Zavřít reklamu

Již od vydání první generace iPadu se začalo spekulovat o tom, proč Apple neodstraní Home Button tlačítko a nenahradí jej gesty nebo virtuálním tlačítkem. Spekulace následně oživila verze iOS 4.0, ve které byla k vývojářů k dispozici gesta, která zcela nahrazovala veškeré funkce Home Button tlačítka. V poslední době navíc internetem kolují informace o tom, že by Apple mohl rozšířit displej mobilního telefonu iPhone přes celou přední část přístroje. K tomu by samozřejmě potřeboval odstranit tlačítko Home Button. To se však pravděpodobně nestane kvůli uživatelům, tedy lépe řečeno kvůli jejich pocitu bezpečí.

Fyzické tlačítko Home Button u uživatelů vyvolává pocit bezpečí a jsou si jisti, že pokud se přístroj s operačním systémem iOS při používání některé zasekne nebo některá z jeho funkcí selže, mají možnost jak stiskem jediného tlačítka opustit aplikaci, případně danou funkci a pokračovat dále na home screen. Dotykový displej je totiž stále něco, co uživatelé vnímají jako součást operačního systému a v momentě kdy se některá aplikace zasekne, vnímají displej jako její součást a automaticky vidí také zaseknutý displej nejenom samotnou aplikaci.

the-new-ipad

Apple samozřejmě může vytvořit gesto, které bude mít zcela stejnou funkci jako Home Button a bude nad jakoukoli aplikací, ovšem tomu již nebudou uživatele nikdy věřit tako, jako samotnému tlačítku. Navíc je možné, že pokud se skutečně zaseknou některé aplikace, může ve výjimečných případech dojít skutečně k zaseknutí samotného displeje zařízení a to není následně schopné reagovat na jakákoli gesta.

Je tedy možné, že Apple nahradí Home Button dalším tlačítkem, umístěným na boku přístroje nebo jeho funkce integruje do Sleep Button tlačítka na vrchní straně iOS přístroje. Že se dočkáme přístroje, který bude zcela bez fyzických tlačítek je však zatím velice nepravděpodobné.

Dnes nejčtenější

.