Zavřít reklamu

Dôvod úspechu produktov ako iPhone, iPad a iPod touch nespočíva len v unikátnom dizajne a použití kvalitných materiálov, ale hlavne v špičkovom mobilnom operačnom systéme, ktorý ich poháňa. V súčasnosti je jeho názov Apple iOS a od svojho vzniku, až po aktuálnu verziu 5.1.1 musel prekonať veľa vylepšení, opráv a doplnení funkcií. Obrovským úspechom sa stal integrovaný obchod s aplikáciami, známy pod názvom App Store, ktorý je pre šikovných programátorov alebo vývojárske spoločnosti značným zdrojom príjmov. Vývoj iOS však neustále pokračuje a aj keď už má za sebou päť veľkých aktualizácií, stále sa dá na ňom niečo vylepšiť. Preto sme sa v redakcii rozhodli spomenúť niekoľko funkcií, ktoré by mohol nový iOS 6 obsahovať:

  • Multidotykové gestá na iPhone a iPod touch

V súčasnosti sú multitasking gestures k dispozícii len na tablete iPad, pretože disponuje väčšou plochu obrazovky oproti ostatným iZariadeniam. Osobne si však viem predstaviť podobné riešenie aj na menších produktoch, pri čom by si vývojári v Cupertine zobrali za príklad známe jailbreakové rozšírenie Zephyr, kde si môžete nastaviť počet palcov ktorými budete zariadenie ovládať.

  • Podpora Flash

Práve absencia podpory Flash prehrávača je vecou, za ktorú sú  v dnešnej dobe iOS zariadenia najviac kritizované. Po hardvérovej stránke je ich výkon na prehrávanie takéhoto obsahu dostatočný, avšak Apple sa bráni jeho použitiu hlavne kvôli nedostatočnej bezpečnosti, ktorou je Adobe Flash Player známy.

AdobeFlashplayer_1

 

  • Rýchlejšie prístup ku funkciám Wi-Fi/Bluetooth

Hlavne pri zapnutí bezdrôtového pripojenia Bluetooth ide často o zdĺhavý proces, ktorý napríklad za jazdy autom dosť rozptýli pozornosť vodiča. Riešenie vidím v integrácií týchto funkcií napríklad do výsuvnej notifikačnej lišty, čím by bolo spustenie omnoho rýchlejšie.

IMG_0050

  • Podpora pre otváranie emailových príloh s príponou .zip

Pokiaľ používate vaše iOS zariadenie na prácu s e-mailom, určite ste si všimli že podpora rozbaľovania archivovaných súborov chýba. Riešením je inštalácia aplikácií z App Store, ktorý tento problém spoľahlivo vyrieši. Avšak podporu ZIP súborov priamo v operačnom systéme, vidím ako omnoho lepšiu alternatívu.

IMG_0241

 

  • Užívateľské účty pre iPad

Osobne som nenašiel pre iPad uplatnenie a dlhú dobu mi slúžil len ako čítačka webových stránok. Nevýhodou totiž je, že ak ho chcú ďalší členovia domácnosti používať, je k dispozícii len jeden užívateľský účet. Preto by možnosť vytvorenia viacerých užívateľských účtov, umožnila lepšie prispôsobiť iPad každému členovi domácnosti tak, aby ho mohol používať rovnako ako napríklad iMac.

login_Screen 12-45-49
  • Podpora na sťahovanie súborov v Safari

Takýto problém sme nedávno rozoberali pri recenzii aplikácie iDowloader Pro, ktorá umožňuje sťahovanie akéhokoľvek súboru priamo do vášho iOS zariadenia. Avšak jedná sa platenú utilitu a preto si myslím, že integrovanie spomenutej možnosti priamo do operačného systému, by ocenil určite nie jeden používateľ.

IMG_0142
  • Personalizácia

Jedná sa o funkciu, ktorá je skôr o individuálnom vkuse každého používateľa. Pretože osobne mi rôzne widgety vo forme počasia ako napríklad v produktoch od spoločnosti HTC, vôbec nechýbajú. Avšak niekomu takýto druh personalizácie vyhovuje, hlavne kvôli väčšiemu pocitu z toho, že si môže produkt prispôsobiť presne svojím požiadavkám.

spotifyhome

Ak máte aj vy ďalší zaujímavý návrh na funkciu, ktorá vám v súčasnosti v iOS chýba, podeľte sa s ňou v komentári.

Dnes nejčtenější

.