Zavřít reklamu

Největší nepřítel elektroniky je bezesporu voda o tom není pochyb. I když váš iPhone, iPad nebo iPod spadne do vody, ještě nemusí být vše ztraceno. Existuje jednoduchý postup jak vašemu telefonu, tabletu nebo přehrávači vdechnout novou naději. Osobně si myslím, že se vyplatí s utopeným telefonem v hodnotě bezmála 20 000Kč rozhodně zajít do servisu a nechat jej zkontrolovat odborníky, kteří přece jen již nějaký ten přístroj po utopení viděli. Problém totiž nemusí být v tom, že se váš telefon po zatopení vodou již nepodaří nastartovat a rozběhnout všechny jeho funkce, ale spíše v poškození tištěných spojů na základní desce, které se může projevit po několika měsících používání, kdy z ničeho nic telefon přestane fungovat. Drtivá většina návodů na internetu které se týkají záchrany vytopených telefonů se právě na reakci která začne na desce probíhat nesoustředí a tak sice pomohou zachránit telefon v danou chvíli, ovšem v budoucnu o něj můžete kdykoli přijít.

  1. Jakmile telefon spadne do vody vytáhněte jej co nejdříve.
  2. Nesnažte se třesením z telefonu dostat vodu, ta naopak zateče ještě hlouběji a dostane se i do míst kam by se nedostala.
  3. Vysušte povrch telefonu savým hadrem nebo papírovou utěrkou.
  4. Vezměte rýži, skutečně je lepší ta neuvařená, a nasypte ji do sáčku nebo do misky.
  5. Vložte do sáčku případně misky s rýží telefon a dosypte rýži tak, aby byl celý telefon pod zasypaný.

Zde většina návodů končí s tím, že telefon můžete po 24-48 hodinách vytáhnout z rýže a vyzkoušet zapnout. To je sice pravda, ovšem pokud začala nějaká část korodovat, můžete o něj dříve nebo později přijít. Pokud tedy chcete mít stoprocentní jistotu, že váš telefon bude funkční i za pár měsíců. Doporučuji telefon odnést i v sáčku s rýží do servisu a tam jej nechat zkontrolovat. V ČR je možnost kvalitního servisu například u společnosti Macwell, se kterou dlouhodobě spolupracujeme. Záleží jen na vás zda chcete telefon odnést do servisu nebo nikoli. Pokud se rozhodnete že jej chcete servisovat, udělejte tak co nejdříve. Servisní technik telefon prohlédne, vyčistí a případně vymění součástky na kterých již začalo korodování. V každém případě telefon doneste do servisu v sáčku s rýží a sdělte technikům kdy se telefon dostal do vody.

V případě že se rozhodnete telefon neservisovat, nechte jej minimálně 48 hodin v rýži a následně jej vytáhněte a zkuste zapnout. Až pokud telefon skutečně naběhne a vše se bude zdát normální, můžete jej zkusit připojit k nabíječce. Pro jistotu však volte opravdu nabíječku a telefon při prvním pokusu o nabíjení nepřipojujte k počítači.

Dnes nejčtenější

.