Zavřít reklamu

Před pár týdny jste si měli možnost přečíst recenzi aplikace 1st Word Builder for Oliver z dílen SHARK Intelligence. Dnes recenzovaná aplikace Edu Cards for Pre-School Kids spatřila světlo světa pod rukama stejných tvůrců a tudíž nemusím ani příliš napovídat, že jde o další vzdělávací aplikaci pro vaše ratolesti. Jak je jasné z názvu, hra se ani tak příliš nevěnuje jazykům, jako to bylo v případě Word Builderu, ale především všeobecným znalostem, které děti předškolního věku mohou využít, aby získaly jakýsi náskok před svými budoucími spolužáky. Určitě nejde říci, že vám aplikace ušetří spousty času, které by jste s dětmi museli jinak strávit nad učením a školní přípravou, ale zcela jistě to s pomocí Edu Cards bude mnohem zábavnější a troufnu si říci i efektivnější než trávit čas nad klasickými učebnicemi a slabikářem.

Screen Shot 2012-06-14 at 11

Edu Cards se nesnaží přejímat herní principy ze svého staršího sourozence, ale namísto toho jde zcela novou cestou, což lze zajisté hodnotit kladně. Hlavním cílem hry je najít dvojice stejných obrázků přiřadit k sobě v co nejkratším čase. Kdo to zvládne nejrychleji, tak vyhrává. Prakticky tak jde o elektronickou obdobu klasického pexesa, které si všichni pamatujeme z časů našeho dětství, nicméně hra přidává i ony edukační aspekty, které jsou asi největším důvodem proč do její koupi investovat. Kromě zvířecích dvojic (opět jde o mořské živočichy z oceánu), můžete vyhledávat dvojice dle barev, tvarů, stínů zvířátek, světových vlajek a dokonce i podle základních matematických operací (sčítání a odčítání).

Screen Shot 2012-06-14 at 11

Prostě a jednoduše si kliknete na jednu ze zobrazených kartiček, poslechnete si její jméno (pokud jde o matematický příklad, tak bude také přečten) a vyhledáte druhou kartičku do dvojice (v případě matematického příkladu pak hledáte výsledek). K těmto základům hra přidává i jazykové znalosti, jelikož si můžete zvolit jakým jazykem bude název předmětu na kartičce přečten. Na výběr je deset jazyků a kromě naší mateřštiny je zde i britská angličtina, americká angličtina, němčina, španělština, ruština, japonština, čínština a exotická hindština. Díky tomu se tak dítě učí spojovat jméno zobrazeného předmětu s obrázkem a vybuduje si určité jazykové základy.

Screen Shot 2012-06-14 at 12

Po prvním spuštění je zcela jasné, že Edu Cards svým rozhraním a vzhledem výrazně čerpá z Word Builderu. O důvodech proč tomu tak je, snad není nutno příliš spekulovat, jelikož aplikace má stejně jako její starší sourozenec přehledné rozhraní, které působí čistě, ale na můj vkus je již poněkud strohé. Autoři dokonce vypustili i různá menu a většinu záložek, takže v konečném důsledku vše nastavíte pomocí pár kliknutí trackpadem. Jediné co si během hraní nastavíte jsou tedy jazyky, jakým budou obrázky pojmenovávány a také herní sady, kterých je v této aplikaci více než dostatek (celkově 27). A právě u výběru nové herní sady spatřuji, alespoň pro mne, největší problém. V onom velkém seznamu totiž nemohu listovat, tak jak jsem zvyklý z běžného používání laptopu a to rolováním dvěma prsty, ale musím stisknout trackpad a teprve až poté mohu začít listovat-bohužel pořád se stisknutím trackpadem, což je poněkud nepohodlné. Co se technické stránky aplikace týče, tak na svém MacBooku jsem nepozoroval žádné záseky ani pomalý chod. Stejně se aplikace chovala i na iPadu.

Screen Shot 2012-06-14 at 11

Jednu z mála věcí, kterou bych mohl vytknout je absence žebříčků výsledků, tak jako ve Word Builderu. Jsem si jistý, že tvůrci se snažili aplikaci co nejvíce zjednodušit, ale onen žebříček by byl užitečným nástrojem. Nebo alespoň integrace s Game Centerem. Kladnou skutečností, na kterou bych chtěl upozornit je to, že kromě Macu lze aplikaci koupit i v App Store pro tablety iPad a dokonce i pro iPhone. Aplikace je pro obě iOS zařízení zcela totožná s OS X verzí, jen je více intuitivnější pro používání.

Celkově jde tedy o povedenou aplikaci, které se snaží naplňovat odvěké motto škola hrou. Jak velkým způsobem to dělá, ale záleží na konkrétním posouzení jednotlivce. Můj názor je, že jde o užitečný nástroj, který efektivním a hlavně zábavným způsobem může vaše dítě připravit na to co jej bude čekat ve škole a možná jej i pro budoucí studia nadchne.

Dnes nejčtenější

.