Zavřít reklamu

Médii nejčastěji citovaná kniha, druhá nejprodávanější kniha po Bibli, tak přesně takto je často označována Guinnessova kniha rekordů. V jejím nejnovějším vydání pro rok 2013 se autoři rozhodli, že musí držet krok s dobou a nabízí tak čtenářům jedinečnou možnost prohlídnout si obsah ve 3D pomocí aplikací augmented reality a QR kódů, které jsou na vybraných stránkách k dispozici. Stačí když si stáhnete do iOS nebo Android zařízení čtečku QR a zalistujete knihou rekordů.

Na vybraných stránkách můžete následně zobrazit obsah ve 3D, kde si můžete v zajímavých animacích porovnat například velikost největšího žraloka na světě s člověkem nebo si prohlédnout nejmenšího psa na světě. QR kódy obsahuje standardní verze knihy a není tak potřeba kupovat žádnou speciální edici. Vše co k zobrazení potřebujete je zařízení s fotoaparátem a nainstalovaná čtečka QR kódů, které jsou ve velkém množství dostupné zdarma.

Mimochodem věděli jste, že iPhone je také v Guinnessově rekordů?
Možná jste stejně jako já zjistili až nyní, že existuje oficiální kniha Guinness World Records s podtitulem Gamers. Kniha se zaměřuje na rekordy v herním světě a to nejen tom počítačové. Jeden ze spoluautorů knihy Gaz Deaves říká, že iPhone nezměnil jen mobilní průmysl, ale také ten herní. Autoři publikace se proto se samozřejmostí rozhodli zařadit platformu iOS do rekordů knihy. Postupem času si tak iOS a zejména iPhone a iTunes App Store vybudovaly několik velmi zajímavých rekordů. Pojďme se na ně podívat.

  • Při spuštění iTunes App Store se v něm nacházelo 500 aplikací včetně 145 her. Oproti tomu na PS3 bylo v den jeho uvedení pouze 32 her.
  • Nejrychleji prodávaným herním zařízením byl iPhone 4, prodalo se 1,5 milionu kusů za první den prodeje, oproti tomu PSP se prodalo v prvním dni “pouze” 200 000 kusů. Poznámka Editora (Roman Zavřel): Zde je však potřeba podotknout fakt, že PSP se první den prodávalo pouze v Japonsku a navíc se jedná o jednoúčelové herní zařízení. iPhone je stále označován primárně jako mobilní telefon.
  • Obchod s největším počtem videoher se jmenuje Apple iTunes App Store. V době psaní rekordu se v něm nacházelo 37 000 her, oproti tomu na Xbox Live Arcade je pouze 1300 titulů a 600 titulů pak vychází pro Nintendo Wii.
  • Nejrozšířenější placenou hrou na světě je hra z iTunes app Store Angry Birds, které se pouze na iOS platformu prodalo více jak 6,5 milionu kopií.

Dnes nejčtenější

.