Zavřít reklamu

Miluju Nike+! Nikdo semnou ještě nenaběhal tolik kilometrů jako to mrňavý čidlo, které se zastavilo na 1300 uběhnutých kilometrech za rok a půl. To co však Nike nyní představil předčilo vše, co mohli sportovci očekávat, přichází nový nike+, který umí neuvěřitelné věci. Než se na něj podíváme blíže, můžete si přečíst recenzi starého dobrého Nike+ přímo zde. Nike+ je skutečně úžasná věc, na druhou stranu však pro mě jako bývalého basketbalistu měla jen jedno využití, dokázal jsme zjistit kolik jsme toho na tréninku naběhal, kolik jsem spálil kalorií a zejména pak kolik jsme naběhal celkově. Samozřejmě jsem se sem a tam podíval na to, jak rychle běžím. To je sice fajn, ale není to to co skutečně potřebujete pokud chcete trénovat basket s pomocí elektronického trenéra.

To si Nike uvědomil před dvěma a půl lety, kdy začal vyvíjet dnes prezentované boty Nike+ Hyperdunk a Nike+ Lunar. Dvojice basketbalových bot přináší zcela nový rozměr elektronické kontroly tréninku. Boty samozřejmě pracují s Nike+ iPhone/iPod a samozřejmě také s Nike+ SportBand. Elektronické čidlo, které je hodně podobné klasickému Nike+ čidlu jen je v černé barvě a má konektor pro připojení ke zbytku bot se automaticky po připojení spojí s čidly uvnitř boty a začne zpracovávat údaje z jednotlivých čidel a odesílat je do Nike+ Sportband nebo iPhone a iPodu. Tak mě napadá, když jsou čidla přímo v botě, ještě že Dwayne Wade, který mění během Play-Off boty každých 24 minut, tedy po 2/4, je sponzorovaný Converse a ne Nike. Tolik elektromateriálu by byla rozhodně škoda.

nike_plus_basketball_training_shoes7_1020_gallery_post

Pomocí speciálních čidel a vychytaného algoritmu dokáže Nike zjistit vše co děláte. Aplikace nově měří procentuálně kolik času z tréninku jste chodili, bránili, odpočívali, sprintovali, běhali a skákali. To je už něco co skutečně basketbalisti potřebují vědět a asi by to většině bohatě stačilo k tomu, aby si boty koupili. I3 už stejně není na trhu tak proč nejít do Nike, říkáte si. No jo, jenže i kdybyste váhali tak má Nike pádné argumenty, jak si vás získat. Boty kromě výše uvedeného dokáží zaznamenat také výšku vašich výskoků. Boty dokonce změří, jak rychle děláte kroky a kolik kroků za minutu, vteřinu nebo hodinu uděláte.

nike+_basketball

Vše je už teď super, ale pro mě osobně byl Nike+ vždy o neskutečné motivaci a zábavě, kterou dokázal poskytovat. Přesně to si uvědomují i inženýři u Nike a tak vytvořili aplikaci, díky které strávíte na hřišti místo standardních 8 hodin ještě o nějakou tu chvilku víc. Zkrátka dokud budete stát na nohou, budete se snažit překonat Lebrona Jamese ve vertikálním výskoku (pokud se vám to pvoede ozvěte se mi, rád vás budu zastupovat jako manager při jednání s NBA), budete měřit kolik kroků za minutu udělá Vince Carter a tak dále. Aplikace nabízí tréninky jednotlivých hvězd NBA, které si nejen že pustíte na videu, ale zároveň tyto tréninky obsahují také data o tom, jaké data boty nejlepších hráčů světa naměřili a tak se s nimi můžete vesele porovnávat. Přesně tak uvidíte, jak rychlý je první krok Lebrona Jamese při crossoveru a jak pomalý je ten váš.

To proč jsem záměrně napsal že Nike opět mění svět však spočívá v tom, že aplikace dokáže například říct co jste u svého nejvyššího výskoku udělali jinak než u těch o pět centimetrů nižších. Zjistíte na kterou část boty jste přenesli váhu a v jaké pozici se nohy během výskoku nacházeli. Bude vám tak jasné, že stop jump levá-pravá je to, co vás dostane nejvýš. Nike si samozřejmě uvědomuje, že pokud hrajete basket, není zrovna ideální mít v kapse iPhone, to by telefon nemusel při střetu s Benem Wallacem přežít, ok jinak to byste nepřežili ani vy, ale v tom případě by iPhone nemohl posloužit jako černá skříňka. Čidlo tedy automaticky při pohybu začne zaznamenávat data, která můžete do iPhone nebo PC/Mac přetáhnout později, žádný telefon, iPod ani Sportband tedy nepotřebujete.

Dnes nejčtenější

.