Zavřít reklamu

Určitě to znáte, rozhodnete se pro lehké řešení protože to prostě musí fungovat, jenže pak zjistíte, že to ještě není úplně ono. No a to se stalo i mně. V předchozím článku k pokusu vytvořit Fusion jsem se rozhodl použít k vytvoření Fusionu přímo grafické rozhraní DiskUtility. Teď už vím že to takto nefunguje, ačkoliv k určitému zrychlení dojde je to způsobeno spíše vlastnostmi RAID0 s metodou prokládání. Systém sám se choval velmi svižně nabíhal 45sekund. Jednotlivé aplikace se spouštěly oproti klasickému disku výrazně rychleji například Aperture 3,1 sekundy. Jenže že bych byl tak hloupý a nepošťouchlo mně to, že iStats nedokáže rozlišit disk který zrovna pracuje. Když je člověk zaslepený nehledí na důkazy ani zkušenosti a znalosti.

Dále se již k tomuto nebudu vracet, jinak bych se až příliš červenal. Tedy po proměření a zaznamenání časů přišel na řadu restart a zahájení nové instalace. Zálohu už jsme hotovou měl. Zahájil jsem tedy instalaci opět vstupem do Disk Utility, nad každým diskem jsem si zjistil základní informace, zejména identifikátory obou disků. Vybaven těmito informacemi jsem uzavřel Disk Utility a přešel na Terminál. V terminálu jsme zadal.

diskutil cs create Fusion disk0 disk1

cs/CoreStorage – příkaz práce s disky
create – příkaz vytvoření disku (skupiny disků)
Fusion – Jméno nového disku
disk0 – identifikátor SSD disku
disk1 – identifikátor HDD disku

Z výsledného výstupu jsem si zkopíroval UUID nového disku

fusion

diskutil cs createVolume 69D1ECF1-1802-4B4B-9B13-BDBBEC45C011 jhfs+ Fusion 285g

CreateVolume – příkaz vytvoření logického svazku
69D1ECF1-1802-4B4B-9B13-BDBBEC45C011 – UUID zkopírované z výsledku vytváření disku
jhfs+ – formát svazku (žurnálovaný HFS+)
Fusion – jméno svazku
285g – velikost nového svazku

fusion_008

Po uzavření terminálu jsem pokračoval běžnou instalací. Půlhodinka času, tak akorát abych si v Gaggii udělal espresso italiano. Posilněný a dobře naladěný jsem nejprve nakopíroval iTunes knihovnu, Videa, zkušební Aperture knihovnu a zcela zbytečná data, až po zaplnění kapacity SSD disku jsme začal instalovat aplikace iWork, Office, iLife, Aperture, potom veškeré aktualizace a konečně testování. Tentokráte iStats ukazuje to co má. Systém naběhne za pouhých 21sekund. Aperture 1,5 sekundy. Časy se ustalují po druhém až třetím spuštění. V iStats je vidět přesun souborů z HDD na SSD. Pokud se do toho také někdo pustíte, podělte se o svou zkušenost, nezapomeňte zálohovat a hlavně, uvědomte si že celý postup je experimentální.

Dnes nejčtenější

.