Zavřít reklamu
Firma Seagate stejně jako mnoho výrobců počítačových komponentů vyšla vstříc nejen uživatelům iPadů a iPhonů a vyrobila externí datový disk, který je možné připojit k těmto přístrojům bezdrátově přes WiFi protokol. Tento konkrétní model Seagate GoFlex Satellite má velikost 500 GB. V základu obdržíme kabel USB 3.0, ale je možné dokoupit i kabelové adaptéry na rozhraní FireWire 800 či eSATA. Protokol bezdrátového připojení je 802.11b/g/n a k jeho aktivaci je na boku těla disku malý mikrospínač. Vypnutí můžeme učinit též tímto tlačítkem či dálkově z úrovně obslužného programu GoFlex Media, který je volně ke stažení přes Apple iTunes AppStore v nativní verzi jak pro iPad, tak iPhone či iPod Touch. Přístroj má vestavěný Li-Pol akumulátor s udávanou výdrží 25 hodin v pohotovostním režimu. Při streamování videa výrobce uvádí výdrž baterie 5 hodin. Zmíněná iOS aplikace využívá optimalizovaný systém stahování dat, kdy dočasně nahraje videosoubory do zařízení a pak následně přejde do úspornějšího režimu. Kdo nechce být napojený na tento disk při prohlížení celého filmu, může si aplikací GoFlex Media pouze z disku zkopírovat daný videosoubor a pak ho prohlížet v iZařízení z knihovny tohoto programu. Takto se dá kompenzovat často kritizovaná vlastnost přístroje, kdy při připojení na Seagate GoFlex Satellite přes WiFi není v tuto chvíli aktivní připojení na internet. Údajně další verze aplikace GoFlex Media má tento problém vyřešit. Přístroj souběžně zvládá připojení až 3 přístrojů přes WiFi. V následující fotogalerii vidíte, co obsahuje balení přístroje.

 

 

Součástí balení je síťová nabíječka vestavěné Li-Pol baterie i autonabíječka. Ač na výstupní straně je standartní USB samice, nelze díky jinému zapojení bohužel nabíjet iZařízení. Vstup nabíjecího napětí ja na boku těla zařízení vedle WiFi vypínače pomocí mikrojack konektoru. Baterie se nabíjí i při zapojení jako externí disk přes dodaný USB adaptér při propojení se stolním počítačem.
Vnitřní firmware přístroje se dá jednoduše aktualizovat přes stránky výrobce, kde je k dispozici novější verze, než která přijde nainstalovaná s přístrojem. Firemní naformátování vnitřního disku je v NTFS a v návodech se píše, abychom to tak s ohledem na funkčnost zachovali. Od prvního okamžiku používání jsem formát změnil na Mac OS rozšířený a vše funguje tak jak má v rámci iOS x Tiger x Snow Leopard x Lion. K obsahu disku se totiž dá přistupovat i z Mac OS přes WiFi – není potřeba žádný program navíc, ovládání je přes webového klienta internetovým prohlížečem.
Následující obrázky ukazují prostředí aplikace GoFlex Media v iPadu. Na posledním snímku vidíte prohlížení PDF souboru svižným prohlížečem tohoto programu přes WiFi z disku.

 

 

Přístup k datům na disku je možný přes Safari i u iPadu či Phone/iPodu. To se hodí zvláště v některých případech. Aplikace GoFlex Media vám nepřehraje chráněná videa i starší muziku z iTunes Store ale při prohlížení přes Safari ano. Stejně tak nefunguje VideoAirPlay do Apple TV 2G – přes Safari ano. Při prohlížení fotek aplikací nelze ukládat namáčknutím fotky do vnitřního fotoalba iPřístroje – přes Safari lze.
Dá se předpokládat, že případný update programu vše opraví. Cena přístroje činí asi 5000 Kč včetně DPH.


Dnes nejčtenější

.