Zavřít reklamu

Za celou dobu co používám Mac jsme se nesetkal s vážnějším problémem, který by nešel vyřešit restartem počítače. Bohužel moje žena se s problémem setkala u svého Macbooku Air již po poměrně krátké době používání s aplikací Mail. Standardní aplikace zkrátka nešla otevřít a při každém pokusu o otevření se objevil problém s tím, že jakmile jste chtěli označit/otevřít/editovat konkrétní mailovou zprávu, aplikace se ukončila. Nejprve jsme problém řešil založením nového uživatele, což pomohlo na krátkou dobu a problém se opět objevil.

Zkusil jsme tedy reinstalaci systému, která zabrala zhruba na dva týdny a opět nešel používat Mail. Když jsem začal na Google řešit co s tím, zjistil jsem že podobný problém má více uživatelů a to nejen s aplikací mail. Naštěstí jsem objevil řešení, které může vyzkoušet každý a nezabereme více než půl vteřiny. Pokud jste někdy startovali Mac v Safe módu, pravděpodobně si pamatujete na to, že jste k tomu použili klávesu Shift. Klávesu Shift je však možné použít také pro Safe mód aplikací, který dokáže vyřešit neočekávané problémy s aplikacemi. Řešení se Shiftem by mělo fungovat každému, komu bez jakékoli známé příčiny přestala fungovat jakákoli aplikace v OS X. To znamená, že jste aplikaci spustili a vše fungovalo normálně, do dalšího spuštění jste nic nenainstalovali, neupdatovali a nezměnili žádné nastavení ale aplikace již nejde spustit.

V momentě, kdy jste si jisti, že jste aplikaci neupdatovali, neinstalovali jste nový software, který by mohl poškodit činnost stávajících aplikací nebo jste neprovedli aktualizaci celého systému nebo jeho částí, vznikl problém právě při posledním použití dané aplikace. To znamená, že v podstatě velmi laicky řečeno aplikace poškodila sama sebe. To se mohlo stát například při jejím ukončování nebo nějakým nestandardním procesem, který proběhl během práce s aplikací. Pokud nyní již aplikaci nemůžete spustit a okamžitě po spuštění nebo po pár minutách práce se aplikace sama od sebe ukončí neboli spadne, vyzkoušejte ji spustit pomocí tlačítka Shift.

Zmáčkněte Shift a spusťte aplikaci standardním kliknutím na její ikonu. Aplikace by měla v pořádku nastartovat a vše by mělo fungovat správně. Nechte aplikaci nějaký čas spuštěnou, proveďte všechny věci které s ni běžně děláte a následně ji ukončete běžným způsobem. Při dalším spuštění již klávesu Shift vynechejte a aplikace by měla fungovat tak jako dřív, tedy normálně. Zřejmě si říkáte proč by to mělo fungovat. Klávesa Shift totiž spustí aplikaci v Safe Boot módu, který jednak znamená to co asi někteří znají a používají. Tedy to, že se aplikace spustí bez oken otevřených při jejím spouštění nebo například v případě Safari bez stránek načtených při ukončení. Kromě toho, že se nenačtou další okna aplikace, nenačtou se také procesy, které v aplikaci probíhali a aplikace nebere ohled ani na procesní změny. Aplikace se zkrátka spustí stejným způsobem jako při svém prvním spuštění. Pro pamětníky ještě dodám, že se jedná o velmi starý způsob Safe Boot/Safe Login startu aplikace nebo systému, který se vyvolával v Mac OS X pomocí klávesy command.

Problém s pády aplikací se objevuje zejména v OS X 10.7 Lion a OS X 10.8 Mountain Lion a to kvůli tomu, že nejsou některé aplikace jako například MAil nebo TextEdit stoprocentně optimalizované pro Resume spuštění, tedy pro spuštění ve stejném stavu, v jakém byla aplikace ukončena, což vyvolává problém s pádem aplikace. Samozřejmě se většina uživatelů s tímto problémem nikdy nesetká, pokud však nějaký start aplikace selže, určitě vyzkoušejte při spuštění držet klávesu Shift. Pozor funguje to pouze pokud aplikaci pouštíte přímo z Docku nebo Finderu, pokud ji chcete spustit například ze Spotlightu nebo ze Stacks, funkce Shift nefunguje.

Dnes nejčtenější

.