Zavřít reklamu

V iTunes App Store se již nějakou dobu nachází aplikace s názvem Heart Rate. Jak její název napovídá, má jediný cíl, tedy změřit co nejpřesněji váš aktuální tep. To samozřejmě můžete udělat sami pouze se stopkami, ovšem proč nezkusit, jak si iPhone poradí s úkolem, který náleží spíše kvalitním zdravotnickým pomůckám. Otestovali jsme proto aplikaci Heart rate v souboji s jedním z nejlepších tonometrů současnosti.

Telefon v souboji s tonometrem! – Video z produkce Letem světem Applem

Jako hypertonik jsem vybaven přístrojem Omron M10 IT v ceně zhruba 2750Kč nebo chcete-li 110€. Jedná se o profesionální přístroj určený k měření krevního tlaku a srdečního tepu. Nejprve se snoubenka změřila tonometrem Omron M10 IT a následně využila aplikaci Heart Rate, která je zdarma dostupná v iTunes App Store. Měření jsme provedli hned několik, kvůli délce videa jsme však zveřejnili pouze jediné měření, ve kterém je vidět jak přesná aplikace je.

*Video z produkce Letem světem Applem, další videa najdete na našem YouTube kanále, který má již více jak 913 000 zobrazení!

Heart Rate

Aplikace samozřejmě kromě standardního měření nabízí také další funkce s přidanou hodnotou. Můžete například nastavit osobní data, jako je věk/pohlaví a další, na základě niž se následně váš aktuální tep zařadí do jedné ze tří skupin a okamžitě vidíte, zda je výborný, standardní, nebo špatný. Pokud na rozdíl od nás stále ještě využíváte sociální sítě Facebook nebo Twitter, můžete své přátele obohatit o další informací, kterou jsou údaje z této aplikace. Samozřejmě je možné jednotlivé data ukládat přímo do telefonu.

Resumé

Během několika měření které jsme provedli, se telefon s tonometrem nerozcházeli o více jak 1 tep. Jak je tedy vidět, stačilo aby šikovný programátor nastavil citlivost kamery na maximum a díky speciálně upraveném algoritmu vyčlenil z barevného spektra vaší kůže momenty, kdy se do konce prstu dostane společně s tepnutím srdce nová krev a tím se změní zbarvení pokožky. Odborně se tato metoda měření tepu nazývá oxymetrie a provádí se s pomocí pulzního oxymetru. Pokud jste nedejbože někdy leželi na jednotce intenzivní péče, byl to takový kolíček, který jste měli připnutý na palci. Obvykle se touto metodou měří okysličení krve, tentokrát ji však využil vývojář na měření pulzu, což je samozřejmě z medicínského hlediska také možné. Když si chcete měřit tep, můžete k tomu s naprostým klidem využít aplikaci Heart Rate. Například při využívání Nike+ se jistě hodí, mít během tréninku k dispozici nejen data o běhu, ale také o své tepové frekvenci, kterou zjistíte jednoduchou aplikací přímo ve vašem telefonu, nebo přehrávači.

Omron-M10-it

Dnes nejčtenější

.