Zavřít reklamu

Když se chcete stát pilotem, pořídíte si X-Plane simulátor, když si chcete mít zážitky z letadla máte dvě možnosti. První možností je absolvovat opravdový let s Malaysia Airlines, což však nedoporučuji. Druhou možností je vyzkoušet Sky Gamblers: Rise Of Glory – detailně zpracovanou hru z První světové války. Pokud hledáte simulátor, můžete se rovnou podívat jinde a neztrácet s aplikací čas, pokud si chcete užít zábavu v letadlech s jednou z nejlepších grafik pro iOS současnosti, jste na správné adrese. Rise Of Glory není úplnou arkádou, avšak má k ní blíže než k simulátoru.

Kulky sviští kolem hlavy!
Rovnou zapomeňte na teplem naváděné rakety, na automatické navádění letadel na cíl a další vymoženosti, z nichž polovinu vymyslel Tom Clancy. Tady jste v první světové válce, v době kdy jste rádi, že vašemu letadlu vypadne motor pouze třikrát za celou dobu letu. Vaší jedinou zbraní je kánon, umístěný na špičce letadla, v jedná z misí se pak setkáte také s možností shazovat z letadla bomby. Výhodou je, že nepřátele jsou vyzbrojeni na stejné úrovni jako vy, letadlo tak neexploduje po jediném zásahu, ale pro jeho zničení je nutné absolvovat dlouhé vzdušné souboje. Právě v soubojích tkví veškerá zábava hry, pro to abyste sundali nepřítele z oblohy nestačí pouze bezhlavě střílet, ale zejména skvěle manévrovat s letadlem a naučit se používat nejrůznější úhybné manévry, díky kterým setřesete nepřítele ze svého ocasu a dostanete jej do hledí kulometu.

sky_gamblers_2

*Sky Gamblers jde hrát také přes Airplay, grafika se téměř blíží puvodní hře IL2-Sturmovik

Hra nabízí 12 různorodých misí, které mají i svůj kratičký příběh. Jednou zachraňujete kolegu který havaroval před nálety nepřátelských letadel. Po druhé prcháte z nepřátelské základy, nebo ji naopak likvidujete. Ve hře se setkáte také se zajímavou misí kdy musíte fotografovat pozemní objekty, při čemž jste nuceni vypnout na delší dobu motor, aby vás nepřítel nezaregistroval. Součástí hry je 10 letadel, každé vždy ve dvou verzích, jedné obyčejné a druhé vylepšené. Letadla mají různé vlastnosti, které jsou během letu skutečně poznat. Samozřejmě se jedná o realisticky zpracované stroje z První světové války. Součástí Sky Gambplers je také multi-player, který může hrát až 8 uživatelů najednou, ten jsem však netestoval.

Precizní ovládání je základ
Právě pro provádění speciálních manévrů je potřeba dokonale ovládnout svůj iPhone/iPod touch nebo iPad. Během hraní hry totiž využijete nejen akcelometr a gyroskop, ale také multi-touch displej. V podstatě pomocí pohybů s iOS zařízením ovládáte klapky na hlavních křídlech, čímž lze samozřejmě letadlo řídit, ovšem pouze do jisté míry. Naopak pomocí displeje (virtuálního joysticku) ovládáte ocasní plochy, tedy výškovky a směrovku. Hra má jedno z nejlépe nakalibrovaných ovládání s kterým jsem se doposud setkal, s letadlem lze totiž při troše tréninku provádět opravdu zajímavé manévry. Hra vás chytne zejména díky tomu, že pro zničení soupeře musíte skutečně něco umět, tedy dokonale ovládat své letadlo.

sky_gamblers_ipad_4

Grafika, která nadchne
Grafika je ve hře dotažena do dokonalosti toho, co dokáže procesor Apple A4 nabídnout. O tom svědčí také fakt, že další efekty, odrazy světel, odlesky a kvalitnější textury jsou k dispozici majitelům iPhone 4S a iPad 2. generace, tedy majitelům zařízení s procesorem Apple A5. Grafické zpracování je na opravdu perfektní úrovni, vidíte zvířený vzduch od kulek, které následně odlamují kousky vašeho nebo soupeřova stroje. Když letadlo nebo jeho cíl začnou hořet, je se opět na co dívat. Co se vzduchu a krajiny týká, není si v podstatě na co stěžovat a osobně si nedovedu představit, že by mi mohla hra nabídnout lepší požitek. U pozemních objektů bych si přál, aby autoři trošku více zapracovali a dokázali je dostat alespoň na částečnou úroveň grafického zpracování letadel.

Dnes nejčtenější

.