Zavřít reklamu

Rozhodl jsem se sepsat několik řádek o tom, jak jsem se stal switcherem a vyměnil tak obyčejný laptop s Windows (a Linuxem) za ultrapřenosný Macbook Air v 11 palcové verzi. Jelikož nepatřím mezi jedince, kteří jsou ochotní za značku nakousnutého jablíčka vraždit, jde o názor zcela nezaujatý.

O Macbooku Air jako takovém toho bylo napsáno již mnoho. Jde o specifickou stylovou záležitost a troufám si říct, že konkurenční výrobci ještě dlouho nedokáží nabídnout obdobný kus hardwaru. Při vybalení a prvním spuštění mě překvapila ohromná rychlost celého zařízení, které se chová svižně díky rychlým flash pamětem, které Apple používá například u tabletu iPad.

Macbook Air je ideální pro lidi, kteří potřebují malý lehký stroj, který vydrží dlouhou dobu na baterii a zároveň je vyroben z odolnějšího materiálu než je plast. Samotný Macbook Air bych nezařadil mezi netbooky, s nimiž má společnou leda tak úhlopříčku obrazovky, ale spíše mezi subnotebooky, tedy notebooky s úhlopříčkou kolem 13 palců a vysokou výdrží na baterii. Subnotebooky také postrádají DVD mechaniku, kterou nenajdeme ani u Macbooku Air.

První věc, kterou jsem v systému nastavil, bylo kliknutí pouhým klepnutím na trackpad. Trackpad je sice vyroben ze skla a je dostatečně velký, nicméně fakt, že celý funguje jako tlačítko s sebou nese jednu nemilou vlastnost: při stisku je dost slyšet. I když je Trackpad jedním z nejlepších s jakým jsem se kdy setkal, při delším používání se jsem byl stejně nucen použít myš. Dále bylo třeba zapnout funkci, která umožní posouvat okna při poklepání na jeho záhlaví. Trochu mě zarazilo, že systém neměl tyto funkce aktivované automaticky a já (jablečný začátečník) jsem je musel složitě hledat v nastavení.

OS X Snow Leopard (potažmo OS X Lion) je dle mého názoru opravdu systém, který dokáže uspořit opravdu hodně místa na obrazovce. Díky tomuto faktu je použitelný i na obrazovkách s menší úhlopříčkou. Tento fakt si ostatně uvědomili i vývojáři nejoblíbenějšího linuxového systému Ubuntu, jehož stávající verze OS X poněkud okatě kopíruje (laucher vlevo, globální menu na horním panelu). Samotní vývojáři to ale ospavedlňují tím, že od verze 11.04 bylo Ubuntu sjednocené do jediné verze, kterou je možné používat jak na desktopech, tak i na netboocích.

Příjemně mě překvapila výdrž na baterii. Macbook Air mi při editaci textu (což ostatně dělám nejčastěji) ukázál neuvěřitelných 9 a půl hodiny na baterii. I když v reálu se výdrž určitě pohybuje v nizších hodnotách, na tak malý, tenký a hlavně lehký počítač (váha kolem 1 kg) jde o úžasné hodnoty.

Mile mě překvapilo Mac App Store. I když mi v něm několik důležitých aplikací chybělo (Skype) a na mém Airu se poměrně trhá, tato aplikace si přenesla to dobré z iOS platformy aby usnadnila život lidem, při hledání aplikací na síti.

Ohledně aplikací mi prostřednictvím Twitteru poradilo hned několik našich čtenářů, kterým bych prostřednictvím tohoto článku rád poděkoval za ochotu a trpělivost.

Dnes nejčtenější

.