Zavřít reklamu

Současně s množstvím spekulací, které se objevují v souvislosti s blížící se Keynote společnosti Apple, se objevují také otázky nad budoucností mobilního telefonu iPhone. Když Apple představil první generaci svého mobilního telefonu, vzbudil obrovský aplaus. Lidé si do té doby nedovedli představovat jaké ot je, ovládat mobil dotyky prstů přímo na displeji. Vždyť do té doby šlo telefon ovládat pouze dotekem pera, nebo pomocí klávesnice. Úspěch telefon však ani zdaleka nespočíval v jeho vzhledu, výkonu a již vůbec ne v jeho softwarové výbavě. Ta byla upřímně řečeno velmi podprůměrná a nabízela to, co každý jiný telefon za pár korun. Apple svět okouzlil operačním systémem iOS, který byl naprosto intuitivní a uhlazený. V té době však lidé věděli, že má telefon akcelometr jen díky dvěma funkcím, první bylo Cover Flow v aplikaci iPod a druhou bylo automatické otáčení fotografií.

Lidé tedy v té době drželi v rukou inovativní mobilní telefon, jehož potenciál si však nedokázal téměř nikdo představit. V době, kdy běžely televizní reklamy upozorňující na nákup Java her za neuvěřitelně výhodných 79Kč, přišel Apple s něčím neskutečným. Světu byl představen iTunes App Store a z iPhone se stal fenomén. Během pár měsíců byly k dispozici již desítky tisíc aplikací a každý den se do online obchodu dostávaly další a další. Apple naučil lidi nakupovat aplikace a využívat mobilní telefon na vše, na co se jim jen slíbí! Najednou nebyl problém použít telefon jako nákupní seznam, jako kapesní konzoly, jako diktafon, jako dálkové ovládání, jako pomůcku při vaření, na jednou se z telefonu stala multifunkční pomůcka, vhodná do každé situace. Apple navždy změnil slova mobilní telefon, již to nikdy nebude přístroj pouze na telefonování a psaní sms.

 

Revoluce, kterou ostatní dohnali

Postupem času přišel iPhone 3G, iPhone 3Gs a na konec současný model iPhone 4, který v této době očekává svého nástupce. Od uvedení prvního iPhone, který navždy změnil svět mobilních telefonů však uplynuly již čtyři roky. Samozřejmě, kdyby nepřišel Apple, přišel by někdo jiný a představil koncepcí stejný telefon, ale byl to zkrátka Apple, kdo byl první. Postupem času však představily další společnosti své mobilní telefony, které byly koncepčně shodné s iPhonem. Největší problém však pro Apple přichystal Google a jeho operační systém Android. Ten totiž zavedl stejný internetový obchod, který nabízí Apple. Android market se začal naplňovat se stejnou rychlostí jako iTunes App Store a uživatele tak začali mít na výběr, který operační systém zvolí, aplikace ste si již mohli stáhnout na oba operační systémy.

V současné době již není problém koupit telefon, který svou hardwarovou i softwarovou výbavou hravě předčí iPhone. Mobilní telefony s operačním systémem Android nabízené pod 8000Kč nabízí stejný výkon jako iPhone 4. Apple se dostal do situace, kdy nenabízí nic unikátního a výjimečného, díky čemu by měli uživatelé volit jeho výrobek v oblasti mobilních telefonů. Jsme navíc v době, kdy lidé nemají peníze na nakupování věcí, které nutně nepotřebují. Díky snížení ceny počítačů a hudebních přehrávačů spojené s vzrůstající oblibou značky Apple již nyní neplatíte ani za exkluzivitu. Nejste výjimeční když vystoupíte z Bentley s iPhone 4, každý školáček vystoupí z tramvaje se stejným telefonem.

Apple by měl představit revoluční řešení mobilního telefonu, které donutí uživatele sáhnout po iPhone 4s nebo iPhone 5, je jedno jak jej nazveme. V současné době však není technologicky co nabídnout. Samozřejmě bude příští generace iPhone obsahovat kvalitnější fotoaparát, výkonnější procesor a více operační paměti. To je sice hezké, ovšem to má konkurence již dnes. Apple se v současné době vlastně dostal do situace, kdy nedohání konkurence jeho inovativní nápady, ale kdy on dohání výkon konkurence. Bohužel to co platí u počítačů, kdy stačí použít průměrně výkonný hardware a dodat na míru přizpůsobený operační systém, u mobilních telefonů neplatí. Lidé chtějí používat čím dál více náročné aplikace. Všichni výrobci se tak v současné době ženou za telefony, které mají výkon stolních počítačů používaných ještě před pěti lety. Apple se tak bohužel v současné době stává jedním z mnoha prodejců mobilních telefonů, který ničím nevyčnívá v řadě. Pro úspěch, kterým bude prodej iPhonu příští generace v takovém objemu jako u iPhone 4, bude muset představit něco skutečně revolučního, ovšem co, když v současné době nic moc není.

 

Možnosti Applu

Apple má tedy dle mého osobního názoru pouze dvě možnosti jak uspět s novou generací mobilního telefonu iPhone. První možností je představit výrazně inovovaný model s funkcemi, které v současné době generace nemůže nabídnout a dostat se tak opět do situace, kdy budou ostatní dohánět iPhone. Druhou možností je snížit cenu telefonu na hranici řekněme 10 000Kč. Otázkou ovšem je, zda budou lidé za tuto cenu ochotni vnímat Apple stále jako výjimečnou značku, nebo pouze jako tuctového prodejce, který prodává levné a pro část lidí také poměrně dostupné telefony. Druhá možnost pro mě však nenabízí možnost pro výrazný úspěch. Když k výše uvedenému připočítám navíc fakt, že naprosté většině uživatelů iPhone 4 plně dostačuje. Apple by tak tedy logicky měl uvést revoluční model, otázkou však je zda jej skutečně má. Naše informace tomu nenasvěcují, stejně tak jako informace největších zahraničních serverů a nejuznávanějších analytiků.

Apple má však ještě jednu možnost, jak ostatním takříkajíc vytřít zrak. Nezáleží na designu ani ničem podobném, vše může zůstat tak jako v iPhone 4, tedy vše až na malý rozdíl. Apple může nabídnout extrémní výkon, díky kterému se na mobilní telefon iPhone 4 dostanou hry, o kterých se nám v současné době ani nesní. Další možností je propojení se službou Onlive, která nabízí online streamování nejnovějších her z konzolí. Je tedy možné, že v souvislosti s iOS 5, vsadí výrobce na vysoký výkon, na který naváže hry v exkluzivní grafice, jenž v současné době nikdo jiný nenabízí, nebo navázání na službu Onlive. Jedno je však jisté, pokud chce Apple v současné době uspět, musí nabídnout revoluci, ta však nemusí ani trochu souviset se vzhledem, nebo počtem megapixelů fotoaparátu. Stačí přijít s výkonem, který nabídne možnost, dosadit do telefonu revoluční software!

 

Dnes nejčtenější

.