Zavřít reklamu

Když někomu v USA řeknu, že v ČR máme povinnou, dvouletou záruku, dost se tomu diví. Pokud chcete delší záruční dobu u většiny produktů si ji můžete jednoduše dokoupit, ale…

Rozhodnete se, že si pořídíte například iPad druhé generace. Podíváte se na oficiální obchod výrobce, tedy: http://store.apple.com/us. Jelikož chci iPad pro své rodiče, pro které je Angličtina problém, zajímá mě informace o jazykové podpoře. Nemusím nic hledat, protože využiji Live Chat (chat s technickým oddělením). O pár sekund později dostávám informaci, že iPad můžu kompletně ,,počeštit‘‘.

Další den navštívím prodejnu Apple Store. Ještě jednou se ujistím o jazykové podpoře a zaměstnanec mi vše předvede, na jednom z vystavených iPadů. Cena za 16GB Wi-Fi model je $499 a v ČR pak 11490,-. Pokud vám nevadí jednoletá mezinárodní záruka, gratuluji, právě jste ušetřili asi jeden a půl tisíce korun. Pokud trváte na dvouleté záruce, připravte si dalších $79. Cena se nebezpečně přiblížila té ,,české‘‘. I tak se rozhodnete pro nákup. Zaměstnanec Apple Store vás poprosí o $621.64.

Počkat, cože ? $621.64 ? Ano, zapomněl jsem přičíst místní taxy. Pro Kansas to je to 7-8%. Při současném kurzu to v přepočtu dělá celkem asi 12000,-. Právě jsem se dostal na cenu, která je vyšší než v Čechách.

A právě prodejní taxy mě na USA opravdu vadí. Přiznám se, že na to vždy zapomenu a pak jsem u pokladny nemile překvapen. Na kšiltovce je cenovka $20. Připravím si teda bankovku ve stejné hodnotě a pokladní po mě chce $21.7. Jasně že, cena není o moc vyšší, ale když něco kupuji, opravdu rád bych věděl, kolik za zboží zaplatím.

V USA tedy můžete ušetřit tisíce, pokud se spokojíte s jednoletou zárukou. Jestliže vyžadujete podobné podmínky jako máte v ČR, nemusíte kvůli tomu jezdit za hranice. Stejná situace nastane např. i u MacBooku Pro. Zde už navíc musíte řešit rozdíl v klávesnici (US/CZ rozložení kláves). Samozřejmě i Lion dnes již podporuje Češtinu a není problém na US klávesnici psát s českou diakritikou, ale opravdu chcete na notebooku za tolik peněz hledat, jak se napíše * /hvězdička/ ? Někteří z vás si to pamatují, ale já třeba ne. Opět máte možnost si nechat české znaky vypálit, ale to je dalších několik set korun navíc.

Dvouletá, mezinárodní záruka Apple Care je asi o něčem jiném, jako klasická česká dvouletá záruka. Chci jenom říct, že nakupování Apple produktů v USA nemusí být až tak výhodné, jak by se mohlo zdát. Vše záleží na tom, jaké má kdo priority. Jsou například i státy, kde jsou prodejní taxy 0%, jako třeba Oregon. Ten ovšem leží na západním pobřeží nad Kalifornií,  kdy vám letenka cenu vyrovná.

Dnes nejčtenější

.