Zavřít reklamu

Tento školní rok jsem jako výměnný student v USA. V dnešním článku bych chtěl popsat využití Maců, iPadů ke studiu a také popsat hlavní rozdíly mezi jednotlivými vzdělávacími systémy.

Nacházím se na poměrně malé škole s třemi stovkami studentů a pětadvaceti učiteli. Mezi vybavením naleznete asi šedesát přenosných počítačů se systémem Windows, které jsou používány hlavně ve třídách pro tvorbu prezentací, slohových prací a hledání informací na internetu.

Dále je ve škole k dispozici třicet MacBooků Pro. Tyto laptopy jsou  využívány pro výuku předmětů, které mají něco společného s počitači (Programování v xcode, práce v MS Office, tvorba videa, grafika…). Na všech zařízeních je dokonce Photoshop CS5. V přední řadě je pět iMaců převážně pro stříhání videa a práci s fotkami.

Nakonec tu máme asi pětadvacet iPadů druhé generace. S těmi se většinou ,,hrají“ děti v nižších ročnících (u nás asi první až pátá třída). Ovšem velmi často jsou iPady využívány i ve vědách jako biologie, zeměpis, chemie a nebo třeba fyzika. Každý učitel má svůj vlastní iPad a má tak dost času na hledání zajímavých aplikací pro studenty a hlavně, není nic jednoduššího, než připojit iPad k projektoru a spustit video z youtube, prezentaci a nebo film.

V počítačové učebně je i několik celkem výkonných desktopů, bohužel/bohudík si jich nikdo mezi obložením Maců ani nevšimne.

Celkově se mi zdejší školní systém líbí. Říká se, že úroveň vzdělání v USA není na velmi vysoké úrovni. Pravděpodobně je to tím, že pokud v Americe prostě nejste dobří v matematice, výtvarné výchově… Ale máte zájem třeba o programování a grafiku, jednoduše navštěvujete pouze hodiny, které chcete. To je ovšem velmi individuální a samozřejmě Angličtinu a Americkou vládu/ historii musíte mít v každém případě. Každý den mám osm stejných padesátiminutových hodin, což je téměř o dvě vyučovací hodiny více, než jsem měl na Gymnáziu v ČR. I tak místní školu navštěvuji mnohem radši a snad se tam i každý den těším.

Myslím si, že Americké školy jsou velmi dobře vybaveny a doufám, že podobného vybavení se dočkáme jednou i na českých školách. Nejvíc se mi však líbí přístup učitelů, kteří se snaží být spíše kamarádi a učivo co nejlépe zpříjemnit. Možná, by se mohli někteří pedagogové inspirovat. A to že většinu času trávím ve společnosti  zařízení s nakousnutým jablkem na zádech, je už jen třešnička na dortu.

Dnes nejčtenější

.