Zavřít reklamu

Apple se čím dál více začíná prosazovat ve firemní sféře, což ostatně pro svůj úspěch potřebuje. Analýza společnosti Gertner ukázala, že Apple prodal v prosinci celých 21% všech prodaných počítačů Mac do korporátního segmentu, tedy do firem. Statistika je o to zajímavější, že se jedná právě o měsíc prosinec, kdy se prodává velké množství Maců jako dárek k Vánocům a prodeje pro domácnosti jsou tím výrazně ovlivněny. Je samozřejmé, že společnosti, které se rozhodnou přejít na Mac OS X kupují většinou ohromné množství počítačů najednou a například jedno procento všech prodaných Maců v prosinci může mít na svědomí jediná korporace, i tak jsou však čísla opravdu velmi zajímavá. Pojďme se podívat, proč se Apple prodává čím dál více do firemního sektoru a proč na něj přecházejí i ty největší korporace světa.

„Přechod na novější verzi operačního systému totiž může v některých případech trvat i déle než rok. I když by se mohlo zdát, že se jedná o poměrně dlouhou dobu, praxe ukazuje, že přechod na novější verze operačního systému Windows a sady Microsoft Office u firem a institucí je vždy spojen s relativně dlouhým obdobím testování, nákupu nového hardwaru a dalšími aktivitami, jako je například řešení kompatibility aplikací. Přechod na nové verze tak může v závislosti na velikosti organizace, typu používaných aplikací a jejich podpoře ze strany dodavatelů zabrat šest až 18 měsíců,“ konstatoval manažer divize Windows Client Lukáš Křovák v rozhovoru pro server novinky.cz. Z této informace jasně vyplývá, že velké korporace nebo i středně velké podniky řeší při přechodu na novější verzi operačního systému Windows stejné problémy, jako při přechodu na zcela novou platformu, tedy Mac OS X.

Pro korporace pak již v podstatě není problém přejít na operační systém Mac OS X a pokud to kompatibilita jejich software dovoluje, vyslyší volání svých zaměstnanců, kteří chtějí používat stejné produkty doma i v práci. Při přechodech z mobilních telefonů hraje dále do karet Apple současná situace okolo společnosti RIM. Do příchodu iPhone byl operační systém BlackBerry považován díky šifrovaným serverům RIM za vrchol bezpečnosti v korporátní komunikaci pomocí mobilních telefonů. Po příchodu Apple iPhone se však ukázalo, že tento mobilní telefon dosahuje téměř stejné bezpečnosti komunikace a zaměstnanci bank, pojišťoven a dalších společností mohli vyměnit trackball za multi-touch displej.

Technický ředitel neboli CTO společnosti CBS Interactive Peter Yared se v rozhovoru pro Wall Street Yournal vyjádřil, že zaměstnanci společností chtějí používat v práci počítače Mac, telefony iPhone a tablety iPad, jelikož jsou na tyto produkty zvyklí z domu. Nutno dodat, že CBS je společnost, která dodává reklamu pro světoznámé servery, které měsíčně nabízí tisíce milionů unikátních návštěvníků. Yared tedy skutečně ví o čem mluví a své zkušenosti čerpá nejen ze společnosti CBS, ale také ze společností, které CBS zastupuje.

Je tedy pravděpodobné, že se brzy podíváme na obrazovky Maců v čím dál větším množství i Českých, respektive Slovenských (spíše západ Slovenska) společností. Apple je navíc díky téměř stoprocentní absenci virů (až na poslední Flashback), pro společnosti levnější než Windows.

needham-120228-2

Dnes nejčtenější

.