Zavřít reklamu

Hned na úvod chci za redakci upozornit na to, že se nejedná o recenzi, ale spíše o představení iPhone 5, který jsme měli poprvé možnost osahat a vyzkoušet. Drtivá většina českých nebo slovenských serverů by označila následující text za plnohodnotnou recenzi, ovšem vzhledem k tomu, že naši čtenáři jsou zvyklí na jiné recenze, samozřejmě je o plnohodnotnou recenzi neochudíme ani tentokrát. Velká recenze iPhone 5 se již připravuje a brzy si ji budete mít možnost přečíst na našem serveru. Následující text tedy prosím berte spíše jako první dojem z nového iPhone 5.

Večer, den pred oficiálnym zahájením predaja piatej generácie iPhone v SR a ČR sme dostali možnosť si tento smartphone vyskúšať. Keďže predaj začína až zajtra 28.09.2012 ide o jednu z prvých nesprostredkovaných recenzií na Slovensku a v Čechách. Ako je už známe, Apple si veľmi zakladná na samotnom balení ich výrobkov. Je celkom zaujímavé koľko vecí, dokážu vtesnať do takej malej a kompaktnej krabičky. V balení okrem samotného iPhone 5 nájdeme Earpods, dátový kábel s Lighting konetorom a samozrejme dokumentáciu s nástrojom na otovrenie portu pre nano-SIM.

Telo
Prvá vec, ktorú si majiteľ iPhone 4/4s všimne je váha a samotná veľkosť nového modelu. V rukách sedí ozaj skvele. Apple-om deklarované “schudnutie” je ozaj poznať. Po pár minútach požívania iPhone 5 sa vám “štvorka” resp. 4s bude zdať nesmierne ťažký. Za zmienku určite stojí aj fakt, že inžinieri v Cuppertine si dali ozaj záležať aj na tom, aby čo najviac zmenšili hrúbku prístroja. V súčastnosti je “päťka” najtenším a zrejme aj najľahším smartphonom na svete. Zadnú stranu zdobí hliníkový kryt, ktorý dodáva mobilu istú pevnosť no na druhej strane hrozí riziko poškrabania zvlášť na zadnej strane. No na dotyk a pohľad je to riešenie geniálne.

Čo sa mi však nepáči je to, že sa zmenila farba lemovania na akúsi tmavofialovú. Viac sa mi páčila prirodzená farba hliníka.  Na druhej strane, teraz mobil pôsobí diskretnejším dojmom. Ale tento názor sa môže u ľudí líšiť. Zmenou prešiel aj 3,5mm jack na Earpods (recenzia tu). Na hornej strane “päťky” teraz nájdeme iba samotný power button. Jack sa nachádza na spodnej strane hneď veľa mikrofonu. Znova ide len o subjektívny názor, no lepšie to pasovalo nahornej strane.

recenze-iphone-5

Displej
Od uvedenia prevej verzie iPhone-u, Apple po prvý krát zmenil veľkosť displaya. Či tak urobil z vlastnej vôle, alebo podľahol tlaku konkurencie je otázne a v konečnom dôsledku nepodstatné. Podstatné je to, že sa display natiahol na 4”. Osobne túto zmenu nevnímam príliš pozitívne. Je fajn, že na vačšej obrazovkej sa omnoho lepšie surfuje, no na druhej strane u niekoho nastane problém pri ovládaní. Pokiaľ držite mobil v jednej ruke,  je niekedy ťažšie palcom dosiahnúť na najvzdialenejší roh displaya.

O Retina displayi sa už popísalo veľa, a možno slovami sa ani nedá úplne vykresliť jemnosť zobrazovania na tomto zariadení. iPhone 5 dostale rozlíšenie 1136×640 pixelov pri hustote 326ppi. Len pre pripomenutie, pri takejto hustote bodov ľudskym okom nie je možné rozpoznať jednotlivé pixely.  Oproti 4s však došlo ke menšiemu zlepšeniu zobrazovania farieb. Farby sa zdajú teplejšie a sýtejšie. Čierna je čierna a nie tmavo sivá, biela je biela a nie biela so žltým nádychom.

iPhone-5-recenze-lsa
IMG_0169

Procesor
Hlavným ťahákom nového modelu iPhone je okrem vačšieho displeja aj nový Apple A6 procesor s frekvenciou 1GHz a dvoma jadrami, ktorý podľa potreby dinamicky mení svoj výkon. Pre úžívateľa to znamená značné zrýchlenie samotného systému a zrýchlenie spúšťanie aplikácii. Takisto rýchlosť procesora ocení užívateľ aj pri fotení kde v porovnaní  s iPhone 4/4s. Celkové zrýchlenie mobilu je ozaj citeľné. Samotné zrychlenie človek ocení hlavne pri používaní náročnejších aplikácii.

iPhone-5-recenze-lsa

Fotoaparát
K určitej zmene došlo aj u fotoaparátu. Takisto ako pri 4s aj tu máme 8mpx kameru s päť-prvkovým objektívom. Zlepšená však bola stabilizácia obrazu a vylepšené bolo fotenie aj pri zníženej intenzite svetla, kde iPhone 5 používa technológiu spájanie 4pixelov do jedného. Týmto spôsobom sa aj pri horšom svetle dá zachytiť dobrá fotografia s nižším šumom. Za všimnutie možno stojí fakt, že oproti iPhone 4 ktorý mal clonové číslo f/2,8 má iPhone 5 “iba” f/2,4. Túto skutočnosť však bežný užívateľ ani nepostrehne. Zlepšenia sa dočkala aj predná kamera, ktorá je už schopná fotiť v rozlíšení 1,2mpx a nahrávať video v 720p. Zmena nastala aj pri nahrávaní videa zadnou kamerou. Teraz už počas nahrávania je možné aj fotiť, čo využijete hlavne na dovolenkach a nečakaných situáciach.

iphone-5-nano-sim

iPhone 5 podporuje tzv. Nano-SIM karty. Oproti predchádzajúcemu štandardu, ktorý požívajú iPhone 4/4s (micro-SIM karty) je cca o 25%  menšia. Tým pádom Apple mohol lepšie využiť priestor v tele mobile. V priemysle, kde rozhodujú nm je to obrovská úspora miesta. Výmenu micro-SIM za nano-SIM vám operátori urobia za cca 4,-EUR. Otázka u mnohých užívateľov možno bude, či sa oplatí prechádzať na novú generáciu. Pokiaľ mate iPhone 4, nie je o čom. Pokiaľ ste majiteľom 4s tak, je to na zvážení každeho z nás, či to bude za to stáť. Každopádne investovať do tohto prístroja sa určite oplatí aj pri cene 679,-EUR.

Plusy

  • Rýchlosť
  • Displej – zobrazenie farieb
  • Váha
  • Hrúbka
  • Fotoaparát
  • Kamera
  • Hliníkový zadný kryt

Mínusy

  • Farba lemovania
  • 3,5mm jack na spodnej strane

Dnes nejčtenější

.