Zavřít reklamu

Priznám sa, Office 2003 som považoval ako poslednú verziu kancelárskeho balíku od Microsoftu, ktorý ponúkal okrem veľkého množstva aplikácii najmä dobrú optimalizáciu a rýchle načítavanie. Keď som o nejaký čas začal používať verziu 2007 pre Windows, celkom riadne ma nahnevalo, že sa programy PowerPoint a Word načítavali o niečo pomalšie a začiatočníkovi ponúkali celkom chaotické prostredie. Microsoft situáciu napravil až s vydaním verzie 2010, ktorá sa snažila ponúknuť všetko to, čo mi od čias 2003 chýbalo. Tento rok však spoločnosť okrem bežnej retail verzie ponúka bezplatnú webovú službu, ktorej meno znie Office Web Apps.

Okrem tohto názvu je balík verejnosti známy i pod ďalším menom a to Office 365. Prečo 365? Pretože Microsoft vám v tejto špeciálnej verzii umožní bezplatne využívať aplikácie Word, Excel, PowerPoint a OneNote kdekoľvek a kedykoľvek 365 dní v roku, pokiaľ máte prístup k internetu a prihlásite sa na web produktu platným účtom Microsoft. Najväčšou výhodou tohto softvéru je práve jeho „cena“ a možnosť využívať balík skutočne všade, pričom výnimkou nie sú ani tablety iPad bez podpory Flashu. Office totiž využíva pre svoj beh rozhranie HTML 5 a preto dokážete dokument či prezentáciu vytvoriť bez väčšieho sekania. Existuje však niečo, čo má táto sada spoločné s Apple? Určite hej. Dokumenty sa totiž tvoria a ukladajú priamo na cloudových serveroch SkyDrive, ktorý svojim používateľom ponúka v základe „len“ 7 GB úložného priestoru, ktorý si v prípade potreby môžu obohatiť o ďalších 20, 50 alebo 100 GB za ročný poplatok, teda ide o rovnaký princíp aký využíva sada iWork v spolupráci s iCloud na systémoch iOS 5, OS X Mountain Lion a novších.

skydrive-365

Optimalizácia pre iPad je skutočne na vysokej úrovni a už len samotný pocit, že používate dlho očakávanú sadu Office na vašom tablete je zaujímavý. Napriek tomu však má Safari v tomto prípade svoje muchy a používateľov by určite potešila možnosť odstrániť hornú lištu, zobraziť iba stránku vo full-screen a menšieho sekania. I keď neviem, či je toto občasné sekanie len prípadom iPadu mini a starších zariadení, stále môžem povedať, že si ho človek neželá. Samotný bezplatný balík sa dá považovať za orezané demo bežnej „krabicovky“, keďže vo svojich možnostiach ponúka skutočne len časť funkcii sady Office 2013 Home & Student, ktorá sa na trhu objaví už v prvej polovici tohto roku.

Microsoft Word Web App

Jednoznačne najzákladnejším programom, ktorý by mal byť obsiahnutý v každom počítači, je textový editor. Tých existuje nespočet, no v tomto prípade dostanú používatelia prístup k programu Word. Podobne ako v prípade dvoch ďalších programov, aj Word ponúka prostredie prakticky totožné s plateným retail vydaním. Od neho sa však odlišuje výrazne menším počtom funkcii, ktoré by sme v tomto prípade vedeli dokonca spočítať na prstoch, nepočítajúc možnosti písma. Vaše dokumenty budete môcť upraviť približne desiatkou písem na iPade a takmer 60 rôznymi fontami na bežnom počítači, nastaviť u nich veľkosť odsekov a zarážok, pridávať doň tabuľky a poznámky s odrážkami a vložiť do nich budete môcť rôzne obrázky ClipArt z databázy Microsoftu. Počítačoví používatelia sú tu znovu vo výhode, keďže tí majú okrem vymenovaných funkcii možnosť nahrať do dokumentov obrázky zo svojho pevného disku a upravovať ich rôznymi jednoduchými efektami. Pokiaľ by ste sa však rozhodli vo vašom dokumente vytvoriť graf či akýkoľvek náznak obrazovej prílohy štatistiky, bude viac ako lepšie zaobstarať si inú alternatívu, akou je napr. na iPade aplikácia Pages od Apple. Odľahčený Word totiž naozaj prináša len to najzákladnejšie pre domáce potreby a ani o funkciu naviac.

word-ipad

Microsoft Excel Web App

Keď sa však predsa len rozhodnete, že potrebujete vytvoriť niektorý z grafov, použiť môžete v tomto prípade internetovú verziu tabuľkového procesoru Excel, ktorý ale akoby naschvál neumožňuje vytvorené grafy skopírovať, čím chce spoločnosť pravdepodobne prinútiť používateľov zakúpiť si predávanú verziu produktu. Ani Excel toho neponúkne veľa a tak vám tento program poslúži vo väčšine prípadov len k tým grafom, pokiaľ teda patríte k ľuďom, ktorí túto aplikáciu používajú. Osobne som Excel nepoužíval už riadnych pár rokov a za tým je práve skutočnosť, že a v súčasnosti nemám najmenší dôvod produkt či jeho alternatívy používať.

excel-ipad

Microsoft PowerPoint Web App

Dostávame sa však k jednej z mojich najobľúbenejších aplikácii a to PowerPointu. PowerPoint patrí k najčastejšie využívaným aplikáciam na mojom počítači i v mojom živote a vždy, keď mám napríklad potrebu vytvoriť návrh nového projektu, siahnem práve po tejto aplikácii slúžiacej na tvorbu a prehliadanie prezentácií. Webová, odľahčená verzia produktu už ponúka niekoľko základných šablón ako aj zopár prechodov a animácií, ktoré však profesionálovi či skúsenejšiemu používateľovi nepostačia, pokiaľ chce svoju prezentáciu skutočne dotiahnuť do dokonalosti. V prípade však, že sa užívateľ ponáhľa a potrebuje vytvoriť aspoň základnú podobu prezentácie, je internetový PowerPoint skutočne užitočným pomocníkom. Nehovoriac o tom, že už produkt samotný zároveň slúži ako prehliadač týchto prezentácii a vďaka nemu teda nie je potrebné zvlášť si zaobstarať krabicovú verziu sady Office. Cloudový PowerPoint v porovnaní s Wordom či Excelom ponúka zrejme najviac funkcii a pozdvihuje možnosti účelového balíku vyššie.

powerpoint-ipad

Microsoft OneNote Web App

OneNote by sme mohli pokladať za inteligentnejšiu, schopnejšiu a krajšiu verziu klasického Poznámkového bloku, ktorému je už i len aplikácia Notes na OS X Mountain Lion veľmi silným konkurentom. Priznám sa, že som OneNote v praktickom živote príliš nepoužíval, keďže väčšinou používam na písanie aplikáciu Pages na mojom iPade mini, no už len tá webová verzia umožňuje svojmu používateľovi vytvoriť pomocné knižky, študijné osnovy a návrhy v hádam viac ako dostatočne vysokej kvalite a pokiaľ používateľ hľadá naozaj len tie základy, nebude tak skoro pátrať po ďalšej aplikácii, ktorá by v takomto prípade bola zrejme spoplatnená. Používateľ u svojich zošitov môže meniť vzhľad a štýl písma, môže ich dopĺňať o ďalšie strany či sekcie a v prípade potreby ich môže obohatiť o tabuľky a obrázky, ktoré môžu praktickejšie priblížiť obsah čitateľovi. Samozrejmosťou je i možnosť vytvorenia dodatočných poznámok klepnutím ľavým tlačítkom myši kdekoľvek na obrazovku, ktorým už môže sám určiť ohraničenie a rovnako mu umožní zmeniť vzhľad poznámky, či už zmenou typu písma, jeho farby alebo veľkosti. Osobne musím uznať, že sa mi odľahčená verzia OneNote nesmierne páči a určite v mojom živote nahradí starý známy Notepad v pozícii, v akej doteraz na mojom notebooku slúžil – na ukladanie krátkych poznámok kdekoľvek na Pracovnú plochu či do dokumentov, čím sa i v počítači utvoril patričný neporiadok.

onenote-ipad

Resumé je také, že sa Microsoft rozhodol ponúknuť svojim zákazníkom také množstvo funkcii, aby mal dôvod ponúkať produkt absolútne zadarmo. Microsoft zrejme chce predísť sklamaniu neskúseným či nenáročným používateľom, ktorí by zaplatili vyše 130€ za sadu softvéru, z ktorej potenciálu by využili maximálne 5% celkového potenciálu u jednotlivých aplikácii, ak by vôbec podaktoré z aplikácii používali. Sám s týmto rozhodnutím poskytnúť základné možnosti zadarmo súhlasím, keďže ja sám som na svojom počítači miesto bohatého Wordu využíval, a naďalej využívam, jeho odľahčený variant – WordPad. Ten ma okrem jednoduchosti upútal svojim rýchlejším načítavaním a o to sa snaží i zjednodušená webová verzia, ktorá túto úlohu splnila na dvojku. Potešiť vás môže i skutočnosť, že pre používanie aplikácie netreba žiadny výkonný hardvér, ale len prístup k internetu a platné konto Microsoft Live, ktoré poslúži k prihláseniu sa do cloudu SkyDrive, ktorý vám bezplatne ponúkne 7 GB priestoru. Jednoducho povedané – Sada Office Web Apps je veľmi dobrým riešením pre ľudí, ktorí toho na počítači napíšu málo a to množstvo funkcií, ktoré ponúka platený softvér, nikdy nepoužijú.

  • Office Web Apps môžete začať používať bezplatne priamo tu. Pre používanie je potrebné existujúce Microsoft Live konto.
500px-Microsoft_Office_2013

Dnes nejčtenější

.