Zavřít reklamu

Zřejmě přijde chvíle, kdy dokážeme vyrobit displej s 3000 pixely na palec čtvereční, ovšem nikdo jej vyrábět nebude protože lidské oko nedokáže zaznamenat rozdíl mezi 320 pixely na palec a 3200 pixely na palec. Zřejmě iPhone dostane ještě o nějaký ten megapixel více a zvýší se jeho rychlost, ovšem to za co budeme do budoucna platit nebude hardware, ale jeho funkce.

Apple naučil lidi platit za hudbu, nikoli za hudební nosič s hudbou. Díky Apple iTunes Store jsme se naučili kupovat obsah, nikoli nosiče s obsahem. Již neplatíme za cover, krabičku, CD/DVD nebo booklet, platíme pouze za zvuk samotný, platíme za hudbu. To stejné platí u aplikací pro iOS a nyní i OS X, kupujeme si samotnou funkci aplikace, nikoli medium v krabičce, na kterém je aplikace poskytující dané funkce, platíme přímo za funkci. Největší přidanou hodnotou nového iPhone 4s je digitální asistentka SIRI a lidé za ni rádi zaplatili.

Apple tak nenásilným způsobem uživatele připravuje na dobu, kdy nebudou platit za nový design, vyšší výkon a další hardwarové změny, které již za několik let nebudou potřebné, protože budou počítače, tablety a telefony disponovat dostatečně vysokým výkonem. Platit budeme za nové funkce, možnosti a obsah. Stejně jako jsme u iPhone 4S ani netušili, že díky tomu aby fungovala SIRI správně obsahuje telefon nový kvalitnější mikrofon, nebudeme tušit jaké drobné vylepšení se v nových strojích nachází.

To že si Apple nechá zaplatit za nový operační systém OS X 10.8 Mountain Lion je tak třeba vnímat jako přirozený vývoj. Nové funkce již neumožňuje nový hardware, ale jsou přidanou hodnotou sami o sobě. Pokud si dnes koupíte nejnovější MacBook, stoprocentně budete mít možnost plnohodnotně využívat nejnovější operační systémy, které Apple vydá v příštích pěti letech. Změny hardwarové náročnosti operačního systému ani běžných uživatelských aplikací již nebudou tak vysoké, aby se s nimi nevypořádali současné stroje. Budeme si muset zvyknout platit za nové funkce.

Když se podíváme do budoucnosti, kterou již dnes v prototypu nabízí Google Project Glass a další zajímavé koncepty, nebudeme již vnímat hardware vůbec. Nekoupíte si mobilní telefon na základě toho, jakou nabízí hardwarovou konfiguraci a jak výkonný je jeho procesor, ale na základě funkcí které nabízí. O tom zda se uživatel rozhodne pro Windows Mobile, Android, Blackberry (RIM však do té doby pravděpodobně zkrachuje) nebo Apple iOS již nebude rozhodovat hardwarový výkon, ale funkce, které jednotlivé platformy nabídnou.

iMoney

Dnes nejčtenější

.