Zavřít reklamu

Již pár let, co fotíme s našimi iPhony, iPody Touch či iPady s GPS čipem, se nám v případě povolení polohovacích služeb současně s obrazovou informací ukládá u snímku v tzv. EXIF datech i místo pořízení daného snímku. Implicitní nastavení nového přístroje je takové, že poloha pořízení snímku se vždy u fotky zaznamenává (samozřejmě dle podmínek příjmu GPS signálu z družic – venku většinou bez problému, v interiéru se bere většinou poslední zaznamenaná lokace). GPS čip se už integruje i do některých digitálních fotoaparátů, např. Canon PowerShot SX-230.

V době digitální výměny dat přes internetovou síť se ale již vyskytly případy, kdy poskytnutí informace o místě pořízení snímku vedly např. k vyloupení bytů či domů. Ne každý aukční portál či e-bazar vám při umístění fotografií vašich předmětů, které např. hodláte prodat, odstraní z vašich nahrávaných fotografií právě EXIF informaci s GPS polohou snímku. Aby byla zachována anonymita pořízení snímku, stačí např. v programu iPhoto z balíku iLife ’11 nezaškrtávat při funkci EXPORT pole „informace o poloze“.

Když ale praktikujeme nejčastější postup přetažení snímku z okna fotek iPhota na plochu s následným vložením např. jako přílohy mailu či nahráním na nějaký server, informace s GPS polohou ve snímku bude. V pokročilém nastavení programu iPhoto sice je volba „k publikovaným fotografiím přidat informace o poloze“, ale to se netýká např. zmíněného přetažení fotek.

Na následující fotogalerii jsou vidět fotografie s GPS informací a bez ní při analýze programem iExifer, menu volby exportu z iPhoto a pokročilé nastavení v iPhoto.

demo_s_gps
demo_bez_gps
iphoto_export
setup_iphoto

 

Na posledních dvou snímcích, které se po nakliknutí otevřou v samostatném okně jako původní snímky z iPhone 3GS, uvidíte, že i po nahrání na redakční systém tohoto serveru si fotky stále uchovávají původní EXIF data s polohou. Po načtení fotek např. do iPhoto se po zobrazení informace o snímku stále dozvíte mj. kde byl pořízen. Funguje samozřejmě i uložení do fotoknihovny zařízení s iOS, kde se fotografie následně umístí v kategorii MÍSTA. I pod novým iOS.5.01 jsem ale aplikaci FOTKY musel natvrdo ukončit z běhu na pozadí a po jejím novém rozjetí se jako MÍSTA zobrazí nově načtené fotky s GPS lokací (u iPhone 4S, u iPadu 2 stačilo jen zobrazit fotku a pak byla v MÍSTECH hned). (I při psaní článku lze objevovat malé BUGy v zánovním iOS…)

 

iphone_3GS_a
iphone_3GS_b
 DEMO s GPS (a) DEMO s GPS (b)

Zvažte tedy vždy, chcete-li mít u svých veřejných fotografií polohu místa, kde byly pořízeny (samozřejmě za použití fotoaparátu, který to umožňuje). Tento článek je informací hlavně pro laiky, kteří možná ani netuší tuto vlastnost pořizovaných fotek např. s posledními iPhony. Technicky fundovanější čtenáři možná obohatí v diskusi jiné možnosti, než které poskytuje v rámci systému iPhoto. Podotýkám, že u starších verzí iPhoto volba zamezení či povolení polohy snímku při exportu nebyla a místo pořízení se automaticky se snímkem publikovalo dále.



Dnes nejčtenější

.