Zavřít reklamu

Rád se dívám na krásné fotografie, ale jen u málokterých z nich dokáži opravdu sedět s úžasem před obrazovkou několik minut a pozorovat veškeré detaily, které jsou na snímku zachyceny. Když se však dívám na fotografie mého kamaráda Libora Špačka, vždy vím, že si na to mám vyhradit více času, protože budu opět jako vždy žasnout nad tím, co tento člověk dokáže zachytit pod mořskou hladinou. Mám tu čest představit vám svého kamaráda, podvodního fotografa a kameramana, který stojí za projektem Escape to Nature. Ti kteří neměli možnost shlédnout neopakovatelné záběry z cyklu Escape to Nature na obrazovkách České Televize, se mohou podívat na oficiální stránky projektu, které naleznete přímo zde. Nyní se již ale pohodlně usaďte a pojďte si přečíst rozhovor s člověkem, jehož fotografie vzbuzují obdiv nejen u nás, ale po celém světě.

Ahoj Libore, ty se potápíš v trošku jiném stylu než většina z nás, mohl by ses těm, kteří ještě neměli v televizi tu čest vidět nějaký tvůj dokument představit?
Romane, zaskočil jsi mě těžkou otázkou, neboť musím na sebe prásknout, jak to všechno začalo. Odpověď musím rozdělit do dvou částí. Tak za prvé, před nějakými 15 lety jsem vlezl poprvé s potápěčským vybavením pod vodu. Až po třech letech jsem pod vodu vzal i svoji zrcadlovku od Canonu a začalo to. Jako instruktor potápění a profesionální fotograf, který do té doby fotil jen na souši, jsem měl dobré předpoklady k tomu, aby záběry z podvodní hladiny byly kvalitní, zajímavé, ale bohužel podobné těm, které bylo možné vidět u ostatní podvodních fotografů. Chtěl jsem se odlišit a tak jsem si našel vlastní styl, svůj rukopis, kvůli kterému jsem nakonec nemusel jezdit do vzdálených exotických destinací. Mými modely pod vodou staly „mořské víly“, tedy modelky, které se nebály pózovat pod vodou a nebály se ani mě. Začala vznikat kolekce „Underwater Fine Art Nudes“, neboli Umělecký akt pod vodou. Fotografie z této kolekce získaly několik ocenění v ČR i v zahraničí. Na fotografiích je často vidět modelka nahá nebo spoře oděná do průsvitných šatů, jak levituje těsně nad hladinou. Fotografie jsou totiž otočeny o 180 stupňů, díky čemuž vyvolávají u diváků dojem, že je modelka focena nad vodní hladinou. Tuto kolekci stále rozšiřuji a doplňuji o další, převážně černobílé akty.

http://www.escapetonature.cz

*Fotografie: Petra Doležalová

Druhá část odpovědi je teprve o mém filmování a tedy o dokumentárních filmech a videoklipech, které vznikají poslední čtyři roky. V roce 2008 jsem se seznámil s Petrou Doležalovou, fotografkou, publicistkou a reportérkou, která se mnou dělala rozhovor do jednoho ze svých článku v časopisu. Asi jsem ji svým vyprávěním o fotografování pod vodní hladinou, převážně makro živočichů z exotických míst, zaujal natolik, že by si to ráda vyzkoušela, ale že se neumí potápět. No, to bylo něco pro mě, pěkná holka, která se chce naučit fotit pod vodou, já, instruktor potápění … nemusím ani pokračovat, že jo? ;) Po několika lekcích v pražském bazénu jsme hledali destinaci, kam bychom se rozjeli za dobrodružstvím. Mezitím jsem si říkal, ty jo, já jsem fotograf, Petra fotí, přece na tom dně nebudeme fotit ty samé věci. Výsledek by mohl být podobný a ještě bychom se dohadovali, kdo to či ono nafotil lépe. Rozhodl jsem se vzít pod vodu videokameru. Naši první společnou cestu jsme naplánovali na ostrov Mauricius, perlu Indického oceánu. Brali jsme v potaz, že je to ostrov nejen s úžasným světem pod vodou, ale s nádhernou krajinou i lidmi, jejich zvyky a rituály. Tak vznikla první část našich dokumentů „Útěk na Mauricius“ z našeho dlouhodobého projektu Escape to Nature (Útěk do přírody).

2961webFrame

Vím, že vaše filmy zaznamenali na mezinárodním poli dokumentů řadu ocenění. Řekni nám o tom něco víc.
Cestopis Útěk na Mauricius získal na mezinárodním filmovém festivalu Tourfilm Karlovy Vary 2009 druhé místo v kategorii televizních dokumentů. Následně na to taky několik dalších ocenění a nominací v zahraničí a my se rozhodli pokračovat. V loni byl dokončen „Útěk na Tahiti a jeho ostrovy“, který nám přinesl na Tourfilmu nejvyšší ocenění a opět několik dalších, převážně prvních cen z mezinárodních festivalů v zahraničí. Teď dokončujeme třetí část natočenou letos na ostrově Svatá Lucie v Karibiku a chtěli bychom ho dokončit během října letošního roku. Mezitím jsme vyrobili krátký film „O lese a vodě“ pro Správu Krkonošského národního parku a už i ten nám přinesl vítězné vavříny ze zahraničí.

Naše filmy z projektu Escape to Nature je možné shlédnout na programech České Televize, protože zakoupila práva na 5 let. Shodou okolností běžely filmy o Mauriciu a Tahiti těsně před Olympiádou a kdo neměl štěstí je vidět, najde alespoň ukázky z filmů na našich webových stránkách, nebo musí vydržet na další reprízy v ČT. Ke každému projektu vyrábíme kolekce velkoformátových fotografii a pořádáme výstavy.

Většina z nás si sebou bere pod vodu pouze základní potápěčské vybavení. Ti co milují sociální sítě pak taky nějakou tu kameru. Mimochodem recenzi pouzdra pro iPhone jsi si již prohlédl :-). Co si sebou pod vodu bere kromě základního potápěčského vybavení podvodní fotograf a kameraman?
Každý záběr fotografa i kameramana je o dobrém světle. A protože se ho tolik pod vodní hladinou nedostává díky fyzikálním zákonům vody, ztrácí se postupně s přibývající hloubkou propustnosti světla a barevné spektrum. To je samozřejmě závislé na čistotě, tedy viditelnosti pod vodou, kde je obzvlášť zapotřebí kvalitních světel, popř. výkonných záblesků.

Escape to Nature je „velká produkce“ dvou lidí – mě a Petry. Vyrábíme filmy a fotografie, které jsou srovnatelné kvalitou s těmi největšími produkcemi a několikačlennými týmy. Když někam letíme, letíme ve dvou lidech. Máme sebou 250 kg techniky (cca 12 zavazadel), které z vetší části na místo určení posíláme prostřednictvím Cargo servisu. Nevím, jestli si to dokážeš vůbec představit, ale kromě potápěčských kompletních výbav (potápěčských lahví, závaží a dalších potřebností), vozíme tři foťáky, sady objektivů, filtrů, nabíječek, videokamery, mikrofony, stativy, steadicam, podvodní pouzdra na fotoaparáty i kamery, záblesky, světla pod vodu i nad vodu, externí monitory, počítače a samozřejmě iPad a iPhony, které jsou dnes neodmyslitelnou součásti našeho vybavení. Bohužel, je nám líto, že i přes tyto úspěchy je pro nás velmi obtížné sehnat partnery a další podporu na výrobu dalších „útěků“, dalších dílů do našeho seriálu.

www.escapetonature.cz

Takže říkáš že na konci příštího filmu chceš mít logo Letem světem Apple, viď? iPady a iPhony jsou neodmyslitelnou součástí vybavení, pověz našim čtenářům to, co je asi nejvíc zajímá, jak člověk jako ty používá tyto přístroje.
Bez iPhonu i iPadu to dnes na našich cestách opravdu už asi nejde. Díky technice, které je více než dost, musíme mít zázemí na našich cestách tam, kde je dostatek elektrické energie, protože si dovedeš představit, kolik zásuvek pro nabíjení všech akumulátorů potřebujeme. No a když máme toto zázemí zajištěné, je tam předpoklad i připojení prostřednictvím Wi-Fi … alespoň půlhodiny denně :-) Bez internetu si nedovedu představit náš projekt realizovat, neboť netrávíme celou dobu natáčení na jednom místě, v jednom rezortu a musíme neustále korigovat a upřesňovat náš itinerář cesty i natáčení. Pravda, iPad používáme více pro naši prezentaci, protože i během cesty jednáme s partnery a ti chtějí o nás a naši práci vidět i vědět více, než najdou na webu. Na příští rok připravujeme projekt „Útěk na Fiji“ a věřím, že se třeba staneš alespoň na pár dnů členem týmu. Co říkáš, nechceš testovat pod vodou iPhone a pořídit si pár záběrů žraloků?

EX25

Včera jsem viděl shodou okolností film Útěk do hlubiny a už vím, že se žraloků kromě těch s pruhy na zádech nemusím bát :-) Jsem pro, ale mé manželce vysvětlíš ty, že se místo svatební cesty bude jednat o pracovní záležitost :-). Takže jestli to dobře chápu, tak iPad a iPhone ti kromě komunikace a plánování slouží zejména na prezentaci pořízeného materiálu. Dovedeš si v současné době představit nějaké další využití těchto přístrojů pro tebe osobně?
Kromě těchto potřeb není od věci navigace a samozřejmě i nafocení lokalit a scén, případně dokumentačních záběrů pořízených během natáčení našeho projektu. Pro práci pod vodou je bohužel iPad i iPhone v dnešní době nepoužitelný, ale kdo ví, co bude za pár týdnů?

http://www.escapetonature.cz

Co by musel iPhone/iPad umět, aby si jej mohl využít při práci pod vodou. Dovedeš si představit například focení na iPhone ve vodě nebo pouzdra jako je třeba recenzovaná Aryca hodnotíš spíš jako hobby záležitost i do budoucna?
Věřím, že se pouzdra na iPhony budou zdokonalovat a když se k nim použije externí světlo, i záběry by mohly být zajímavé a kvalitní, nicméně stále jen pro hobby účely. Což je však to, co naprosté většině uživatelů bohatě stačí.

http://www.escapetonature.cz

Ty si své projekty i sám stříháš, vím že k tomu používáš zatím Windows, ale Mac tě láká. Proč jsi ještě nepřešel na Final Cut?
Pracuji na PC a edituji vše v Adobe. Myslím tím Premiere a After Effects. Má to pro mě i logiku, protože na úpravu fotografií používám Adobe Photoshop a všechny tyto programy jsou vzájemně propojené. Final Cutu se vůbec nebráním, počítačům od Apple taky ne. Změna všeho je ale dost velká investice, takže ještě nějaký čas počkám… žiju v Čechách…

http://www.escapetonature.cz

Děkuju moc za rozhovor, je něco co bys našim čtenářům rád sdělil? Těším se na nějakou společnou expedici a na tvé další filmy. Přeju ti ať se daří a věř, že budu i nadále s otevřenou pusou sledovat tvá mistrovská díla.
Děkuji, věřím, že se určitě někde potkáme, třeba na Fiji. Jak ty budeš sledovat s otevřenou pusou naše další dílka, já budu sledovat s otevřenou pusou všechny novinky od Apple, o kterých píšeš na Letem světem Applem. Mimochodem už se těším na iPhone 5, třeba ho vezmu někdy sebou prozkoumat svět pod vodou a rád se s tebou podělím o mé dojmy.

http://www.escapetonature.cz

*Fotografie: Petra Doležalová

Dnes nejčtenější

.