Zavřít reklamu

Zatiaľ čo prví zákazníci sa hrajú s novým iPadom mini, ktorý sme mimochodom recenzovali jak v slovenskej, tak aj českej verzii, analytická spoločnosť IHS sa bližšie pozrela na výrobnú cenu malého tabletu, ktorú dávnejšie významný analytik Ming-Chi Kuo z KGI Securities predpovedal na 195 dolárov. IHS sa tak pokúsil overiť si informácie a nakoniec zistil, že skutočná výrobná cena je v prípade 16GB verzie iPadu len o niečo nižšia v porovnaní s predchádzajúcim tvrdením.

Podľa informácii, ktoré sa spoločnosti podarilo získať, je skutočná výrobná cena 16GB Wi-Fi verzie iPad mini ustálená na 188 dolárov, pričom jeho predajná cena je len o 1,75x vyššia, teda 329 dolárov na americkom trhu. Flash pamäť s kapacitou 32GB Apple tentokrát vyjde 31 dolárov za kus, v prípade 64GB sa jedná o cenu $62. Po minuloročných povodniach sa tak ceny úspešne znižujú a aktuálne má 1GB hodnotu 0.97 dolárov, respektíve euro. Ľudia z IHS taktiež zistili, že za výrobou displejov pre zariadenie stoja spoločnosti LG Display a AU Optronics, pričom cena každého displeju sa pohybuje na úrovni $80 za 7.9-palcový panel. Za výrobou procesoru Apple A5 a grafického ovládaču stojí aj naďalej Samsung, ako už pred pár dňami odhalil servis iFixIt.

Popri iPad mini sa spoločnosť pozrela aj na výrobnú cenu konkurenčných zariadení Microsoft Surface RT a Amazon Kindle Fire HD. Kým Microsoft do svojho 499-dolárového tabletu investuje 271 dolárov, Amazon svoj Kindle predáva s výrazne menším ziskom oproti vyššie spomenutej dvojici. Výrobná cena tabletu je totiž len 165 dolárov, pričom v obchodoch ho nájdeme už za $199.

ipad_mini_lsa

Dnes nejčtenější

.