Zavřít reklamu

Když jsme s kamarády hráli streetball, museli jsme hudbu řešit autem zaparkovaným dostatečně blízko hřiště, ze kterého hrálo rádio. V roce 2013 však stačí položit na kraj palubovky nebo streetballového hřiště reproduktor JBL Flip a z jakéhokoli zařízení s Bluetooth do reproduktoru posílat hudbu. Repráček na který se dnes podíváme dokáže vzhledem na své rozměry nabídnout skutečně hlasitý a také poměrně kvalitní poslech, který se hodí především na venkovní posezení s přáteli, tréninky, streetball nebo například na ozvučení menší party přímo na vaší zahradě.

Kromě samotného reproduktoru najdeme v balení také praktické neoprenové pouzdro, díky kterému není problém nosit reproduktor jen tak v batohu nebo tašce. Samozřejmostí je pak také český návod přímo od prodejce a nabíječka, díky které je možné nabíjet vestavěnou baterii. Právě přiložená nabíječka je v podstatě jediný problém celého řešení od JBL. Reproduktor totiž neobsahuje USB port a je nutné jej nabíjet pomocí přiložené nabíječky. To, že sama nabíječka váží jen o trochu méně než iPhone by až tak nevadilo, je však škoda, že není možné reproduktor nabíjet z počítače nebo jakékoli USB nabíječky. Pokud tedy vyrazíte kamkoli na delší dobu než kterou zvládne pokrýt jedno nabití reproduktoru, je nutné brát s sebou nabíječku. Samotný reproduktor je kromě konektoru pro připojení nabíječky vybaven také klasickým 3,5mm jack konektorem, ke kterému je možné připojit libovolné zařízení se sluchátkovým 3,5mm jack konektorem. Pokud tedy vaši kamarádi nemají na svém zařízení, například na iPodu Bluetooth, i tak můžete pouštět jejich hudbu přes JBL.

Zajímavou funkcí JBL Flip je také možnost využití reproduktoru jako Handsfree. Samotný reproduktor je vybaven tlačítkem pro přijmutí/položení hovoru a mikrofonem, díky kterému můžete uskutečnit konferenční hovor pouze pomocí JBL. Kvalita zvuku je přitom neporovnatelná s kvalitou zvuku při běžném hlasitém odposlechu pomocí iPhonu. Mikrofon funguje stejně jako u klasických handsfree, tudíž se nemusíte bát, že by volající slyšel sám sebe. Mikrofon však zvládá opravdu kvalitní příjem pouze ze vzdálenosti do zhruba jednoho metru, jakmile jste dále, již budete huře slyšet a volající bude mít pocit, jako kdybyste hovořili ze záhrobí. Díky elegantnímu designu, který umožňuje použití reproduktoru na stojato i naležato, se navíc může jednat o velmi stylový doplněk vaší kanceláře, který navíc při postavení nezabere téměř žádné místo.

Design je skutečně elegantní a při pohledu na reproduktor vám vůbec nebude vadit, že zatím co mřížka samotných výdechů je kovová, celková konstrukce reproduktoru je z plastu. Přece jen je totiž JBL Flip primárně určený na cestování a upřímně si již nedovedu představit jakékoli zvýšení jeho hmotnosti, o tu se totiž dostatečně stará samotná baterie. JBL Flip se zkrátka hodí nejen za postranní čáru palubovky, ale také na stůl businessmena, který jej bude používat především pro konferenční hovory.

JBL_flip

Zvuk
JBL Flip samozřejmě nebude primárně sloužit na poslech vážné hudby, Mariána Vargy nebo dalších žánrů, při kterých se posluchači soustředí na přesnost každého jednoho tónu a jeho přednes, který dokáží poskytnout kvalitní reproduktory nebo sluchátka. Osobně JBL beru jako reproduktor, který bude reprodukovat nejčastěji hip-hop, pop nebo rock, případně pak na party elektronickou hudbu. JBL Flip není možné srovnávat s jakýmikoli sluchátky nebo reproduktory, kromě těch přenosných nebo dockovacích. Sluchátka za stejnou cenu nebo klasické reproduktory jako je JBL Flip jsou totiž primárně určeny pro poslech hudby, pro momenty, kdy se věnujete poslechu hudby a chcete skutečně jen poslouchat hudbu nebo v případě reproduktorů pak chcete sledovat film případně hrát hru na počítači. JBL Flip slouží k tomu, abyste vaší hlavní činnosti dali hudební pozadí. Při hraní basketballu nebo fotbalu nebudete primárně poslouchat hudbu, ale budete rádi, že máte hlasitý a přitom poměrně kvalitní hudební podklad. Vychytávat nejmenší tóny a poslouchat detailně každou jednu skladbu tedy nemá u JBL příliš význam, raději si shrneme obecně to, co dokáže JBL Flip nabídnout v oblasti zvuku.

Reproduktor JBL Flip dokáže reprodukovat hudbu poměrně kvalitně, na své rozměry bych řekl, že až velmi kvalitně. Pokud jste však k reproduktoru příliš blízko, objeví se neduh v podobě zvuku, který zní tak, jako byste hudbu poslouchali ve sklepě, případně na toaletě. Tento problém však není příliš znatelný v momentě, kdy od reproduktoru odstoupíte alespoň dva až tři metry. Dále pak doporučuji umístit reproduktor na měkkou podložku, rozdíl ve zvuku pokud je reproduktor položený na dřevěném stole nebo pokud je například na měkké podložce pod myš, je skutečně znatelný na první poslech. Překvapivé je velmi kvalitní podání basů, které není v této oblasti hudebních reproduktorů příliš zvykem slyšet. JBL Flip však nabízí díky vestavěnému basovému portu basy, kterým si troufám říct, že nedokáže ve stejné velikosti a cenně konkurovat téměř žádný reproduktor.

JBL Flip samozřejmě není žádný studiový monitor a tak se u něj můžeme setkat s problémem, kdy v některých skladbách, zejména u hip-hipu, například ve skladbě Yealla Diamonds od Ricka Rosse, jsou basy a bicí mnohem důraznější než samotný podklad instrumentálu a ten tak občas zaniká. To je však daň za to, že reproduktor dokáže i při vysoké hlasitosti nabídnout poměrně čistý zvuk, nedokáže však již pokrýt všechna zvuková pásma a tak místo toho, abyste při zvýšené hlasitosti začali slyšet šum nebo nesrozumitelný shluk nástrojů, dojde k potlačení jemnějších melodií. Jako nejpozitivnější na celém zvuku hodnotím podání hlasu, který dokáže reproduktor JBL Flip přednést opravdu bravurně a i když jsem již uvedl, že jsou basy skutečně velmi kvalitní, hlas je pak ještě o level výše. Pokud tedy berete recenzovaný reproduktor jako hudební pozadí při tréninku, hře fotbalu, basketu nebo při zahradní party, není co řešit, zvuk je zkrátka velmi dobrý.

JBL_Flip_simpsons

Technické specifikace

  • Převodníky: 2 x 38 mm
  • Výkon zesilovače: 2 x 5 W
  • Frekvenční odezva: 150 Hz – 20 kHz
  • Odstup signálu od šumu: >80 dB
  • Typ baterie: Li-ion nabíjecí
  • Frekvenční rozsah Bluetooth vysílače: 2.402 – 2.480 GHz
  • Výkon Bluetooth vysílače: 20 dBm
  • Modulace Bluetooth vysílače: GFSK
  • Čas poslouchání: >5 hodin
  • Čas nabíjení baterie: 3 hodiny
  • Rozměry (Š x H x V): 63 mm x 160 mm
JBL_flip

Bluetooth a výdrž baterie
Kromě kvalitního zvuku je hlavním pozitivem reproduktorů JBL Flip možnost bezdrátového připojení pomocí Bluetooth. Reproduktor se k iPhonu i iPadu okamžitě připojil a to navzdory tomu, že můj iPhone trpí problémem, při kterém některé zařízení připojí až po několika desítkách pokusů. Reakce na změnu hlasitosti nebo skladby probíhá doslova v reálném čase, stejně jako na samotném iOS zařízení. Při hlasitosti na zhruba 75% dokáže reproduktor spolehlivě dosáhnout výdrže přes pět hodin, což je rozhodně déle, než vydržíte hrát tři na tři nebo jedna na jedna. Příjemné odpoledne strávené na hřišti je tedy zaručené. Baterii je možné nabít pomocí adaptéru za zhruba dvě hodiny a o jejím nabití informuje barevná LED dioda okolo tlačítka Power. Pozitivně hodnotím také možnost ovládat přímo na reproduktoru nejen zapnutí/vypnutí JBL Flip, příjem hovorů, ale také hlasitost.

Resumé
Jedinou nevýhodu bych osobně viděl v trošku větší váze samotného reproduktoru, ke které je v případě cestování nutné připočítat také váhu nabíječky a v absenci USB portu. Co se hudebního podání týká, dokáže JBL reprodukovat zvuk i při vyšší hlasitosti až překvapivě kvalitně. Upřímně, u tohoto typu reproduktorů většině jeho uživatelů půjde právě o to, jak dokáže reproduktor hrát nahlas a v jaké kvalitě. JBL splňuje jak hlasitost tak i kvalitu podání při vysoké hlasitosti skvěle. Pokud hledáte reproduktor, kterým ozvučíte vaše streetballové hřiště nebo reproduktor, který položíte na kraj posilovny, případně jiného sportoviště ve kterém trénujete, je JBL velmi kvalitní a zajímavé řešení. V případě, že se jej skutečně rozhodnete používat na sport a již jste sportovali se sluchátky, jistě mi dáte za pravdu, že ani ty nejlepší sluchátka se nevyrovnají, co do pohodlí, reproduktoru položenému na kraji hřiště. JBL pod záštitou Harman předvedlo, že i malé reproduktory mohou poskytnout kvalitní zvuk, navíc při opravdu vysoké hlasitosti. Reproduktor je dostupný v černé i bílé variantě přímo zde.

FLIP_JBL

Dnes nejčtenější

.