrali jeden z těch nejlepších na trhu. Není se co divit, u první digitální zrcadlovky s multi-touch displejem bude přece jen vždy nejdiskutovanější právě displej. Proto je 650D vybaven LCD Clear View II s úhlopříčkou 7,7cm (3,0″) s poměrem stran 3:2, který je samozřejmě možné odklápět od těla fotoaparátu a otáčet jej v rozsahu 270°. Displej disponuje skutečně kvalitním rozlišením a tak zatím co u iPhone 4s najdeme displej s Retina rozlišením který na 3,5″ nabízí 614 400 pixelů, Canon 650D nabízí na 3″ rovnou 1,4 milionu pixelů. Hustota pixelů u 650D je tedy oproti iPhone s Retina displejem více než dvojnásobná. Pokud navíc vezmeme v ohled menší displej 650D což musíme, získáme až trojnásobně vyšší hustotu pixelů než kterou nabízí Retina displej mobilního telefonu iPhone.

650D je skutečně první zrcadlovkou s dotykovým displejem na trhu a věřte že jako její majitel jsme přečetl desítky recenzí na českých i zahraničních fórech. Ve výsledku mají jediný závěr, zatím co se z počátku zejména profesionální fotografové dotykového displeje báli, nakonec nechtěli dát foťák z ruky a právě dotykový displej považují za skvělou novinku v oblasti digitálních zrcadlovek, která dokáže zpříjemnit život. Canon zkrátka přišel s dotykovým displejem v pravý čas. V době kdy každý profesionální fotograf i běžný uživatel používá každý den chytrý mobilní telefon s multi-touch displejem (dobře můj táta ne ale je zřejmě poslední svého druhu ve střední Evropě). Lidé jso utak na multi-touch gesta zvyklí a v současné době když vidíte displej, první co vás napadne je se jej dotknout, obzvláště pak pokud se jedná o displej velikosti mobilního telefonu. Canon tak skvěle vystihl načasování a představil dotykový displej v zrcadlovce v době, kdy jej již považujeme za samozřejmost, nikoli za výstřednost.


*Názorná ukázka práce s digitálním displejem Canon 650D

Rychlost
Reakce displeje v momentě kdy používáme jeden prst jsou velmi rychlé. Nejedná se sice o rychlost na úrovni iPhone, ovšem abyste postřehli rozdíl, musíte si dát skutečně dobrý pozor. Stejně jako na samotný dotek je rychlost výborná také při gestu jedním prstem, tedy při prohlížení fotografií, které funguje zcela stejně jako u iPhone, posouváním fotek ze strany na stranu. I zde je rozdíl oproti iPhone skutečně minimální a vzhledem k tomu jakým stylem zrcadlovku držíme, nikdo ani nepočítá s tím, že budeme fotky posouvat palcem stejně rychle jako u iOS zařízení, tedy především u iPodu touch a iPhone. Jediné kdy je možné pozorovat již znatelný rozdíl mezi iOS zařízením a 650D je v případě kdy použijeme gesto známé pod označením pinch-to-zoom, tedy přiblížení nebo oddálení fotografie pomocí roztažení/přisunutí dvojice prstů. To je mimochodem také jediné multi-touch gesto které 650D podporuje. Zde je však potřeba zdůraznit, že při přibližování fotografie u zrcadlovky pracujete s obrázkem v plném rozlišení, který má velikost okolo 18-20MB. Nejedná se tedy o optimalizovaný jpg který iTunes přesunou vyladěný do iOS zařízení. Rychlost u zoomování tak není limitována odezvou displeje, ale velikostí obrázku.

Co lze ovládat? Všechno!
Dotykovým displejem lze ovládat skutečně úplně vše. Neexistuje jediná funkce s výjimkou přepínání módů a přepnutí z fotoaparátu na natáčení videa, kterou by nešlo ovládat pomocí displeje. Ze začátku mě vyděsilo hlavní menu 650D ve kterém nastavujete vlastnosti fotoaparátu. Menu totiž nabízí velmi malé řádky a jednotlivé položky jsou sice přehledné, ovšem než jsme se dotkl obrazovky, nedokázal jsme si představit jak fotoaparát na můj dotyk při tak malých položkách zareaguje. Ani zde však nenastal problém a 650D si se vším bez problémů poradí a to dokonce i s miniaturními položkami. Kromě základního nastavení fotoaparátu, prohlížení pořízených fotografií nebo videa, lze samozřejmě měnit nastavení i při samotném ovládání. Není tedy problém nastavit rychlost uzávěrky pohybem prstu po displeji. Stejně tak lze nastavit vše, co digitální zrcadlovka umožňuje nastavit, tedy od režimů blesku, přes iso, body ostření, rychlost clony, vyvážení bílé, kreativní režimy až po ostření.

CANON-EOS-650D-DIGITAL-CAMERA

Právě u ostření se dostáváme k funkci, která jako by z oka vypadla iPhonu. Dotykem displeje lze při automatickém ostření jednoduše vybrat bod nebo body na které má objektiv zaostřit. Již to samozřejmě dobře známe z našich iOS zařízení. Aby toho však nebylo málo, přidává 650D navíc možnost po zaostření automaticky pořídit fotografii. Pokud tedy nemáte dálkovou spoušť a chcete si být jisti že se fotoaparátu skutečně ani nedotknete, stačí zvolit dotykem na displej bod, na který se zaostří a následně zrcadlovka také pořídí záběr. Lidově řečeno tedy můžete zapnout nebo vypnout expozici dotykem. Právě tato možnost je zřejmě největší výhodou dotykového displeje u digitální zrcadlovky, obzvláště pak při natáčení videa, kdy můžete okamžitě přeostřit pouhým dotykem displeje.

Resumé
Osobně si myslím že Canon dokázal přijít s dotykovým displejem u digitální zrcadlovky v tu nejlepší možnou chvíli, v momentě kdy už jsou na dotykové displeje naučeni nejen běžní uživatele, ale také profesionální fotografové, kteří často zrcadlovky hodnotí a recenzují. Právě recenze dopadly pozitivně i v podání skutečných profesionálů. Byl to právě Apple od kterého jsme se naučili používat tyto gesta a funkce dotykového displeje naplno. Ano samozřejmě by přišel někdo jiný, jiná společnost která by to naučila miliony lidí na celém světě, ovšem Apple přišel jako první. Dotykové displeje jsou v současné době již zcela automatickou a nedílnou součástí čím dál většího počtu zařízení od telefonů, přes mikrovlnné trouby, pračky, ledničky, dálkové ovladače až po digitální zrcadlovky. Canon 650D je důkazem toho, že multi-touch displej u digitální zrcadlovky není překážkou, ale pomůckou, kterou ocení nejen amatéři jako já, ale také profesionálové.

650D_strom

Dnes nejčtenější

.