Zavřít reklamu

Osobný asistent do Applu, pomenovaný Siri je v súčasnosti devízou len jediného produktu tejto firmy a tým je iPhone 4S. Ide o veľmi dobrý marketingový ťah, keďže nový model populárneho smartfónu je vizuálne na nerozoznanie od staršieho iPhonu 4. Tým pádom, musela spoločnosť z Cupertina okrem vylepšenia a zmodernizovania hardwaru, pridať navyše aj drobný softwarový prvok, aby dala zákazníkom dôvod, vymeniť ich iZariadenie za novšiu verziu. A predstava telefónu, ktorý dokáže s vami komunikovať zabrala tak, že len za prvý týždeň od uvedenia na trh sa predalo cez 4,000,000 kusov iPhone 4S.

Na druhej strane, však zostalo veľa nespokojných vlastníkov starších modelov. Pretože Siri spracúva všetky dáta na vzdialenom serveri, jedinou potrebnou vecou aby bol funkčný, je pripojenie k internetu. Z toho vyplýva, že nepotrebuje takmer žiadny výpočtový výkon a bez problémov by fungoval takmer na všetkých iOS zariadeniach. Preto sa spolieha hlavne na hackerov, či tento problém budú schopný oficiálnou cestou vyriešiť.

No až do včerajšieho vydania, najnovšej verzie iOS 5.0.1 s kódovým označením (9A406), určenej len pre iPhone 4S, sa to zdalo nemožné. Apple totiž touto revíziou, ponúkol bezproblémový prístup k hlavným systémovým súborom, ktoré boli pred tým zašifrované. MuscleNerd, prominentná osoba Jailbreakovania, sa vyjadril, že vďaka tomu, je schopný dešifrovať ramdisk a získať potrebné údaje o vložení Siri portu do starších zariadení, bez porušenia akýchkoľvek autorských práv Applu.

siri-on-iphone-4

V posledných týždňoch bolo už niekoľko metód, ktoré umožňovali prevádzku Siri na starších produktoch, no všetky boli nelegálne a dosť často nepoužiteľné. Pretože na bezproblémový chod osobného asistenta potrebujete jedinečný identifikátor, ktorý sa overuje priamo na serveroch  Applu. Jediný súčasný model, ktorý ho v sebe má, je zatiaľ len iPhone 4S. No ak, by sa aj jeden z nich zneužil, pri pripojení niekoľko tisíc zariadení naraz by Apple ľahko zistil jeho kód a zablokoval ho.

Resumé

Ťažko povedať, či to Apple urobil zámerne, alebo sa len pomýlil. Možno nám chcel pripraviť najkrajší darček k Vianociam, ktorý sa pravdepodobne s budúcoročným príchodom iOS 5.1 znovu „zabalí“ a stane nelegálnym. Každopádne je to veľké prekvapenie a určite hackeri nebudú dlho váhať s vydaním legálneho portu Siri, do starších jailbreaknutých iZariadení.

 

Dnes nejčtenější

.