Zavřít reklamu

Společnost Pew Research Center provedla průzkum trhu a zjistila, jakým způsobem se v USA rozšiřují tablety v roce 2012. Bohužel pro Apple nedopadl výsledek zrovna nejlépe. Zatím co v loňském roce mu patřilo 81% trhu v USA, nyní je to již jen 52%. Tablet v USA vlastní 22% dospělých lidí a další tři procenta pravidelně používají tablet jiného člena domácnosti. To znamená, že jedna čtvrtina Američanů pravidelně používá tablet. Apple iPad tak nyní používá ve srovnání s loňským rokem již pouze 52% majitelů tabletů v USA. Dalších 48% pak používá tablet s operačním systémem Android.

Tablety s iOS a Androidem tedy během jednoho roku dokázaly snížit 4% tabletů s jiným operačním systémem, jako je například Blackberry, z loňského roku na nula procent v letošním roce. Pro Apple je však největší problém skutečnosti, že 21% uživatelů si pořídilo levný, malý a dostupný Kindle Fire. Tablet společnosti Amazon s názvem Kindle Fire je právě tablet se sedmi palcovou obrazovkou, který se prodává za 159$. Právě Kindle Fire a další tablety v podobné ceně jsou pro Apple největší konkurenci na trhu tabletů.

Je důležité uvést, že v průzkumu nebyl Nexus 7 od společnosti Google a nový Amazon Kindle Fire HD. Tato dvojice tabletů není dostupná dostatečně dlouhou dobu na to, aby mohla být použita jako součást průzkumu. Vzhledem k tomu, že Kindle Fire se 7% displejem tvoří téměř polovinu všech prodávaných tabletů s operačním systémem Android a tudíž jednu pětinu všech prodávaných tabletů na trhu v USA, je jasně vidět, že zákazníci opravdu chtějí levné a malé tablety.

pew-infographic

Jak se tedy ukázalo, existuje poměrně velká skupina uživatelů, která zastupuje téměř jednu čtvrtinu všech uživatelů na trhu v USA, kteří chtějí tablet, ale neumí si zdůvodnit cenu za iPad. Upřímně mezi tyto uživatele patřím také, vím že budu tablet používat výhradně v posteli na surfování po internetu a párkrát do roka si jej vezmu na dovolenou nebo výlet. Nedokáži si tedy stejně jako mnoho lidí obhájit cenu iPadu, ale zároveň bych chtěl levný tablet s operačním systémem iOS, který bude sloužit právě k surfování na internetu. Apple tak musí chtě nechtě zapomenout na slova Steva Jobse, který řekl, že menší tablety než je iPad jsou k ničemu a musí se vrhnout na prodej iPad mini. Jediný segment trhu s tablety ve kterém je iPad ohrožován představuje právě segment tabletů s malým displejem a zároveň nízkou cenu.

*Zdroj dat: journalism.org

Dnes nejčtenější

.