Zavřít reklamu

„To co zničilo Apple nebyl růst, stali se velmi chamtiví. Místo toho aby šli po trajektorii původní vize, která měla za cíl dostat věci ke spotřebitelům a nabídnout je co nejvíce lidem jak jen to bude možné, šli po zisku. Udělali bizarní zisky čtyři roky po sobě. Tato cena však není jejich budoucnost, to co měli udělat je zůstat racionální a jít po podílu na trhu, ne po zisku,“ uvedl Steve Jobs v roce 1995. O rok později Apple koupil za téměř půl miliardy dolarů Jobsovu společnost NeXt. Jeho slova se podle mnohých hodí také na současnou situaci kolem společnosti Apple, i když byla původně před 17 lety cílena na konkrétní produkt, tedy na Mac, v současné době je lze bez problémů aplikovat na vztah Applu k mobilnímu telefonu iPhone.

Problém je v tom, že Apple podle některých analytiků a to i těch nejzvučnějších jmen například z magazínu Forbes, vytvořil z iPhone dojnou krávu, kterou však v poslední době přetěžuje a snaží se z ní vydojit i poslední kapku mléka, aniž by počkal, až bude mít opět možnost mléko přirozeně poskytnout. Problém je v tom, že zisk společnosti Apple v roce 2012 byl z 65% opřen právě o zisk z prodeje iPhone. Že je pro Apple v současné době mobilní telefon iPhone smrtelně důležitý dosvědčuje také fakt, že během pátečního zahájení prodeje iPhone v Číně, klesly akcie společnosti o 19$. Vše bylo způsobeno tím, že Apple v Číně zavedl kvůli nepokojům, které doprovázeli prodeje předchozích produktů registrační čísla, která si zájemci zarezervují na internetu a následně si pro svůj iPhone dojdou v přesný čas. V Číně navíc v pátek napadl sníh a teplota klesla pod bod mrazu a tak se mnoha lidem nechtělo čekat na nový iPhone, což zapříčinilo, že se legendární fronta před Apple Store dokázala smrštit na pouhé dva čekající. Zde skvěle vidíte, jak málo stačí k tomu, aby klesly akcie společnosti Apple o poměrně vysokou částku.

V roce 2012 byl průměrný čistý zisk z jednoho prodaného iPhone 55%, což je sice na jednu stranu úžasné, ovšem na druhý pohled je jasné, že je marže neudržitelná. Problém je v tom, že iPhone představuje pro společnost téměř dvě třetiny celkových zisků a akcionáři si začali uvědomovat problém, který tím mobilní telefon s nakousnutým jablíčkem v logu své společnosti způsobuje. Vše je až příliš spjato právě s iPhonem a zdá se, že dvě třetiny celé společnosti Apple jsou založeny právě na prodejnosti iPhone. Málokterý segment je pak tak nevyzpytatelný jako trh s mobilními telefony. Stačí opravdu malá chyba a snadno se může stát, že se prodeje iPhonů sníží. Některý z konkurentů představí telefon, který si získá také fanoušky Applu, Apple udělá chybu a bude se opakovat problém se signálem z iPhone 4 nebo například se softwarem. To vše může mít vliv na prodejnost iPhonu a také na to, že Apple bude řešit velký problém.

Podle mnohých odborníku tak stojí za pádem akcií o 22% v posledních deseti týdnech právě fakt, že si trh začal uvědomovat, jak moc je pro Apple důležitý jediný produkt, jak moc financí Apple těží pouze z jediného ze svých produktů a také to, co se stane v případě, že příští generace iPhone zkrátka jen nedokáže najít dostatek argumentů proto, aby si ji měli zákazníci koupit. Apple se musí začít soustředit také na další segmenty své výroby a nespoléhat se pouze na iPhone. Samozřejmě tím nechci říci, že by společnost neinovovala ostatní produkty a nesnažila se přinášet novinky také v dalších produktech, ovšem prozatím se zisk společnosti opírá ze dvou třetin právě o iPhone.

Dnes nejčtenější

.