Zavřít reklamu

Ono to vůbec není složitý, vytvořit zajímavou aplikaci s nádechem něčeho, čemu se nemusíte bát říct wow efekt. Když napsal Lukáš Strnadel z The Funtasty manželce mail o tom, že by chtěl recenzi na jeho novou aplikaci, stačilo se podívat na jeho profil, na webové stránky The Funtasty a nebylo o čem. Řekl jsme si, že aplikace od takových lidí, kteří stojí za společností The Funtasty zkrátka musí být cool. Pojďme se podívat, jestli mě kluci nezklamali nebo mohu po dlouhé době před českými vývojáři smeknout klobouk. Podíváme se na jejich aplikaci Trainboard, která by měla představit společnost lidem a udělat patřičné promo. O to lepší však musí aplikace být, přece jen má odrážet něco, co by si pánové přáli aby je dalších několik let živilo.

Trainboard je aplikace určená pro cestovatele, kteří pro svou přepravu využívají vlakové spoje. Upřímně, příliš to neznám, ale prý to běžně funguje nějak takto. Dojdete na nádraží, rozdáte zhruba 500 Kč v drobných všem kteří je nutně potřebují, protože jim chybí posledních 10 Kč na cestu do Prahy (to samozřejmě platí i když zrovna jste v Praze) a během pečlivého sledování tabule s odjezdy si musíte držet všechen svůj majetek stejně obezřetně, jako si politici hlídají své příjmy. Pak už jen čekáte, až se na tabuli objeví informace o odjezdu vašeho spoje a modlíte se za to, aby se v kolonce zpoždění objevila hodnota menší než 120 minut. Ono to vše jde ale také trošku jinak. Sednete si do pohodlné kavárny poblíž nádraží, vezmete do ruky iPhone, spustíte Trainboard a čekáte, až se na displeji zobrazí kolej, ze které váš spoj odjíždí a přesný čas, kdy to bude.

Při prvním spuštění aplikace Trainboard vás upoutá nejen krásný design, ale také automatické určení polohy, pomocí kterého se okamžitě zobrazí nejbližší nádraží. Nemusíte tedy nic zadávat, nic volit, stačí povolit aplikaci automatickou detekci polohy a jen klikat, klávesnici nebudete vůbec potřebovat. Pokud zakážete automatické určení polohy, upřímně by se možnost zadat název stanice hodila, je totiž možné pouze listovat v seznamu několika stovek stanic, což není zrovna cool, tlačítko pro vyhledávání by byl rozhodně bod navíc. Příjemné je, že se automaticky u každé stanice zobrazuje vzdálenost, kterou leží stanice od vás. V seznamu nejsou všechny stanice, ovšem jsou zde všechny, které využívají informační tabule, což znamená naprostou většinu nádraží v ČR. Jakmile vyberete stanici ze které jedete, zobrazí se výpis všech nejbližších spojů, které ze stanice odjíždí. U každého spoje uvidíte kromě času příjezdu, respektive času odjezdu také informaci o tom, z kterého nástupiště a koleje jede, tedy tu nejdůležitější informaci, kvůli které sledujete tabuli s odjezdy na stanici. Pokud má vlak meškání, automaticky se v řádku s informací o nástupišti a koleji objeví také hlášení o zpoždění, včetně minut, které se načekáte navíc. Jako velkou přednost aplikace vidím skutečně bleskové načítání veškerých dat.

trainboard-iphone-aplikace-recenze

Jako problém pro lidi, kteří nejezdí vlakem příliš často je fakt, že se zobrazuje pouze cílová stanice. Pokud nevíte jakou cílovou stanici má vlak, kterým chcete jet do daného města nebo vesnice, máte smůlu. Je škoda, že aplikace nemá možnost zobrazit všechny stanice vybraného vlaku, bylo by to rozhodně obrovské plus, které by z velmi dobrého a užitečného nápadu navíc dělalo opravdu výjimečnou aplikaci. Takto se mi aplikace zdá sice jako perfektní pomocník se skvělým designem, který se však dá ještě v několika již naznačených směrech vylepšit. Pokud pánové zapracují na připomínkách a dodělají je stejně stylově jako udělali samotnou aplikaci, pak klobouk dolů!

trainboard-aplikace-pro-iphone
trainboard-iphone

Dnes nejčtenější

.