Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím že iTunes App store je obrovský business, vždyť Apple již vyplatil vývojářům přes sedm miliard amerických dolarů, tedy téměř 150 miliard korun. Prodej v iTunes app Store skutečně funguje, ovšem za předpokladu, že se vaše aplikace dostane do prvních deseti nejstahovanějších aplikací, pak už se jen vezete. Zatím co v ČR nebo SR vám k tomu stačí zajít s pár kamarády do Greentree a začít danou aplikaci stahovat ve stejnou dobu, na velkých trzích jako je například USA je pro začínající vývojáře téměř nemožné dostat se na přední příčky App Store. Existuje však společnost PromoArrow, která vývojářům v jejich snaze aplikaci promovat pomůže.

O společnost PromoArrow jsem se začal zajímat v době, kdy se již její maily s promem nejrůznějších aplikací skutečně nedaly snášet. Mimo jiné i stupňující množství mailů směřujících na téměř 600 stránek píšících o iOS aplikacích na celém světě svědčí o tom, že se v případě PromoArrow jedná o poměrně lukrativní business. Samozřejmě existuje řada podobných nebo zcela stejných společností a nechci aby článek vyzněl tak, že PromoArrow je jediná společnost na světě, která své zisky založila na podobném podnikání. Osobně jsem se však setkal právě s touto společností.

Vše funguje jednoduše, jste vývojář aplikace a jako správný vývojář věříte v její úspěch kvůli nekonvenčnímu nápadu, zajímavé grafice nebo strhujícímu příběhu. To vše však ještě ani zdaleka nezaručuje, že vyděláte miliony dolarů. V iTunes App Store prodává několik základních věcí. Velké množství uživatelů nakupuje na základě designu ikonky samotné aplikace, což je první věc, která může pomoci zvýšit vaši stahovanost. Nějak jste překonali odpor ke grafice a designu a zvládli navrhnout uživatelské rozhraní aplikace ale na návrh ikonky se necítíte? Nevadí, za 1500$ dostanete za 5-7 dnů ikonku, která zaručeně upoutá pozornost uživatelů. Jakmile zaujmete ikonkou, přichází na řadu popis aplikace v iTunes App Store, ve kterém musíte co nejlépe prezentovat samotnou funkci hry nebo aplikace. Sedíte celý den u Xcode a lidské řeči příliš nerozumíte? Žádný problém za 299$ se vám dostane popisu, který prodává.

promoarrow

Dalším faktorem podle kterého se kupující rozhoduje zda aplikaci zakoupí nebo ne je samozřejmě hodnocení dané aplikace od uživatelů. Tedy v našem případě spíše od zaměstnanců, kteří za různé ceny zajistí 10,20, 30 nebo až 50 komentářů pro vaši aplikaci, samozřejmě kladných. A cena? směšných 229$ za 30 komentářů pro aplikaci kterou budete prodávat za 1,99$. V tomto případě se totiž cena komentářů počítá nejen na základě jejich počtu, ale také na základě toho za jakou cenu aplikaci chcete prodávat.

Cestou k opravdovému úspěchu jsou však novináři, kterým společnost pošle mail a informuje o vaší aplikaci. Co z toho že drtivá většina redaktorů tento mail okamžitě smaže. Za 69$ oslovíte 161 serverů píšících pouze v angličtině, jejichž redaktorům se dostane na mail informace o vaší aplikaci. Pokud připlatíte za 199$ není problém oslovit redaktory 587 serverů, tentokrát však celosvětově. Pokud vám ani toto nestačí, za dalších 29$ můžete oslovit 39$ lidí, kteří se zabývají video recenzemi s tím, že se jich PromoArrow zeptá, zda by na vaši aplikaci nechtěli udělat video recenzi. Vtip je v tom, že si nekupujete žádné reálné recenze nebo video recenze, kupujete si pouze oslovení lidí, kteří recenze dělají. Protože samozřejmě nic není zadarmo, jsou vám servery, obzvláště ty se zajímavou návštěvností, ochotny udělat recenzi za poplatek. Počítat s tím, že na základě informací o vaší aplikaci někdo sedne za stůl a bude zdarma testovat aplikaci je zhruba stejné jako prodat veškerý majetek s tím, že bude konec světa.

promo

Na druhou stranu právě falešné komentáře, zajímavý popis a pěkná ikonka skutečně mohou vaši aplikaci dostat do povědomí množství uživatelů a je možné, že se její prodeje skutečně zvýší. O férovosti podobného businessu si udělá obrázek každý sám. Je jen na vývojářích zda se rozhodnou investovat a svoji aplikaci promovat skutečnými recenzemi na serverech o Apple produktech nebo využijí služeb podobné společnosti jako je PromoArrow. Je jasné, že se vyplatí do propagace aplikací investovat a to v co největší míře jste schopni, na druhou stranu je na každém vývojáři nebo marketingovém managerovi, zda si dá tu námahu a osloví webové stránky zabývající se podobnou tématikou a hodnocení si získá od samotných uživatelů nebo zaplatí za tyto služby a získá neobjektivní hodnocení aplikace v iTunes App Store. Je otázkou, zda může Apple s placeným hodnocením aplikací něco do budoucna udělat.

Dnes nejčtenější

.