Zavřít reklamu

Scott Forstall na konferenci WWDC 2011 zmínil iMessage iMessage jako jednu z klíčových vlastností nového operačního systému iOS 5, který byl hned po konferenci uvolněn pro vývojáře k testování. Podle toho, co jsme viděli, má iMessage potenciál nahradit klasické textové zprávy, které jsou součástí mobilní komunikace od nepaměti. Co všechno by tedy měl uživatel o této nové službě vědět?

S iMessage přichází na iOS platformu nový způsob komunikace. Můžete neomezeně posílat textové zprávy přes WiFi nebo 3G ze svého iPadu, iPhonu nebo iPodu touch. Sdílet můžete nejen text, ale i fotografie, videa a kontakty. Služba nabízí i sledování doručení zprávy a indikátor činnosti (ihned se dozvíte, zda vám příjemce zprávy odepisuje). Dokonce lze zahájit konverzaci na jednom z vašich iOS zařízení a ukončit ji na jiném. Otázek ohledně této služby se objevilo víc než dost a vývojáři již mohou na některé z nich spolehlivě odpovědět. Například co se stane, když zařízení, na které je iMessage odeslána zprávu přijmout nemůže? A co když budu chtít poslat na zařízení, které není schváleno Applem?

Pro začátek je nutno uvést, že iMessage je protokol navržený Applem, což znamená, že si mezi sebou nemohou posílat zprávy majitelé BlackBerry nebo Androidů a majitelé iOS zařízení. I když Apple projevil zájem o uzavření smlouvy s dalšími výrobci hardwaru o společném vývoji tohoto nového protokolu, který měl být původně multiplatformní stejně jako Facetime (u kterého to bohužel také nedopadlo nijak slavně), jednání nedopadla nijak slavně a iMessages zůstávají doménou iOS zařízení.

iPhone-iMessage-2-660x440
Používání této služby je přesně v duchu Applu, jednoduché a intuitivní. Služba je integrována přímo do standardní aplikace Zprávy, takže se uživatel nemusí učit nic nového. Jen pošle zprávu jako byl zvyklý dříve. Při první instalaci iOS 5 je u služby automaticky registrováno vaše telefonní číslo a vaše unikátní Apple ID, v případě, že se chystáte odeslat zprávu začne vaše iOS zařízení komunikovat se vzdáleným serverem Applu a zjišťovat, zda je možné místo klasické SMS nebo MMS odeslat jen iMessage a ušetřit vám (ne)malou část z vašeho měsíčního vyúčtování.

Z pozice iMessage je klíčovým okamžikem zadání telefonního čísla příjemce (nebo zvolení kontaktu z adresáře). Pokud na cílovém zařízení z nějakého důvodu iMessage nefunguje, příjemce dostane zprávu jako běžnou SMS nebo MMS zprávu. Tlačítko k odeslání zprávy má v tu chvíli zelenou barvu. Pokud tlačítko pro odeslání zbarví modře, odešle se místo obyčejné textové zprávy iMessage.

Službu iMessages můžete samozřejmě úplně vypnout v nastavení zpráv. Tento krok doporučuji například před cestou do zahraničí, protože byste mohli být po návratu nepříjemně překvapeni kvůli účtu za roamingová data.

Dnes nejčtenější

.