Zavřít reklamu

Před několika týdny jsme vydali článek o tom, že si Eugene Kaspersky stěžuje, protože mu Apple odmítl poskytnout informace potřebné pro vývoj antivirového programu pro iOS. Článek rozpoutal poměrně žhavou diskusi na téma, zda skutečně vývojáři antivirů stojí také za vznikem některých virů. Zatím co uživatele se spokojili s tím, že zkrátka Applu věří a myslí si, že žádný antivirus pro iOS není potřebný, společnost Apple se rozhodla vydal velmi zajímavý dokument, který poskytuje podrobné informace o tom, jak funguje zabezpečení operačního systému iOS, který využívají mobilní telefony iPhone, tablety iPad a multimediální přehrávače iPod touch. Apple v dokumentu nejen že poodkryl velmi zajímavé informace, ale nastínil také funkce některých klíčových bezpečnostních prvků operačního systému iOS.

Oficiální dokument společnosti Apple o bezpečnosti iOS

Pro společnosti, které uvažují o bezpečností zařízení s operačním systémem iOS, je užitečné pochopit jak bezpečnostní prvky společně zabezpečují tento mobilní operační systém. Mobilní telefon iPhone, tablet iPad i multimediální přehrávač iPod touch jsou navrženy s několika vrstvami zabezpečení. Low-level hardware a firmware zabezpečení funguje jako ochrana proti malware a virům, zatím co software v iOS a jeho funkce umožňují bezpečný přístup k osobním informacím a firemním datům, aby zabránili neoprávněnému přístupu a použití těchto dat. iOS chrání informace, ale zároveň umožňuje mobilním aplikacím třetích stran přístup a synchronizaci těchto dat. Velká část systému je založena na standardních bezpečnostních prvcích a zásadách, v mnoha případech však Apple udělal další konstrukční pokroky, které posílili bezpečnost bez kompromisů v použitelnosti systému. Tento dokument obsahuje podrobné informace o tom, jak fungují bezpečnostní technologie a funkce v rámci mobilního operačního systému iOS. Nastiňuje také klíčové prvky, které by měli znát společnosti při hodnocení, zda nasadí systém iOS.

Pokud vám více než přečtení 20 stránkového dokumentu v angličtině vyhovuje podívat se na přehledný obrázek, věřte že obrázek nalevo je součástí dokumentu a Apple na něm názorně ukazuje, jak funguje zabezpečení v operačním systému iOS, jeho součástí je také hardwarové zabezpečení a zabezpečení pomocí Firmware. Pokud se chcete o bezpečnosti operačního systému iOS dozvědět co nejvíc, přečtěte si dokument, ve zkratce však říká následující. Apple nepotřebuje antivirový program pro mobilní operační systém iOS, protože nenechává prostor pro to aby se viry, trojské koně, malware a podobně dostali do iOS. Používáte-li iPhone tak jak se má, je jedinou možností jak dostat software do iOS obchod iTunes App Store. Vše co prochází přes iTunes Store je přísně kontrolováno, abychom se ujistili, že aplikace neobsahují žádný škodlivý kód. Vzhledem k tomu, že aplikace se škodlivým kódem nemůže být nasazena v iTunes App Store, nemá žádný smysl abyste používali antivirový program.

Faktem je, že Apple skutečně nedává příliš prostoru k tomu, aby se jakýkoli škodlivý kód dostal do vašeho zařízení. Na druhou stranu s tím, jak stále vstoupá obliba operačního systému iOS a produktů společnosti Apple, které již používají jen co se mobilních zařízení týká stovky milionů lidí a ročně přibude zhruba 120 000 000 nových mobilních telefonů iPhone, je tato platforma pro hackery silně motivační. Mnoho lidí navíc svůj telefon používá k přístupu ke skutečně důležitým datům. V každém případě je vhodné se vyvarovat použití jailbreaku a se svým iOS zařízením příliš neexperimentovat.

iOS security document

Dnes nejčtenější

.