Zavřít reklamu

V poslední době se v souvislosti s iPhone 5 neboli s iPhone 6. generace stále více mluví o tom, že Apple nahradí Dock konektor s 30pin a nabídne uživatelům nový, takzvaný mini dock konektor. Upřímně řečeno je to dost pravděpodobné. I přesto, že se za devět let, od chvíle kdy Apple poprvé nabídl dock konektor vyrobil nespočet příslušenství, které je s ním kompatibilní, pravděpodobně nás čeká jeho konec. Přece jen se jedná o část, která v době miniaturizace zabírá v mobilních telefonech iPhone, tabletech iPad a přehrávačích iPod poměrně značnou část místa. Samozřejmě mám na mysli místo, které se nachází uvnitř přístrojů. Použití 30pin dock konektoru bylo vždy nestandardní a i profesionální port, lze-li tak FireWire označit, využívá pouze 8 pinů. Když navíc Apple v letošním roce u MacBook Pro Retina nasadil nový MagSafe konektor, ukázal nám, že mu není takříkajíc nic svaté.

Poprvé nám Apple nabídl dock konektor v roce 2003 jako součást iPodu 3. generace. První a druhá generace iPodu se k počítači připojovala prostřednictvím FireWire portu, který byl umístěn na vrchní části iPodu. Od roku 2003 se samozřejmě změnilo na dock konektoru několik drobností, ovšem fyzicky zůstal konektor bez změny a změnil se pouze hardware konektoru uvnitř iPodu. Samotný komunikační protokol pro iPod, iPhone a iPad, tedy protokol přenosu dat pomocí Dock konektoru se označuje jako IAP, tedy iPod Accessory Protokol.

Dock konektor se stal fenoménem výrobců příslušenství hudebních přehrávačů z jednoduchého důvodu, jednalo se o konektor, který používal nejoblíbenější hudební přehrávač na světě. Apple samozřejmě chtěl, aby se k iPodům, později iPhonům a iPadům vyrábělo co největší množství doplňků a tak v době největší slávy iPodů nabízel licenci k použití 30 pin Dock konektoru za 1000$, což skutečně není pro výrobce příslušenství žádná výrazná částka. V roce 2005 v době, kdy byl již dock konektor velmi oblíbeným portem představil Apple svůj nejnovější produkt, iPod video. Současně s iPod video začal dodávat také kompozitní S-Vido kabel, který umožnoval přehrávání obsahu iPodu Video na televizoru. Problém byl v tom, že tato sranda vážící zhruba půl kilogramu stála 2500kč.

Apple používá 30pin dock konektor již 9 let u všech svých telefonů, tabletů a iPodů. Jedinou výjimku tvoří rodina přehrávačů iPod shufle, které se synchronizují přes 3,5mm jack konektor na sluchátka. První iPod shufle se pak synchronizoval pomocí USB portu. Je až neuvěřitelné, že Apple dock konektor skutečně využívá všech 30 pinů, neboli lidově řečeno kolíků, kterými komunikuje s počítačem a příslušenstvím. Na druhou stranu v době, kdy Apple s tímto konektorem přišel si i poměrně zkušení programátoři nevěděli rady s tím, jak správně naprogramovat USB konektor aby fungoval přesně tak jak má. Dnes je již USB samozřejmostí, kterou dokáže naprogramovat každý, kdo se o programování zajímá. V roce 2003 však bylo pro programátory mnohem snadnější, když každý ze tří desítek kolíků měl svoji vlastní funkci. Programování bylo snadné i pro poměrně nezkušené programátory, což také v počátcích vedlo k snadné rozšiřitelnosti portu. O tom co dělají jednotlivé kolíky v 30pin Dock konektoru si můžete podrobně přečíst přímo zde.

Zajímavostí dock konektoru je také fakt, že neovlivňuje kvalitu přehrávaného zvuku tak, jako je tomu u 3,5mm jack konektoru, který podléhá softwarovému nastavení. Pokud tedy nastavíte iPod jakkoli, po připojení k hudební stanici pomocí dock konektoru uslyšíte hudbu bez zkreslení.

800px-Pinout_cable_end

 

Je až neuvěřitelné, že dokázal Apple 30pin dock konektor na trhu udržet téměř deset let, o to víc neuvěřitelné je to vzhledem k tomu, co vše se za posledních deset let ve výpočetní technice změnilo. Dalo by se říct že čas doslova tekl kolem Apple dock konektoru, ale nikdy jej nepohltil. Apple pravděpodobně ani dnes nepřijde s novým dock konektorem bez toho, aniž by nabídl redukci, která umožní jeho použití se stávajícím příslušenstvím. Přece jen by se těžko vysvětlovalo zákazníkům, kteří si koupili hudební stanice mnohdy za desítky tisíc, nebo si v příplatkové výbavě objednali dock konektor do svého Bentley, Rolls-Royce nebo Ferrari, že zkrátka již nový iPhone nemohou používat se svým příslušenstvím. Apple tak samozřejmě nabídne redukci, která umožní použití nového dock konektoru se starším příslušenstvím. Je však s největší pravděpodobností se s Apple 30pin dock konektorem rozloučit.

Dnes nejčtenější

.